Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ο Αγιος Βαλεντίνος στη μηχανή του χρόνου… ΄Ερωτες στο αστυνομικό δελτίο [εικόνες]

Ο Αγιος Βαλεντίνος στη  μηχανή του χρόνου… ΄Ερωτες στο αστυνομικό δελτίο [εικόνες]

Στο πλαίσιο της υπερπληθώρας των…εισαγωγών της μεταπολιτευτικής περιόδου, εισήχθη στη χώρα, που ύμνησε τον έρωτα ως Θεό, ο εορτασμός του καθολικού Αγίου  Βαλεντίνου, γνωστή και ως ημέρα των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου.

Έστω και έτσι, θα ασχοληθούμε με τον φτερωτό θεό που υμνείται καθημερινά από τους εκάστοτε ερωτευμένους, κάνοντας όλους τους υπόλοιπους να ζηλεύουν ή να νοσταλγούν… «Όταν ο έρως πλήξη τας φρένας του ανθρώπου, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι τρελαίνεται», γράφουν οι παλαιότεροι και δεν έχουν άδικο, αφού  πάμπολλα είναι τα περιστατικά ερώτων που καταγράφονται στο αστυνομικό δελτίο, ως αυτοκτονίες, δολοφονίες και απαγωγές.

Στα τέλη 19ου με αρχές 20ου αιώνα πάμπολλες είναι οι υποθέσεις νέων που δίνουν τέλος στη ζωή τους λόγω της αρνητικής παρέμβασης γονέων ή τρίτων στη σχέση τους, γεμίζοντας τις σελίδες των εφημερίδων με γλαφυρές περιγραφές :«Ο Εδμόνδος Πελεγκέν, νεαρός βλαστός του προξένου της Γαλλίας, εντιμοτάτου Μισέλ Πελεγκέν, αυτοεπυροβολήθη χθες δια περιστρόφου, μη δυνηθείς ν’ ανθέξει τον αποχωρισμόν της αγαπημένης του Ελληνίδος δίδος Χ… δεδομένου ότι ήτο υποχρεωμένος να επιστρέψει εις Παρισίους δια σπουδάς. Οποία οδύνη δια τους τεθλιμμένους γονείς». Κάποιες φορές τη λύση δίνει η απαγωγή της κοπέλας, με στόχο την παράκαμψη των γονικών αντιρρήσεων :«Δύο ερωτευμένοι, ο ελαιοχρωματιστής Νικ. Δουλούμπας και η 18ετίς μοδιστρούλα Βασιλική Κοσμάτου, απεφάσισαν να αλληλοαπαχθούν καταφεύγοντες εις μιαν ερωτικήν φωλέαν, την οποίαν μάτην προσπαθεί η αστυνομία ν’ ανακαλύψει», αναφέρει εφημερίδα του 1908, ενώ το 1929 ένας 18χρονος ερωτευμένος κλέβει από τη μητέρα του πέντε …ομολογίες του προσφυγικού δανείου, ώστε να ταξιδέψει στη Μυτιλήνη και να απαγάγει την εκεί καλή του. Η σύλληψη δεν αποθαρρύνει τον ερωτευμένο νεαρό, ο οποίος αφού «…προ της βίας και μετά δακρύων εγκατέλειψε την αγαπημένη του», εν συνεχεία ενημερώνει τους αστυνομικούς «…ότι  ευθύς ως αφεθεί ελεύθερος θα τρέξει και πάλι εις την τρυφεράν αγκάλην της αγαπημένης του, η οποία άλλωστεν, συνέχισε, είναι η σύζυγός του και υπολείπεται μόνο η τυπική θρησκευτική ένωσίς των».

Έκλεψε τις μετοχές για τον έρωτά του…
Όπως αναφέρει και ο τίτλος της είδησης, πολλές φορές στα ερωτικά δράματα δεν είναι εύκολο να βρεις ποιος είναι το θύμα και ποιος ο δράστης…
Καρτ ποστάλ των αρχών του προηγούμενου αιώνα με αγαπημένο θέμα τους, τι άλλο ; τον έρωτα.

eleftherostypos.gr

About Μαρία Νικολοπούλου