Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ο κορωνοιός μπορεί να μολύνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο κορωνοιός μπορεί να μολύνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Αυτό αναφέρει ιατρική έρευνα στις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί επιστήμονες έχουν βρει τις πρώτες άμεσες ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μολύνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να αναπαραχθεί μέσα στα κύτταρα του, αυξάνοντας την ανησυχία για τα δυσνόητα νευρολογικά συμπτώματα της νόσου.

Ο Τόμας Χάρτενγκ και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins πραγματοποίησαν την ανακάλυψη αφού πρόσθεσαν χαμηλά επίπεδα του Sars-Cov-2 (του ιού που ευθύνεται για την Covid-19), μέσα σε μικροσκοπικές νευρωνικές μπάλες γνωστές ως μίνι-εγκέφαλοι οι οποίες αναπτύσσονται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα.

ΙΩΝΙΑ EUROMEDICA ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι νευρώνες μολύνθηκαν από τον ιό στους μικροεγκέφαλους, μέσω της πρωτεΐνης ACE2, η οποία είναι ένα σημαντικό σημείο εισόδου για τον Sars-Cov-2. Ο ιός στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκε μέσα στους νευρώνες. Μέσα σε τρεις ημέρες ο αριθμός των αντιγράφων είχε αυξηθεί τουλάχιστον δέκα φορές.

“Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το πιο πολύτιμο όργανο μας μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από τον ιό”, δήλωσε ο καθηγητής Χάρτενγκ, ειδικός τοξικολογίας στο Johns Hopkins, προσθέτοντας ότι δεν ήταν ακόμη σαφές πόσο συχνά συνέβη αυτό σε ασθενείς με Covid-19.

Εάν ο ιός μπορεί να μολύνει τον εγκέφαλο είναι από τις κρίσιμες ερωτήσεις σε μια μακρά λίστα άγνωστων στοιχείων σχετικά με τον τρόπο που η ασθένεια επηρεάζει τους ιστούς και όργανα στο ανθρώπινο σώμα.

 

Μαγνητική – Αξονική Τομογραφία & Κέντρο Μαστού Ισθμού Κορίνθου

 

Η μελέτη, η οποία είναι υπό αξιολόγηση ακολουθεί ανεπιβεβαίωτες αναφορές νευρολογικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της επιδημίας από την Ουχάν της Κίνας.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των θυμάτων κορωνοϊού που νοσηλεύτηκαν στην κινεζική πόλη εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα, όπως ζάλη, κεφαλαλγία και επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο, δεν ήταν ποτέ σαφές εάν ο ιός επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα ή εάν αυτά τα συμπτώματα είναι δευτερεύον αποτέλεσμα που προκαλείται από βλάβη στο ανοσοποιητικό και καρδιαγγειακό σύστημα των ασθενών.

Για παράδειγμα, δεν είναι γνωστό εάν η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης, ένα κοινό σύμπτωμα του ιού, είναι αποτέλεσμα της άμεσης μόλυνσης των οσφρητικών νευρώνων ή μιας παρενέργειας της μόλυνσης σε άλλα κύτταρα που εμπλέκονται στην όσφρηση.

Παρόλο που οι μίνι-εγκέφαλοι του Johns Hopkins παρουσιάζουν κάποια χαρακτηριστικά ενός ανθρώπινου εγκεφάλου, δεν διαθέτουν άλλα χαρακτηριστικά, όπως το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, που προστατεύει από πολλούς ιούς και χημικές ουσίες και συχνά αποτρέπει μολύνσεις.

«Δεν έχει ακόμη αποδειχθεί εάν ο ιός Sars-Cov-2 μπορεί να ξεπερνά αυτό το εμπόδιο», είπε ο καθηγητής Χάρτενγκ, «αλλά είναι γνωστό ότι σοβαρές φλεγμονές, που παρατηρούνται σε ασθενείς με Covid-19, μπορούν και αποσυνθέτουν το φράγμα να αποσυντεθεί». Οι μίνι-εγκέφαλοι, γνωστοί ως BrainSpheres, αναπτύχθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια και παράγονται μαζικά ως τυποποιημένα οργανοειδή για τοξικολογικές δοκιμές φαρμάκων.

Έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της επίδρασης άλλων ιών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου του Zika, του δάγκειου πυρετού και του HIV. Μια ιδιαίτερη ανησυχία που τόνισε ο καθηγητής Hartung είναι οι πιθανές επιπτώσεις του ιού στον εγκέφαλο του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός διασχίζει τον πλακούντα και ότι τα έμβρυα δεν έχουν το φράγμα αίματοςεγκεφάλου κατά την πρώιμη ανάπτυξη.

«Για να είμαστε σαφείς, δεν έχουμε στοιχεία ότι ο ιός προκαλεί αναπτυξιακές διαταραχές», τόνισε ο καθηγητής Χάρτενγκ. «Αλλά οι κλινικοί γιατροί πρέπει να γνωρίζουν αυτήν την έρευνα, επειδή έχει συνέπειες, προκειμένου να είσαι προσεκτικός και να αποτρέψεις τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Η έρευνα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις προσπάθειες εύρεσης θεραπειών για τον ιό. Εάν το Sars-Cov-2 μολύνει τον εγκέφαλο, μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες εξάλειψης της λοίμωξης μέσω φαρμάκων, επειδή πολλά φάρμακα δεν μπορούν να ξεπεράσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου.

madata.gr

About Μαρία Νικολοπούλου