Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει στο ψυγείο ;

Ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει στο ψυγείο ;

Μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός στο ψυγείο;  Διερωτάται η δημοσιογράφος της Corriere Della Sera, Σίλβια Τουρίν.

Αυτό είναι το ερώτημα που οι δημοσιογράφοι του NBC έθεσαν τον Δρ. Warner Greene, ιολόγο και ερευνητή στα ινστιτούτα Gladstone του Σαν Φρανσίσκο, συνεχίζει το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας.

«Οι κορωνοϊοί  μπορούν να επιβιώσουν για μια χρονική περίοδο στις επιφάνειες, ακόμα και αν το ιογενές τους φορτίο πέφτει γρήγορα», ανέφερε ο ερευνητής. Επίσης συνιστά σε όλους να απολυμαίνουν τις διάφορες συσκευασίας αλλά και τα προϊόντα πριν τα βάλουν στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.

 

Τι έδειξε μελέτη του 2010 για τον SARS

Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε μια μελέτη του 2010 η οποία πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας, και αφορούσε στον ιό SARS . H μελέτη αυτή έδειξε πως ο ιός επιβιώνει σε  χαμηλή υγρασία και θερμοκρασίες κάτω από 4 βαθμούς C °, δηλαδή στο ίδιο περιβάλλον που δημιουργείται στο ψυγείο.

Εκτός από το γεγονός ότι ο SARS και ο Covid -19  δεν είναι τόσο παρόμοιοι, είναι αλήθεια ότι το SARS-CoV-2 επιβιώνει αρκετές ημέρες σε ορισμένες επιφάνειες. Παρόλο που οι μελέτες αναφέρονται στην επιβίωση σε θερμοκρασία δωματίου, δεν είναι λόγος να πιστεύουμε ότι δεν επιβιώνει ακόμη και στο ψυγείο (λιγότερο πιθανό, ωστόσο, να μπορεί να επιβιώσει στον καταψύκτη).

Μέγιστη παραμονή στο πλαστικό

Η πιο σημαντική μελέτη που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2 και τις επιφάνειες που επιβιώνει είναι αυτή που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine και μετράει την ιική επιβίωση σε χαλκό, χαρτόνι, ανοξείδωτο χάλυβα και πλαστικό. Το υλικό στο οποίο αντιστέκεται περισσότερο ο ιός και επιβιώνει είναι το πλαστικό: μετά από 7 ώρες, ωστόσο, η μολυσματική ικανότητα μειώνεται στο μισό και καταστρέφεται πλήρως μετά από 72. Στο ατσάλι επιβιώνει για 6 ώρες  τουλάχιστον , από 5 ώρες  έως και 24 ώρες στο χαρτόνι και  από 2 ώρες  έως και 4 ώρες στον χαλκό. Επομένως, επιβεβαιώνεται ότι ο κίνδυνος μειώνεται καθώς περνούν οι ώρες και ά εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες, το πολύ τρεις. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός πεθαίνει αμέσως (μέσα σε ένα λεπτό) μετά από κανονική απολύμανση με βάση την αιθυλική αλκοόλη (62-71% αιθανόλη), με υπεροξείδιο του υδρογόνου (0.5% υπεροξείδιο του υδρογόνου) ή λευκαντικό 0,1% υποχλωριώδες νάτριο).

Πρέπει να απολυμαίνουμε τα πάντα όταν ψωνίζουμε ;

Τι πρέπει να κάνετε με τα δοχεία στο ψυγείο (και έξω); Αντί να τα απολυμάνετε ένα προς ένα, είναι προτιμότερο να κάνετε το πιο ασφαλές: να πλένετε τα χέρια σας αφού τα αγγίξετε και να μην βάλετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας.

Αν αγοράσουμε ζαμπόν και το βάλουμε σε μία τσάντα,  πρέπει να το πλύνουμε για να μην μολύνουμε τον εαυτό μας;

«Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να απολυμαίνουμε την πλαστική σακούλα», λέει ο ιολόγος του κρατικού πανεπιστημίου του Μιλάνου Φαμπρίσιο Προγλιάσκο και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την απολύμανση κάθε πακέτου απορρυπαντικού πλυντηρίων ρούχων ή κάθε μπουκαλιού γάλακτος όταν φτάσετε στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ. Για άλλη μια φορά, οι ειδικοί επιμένουν ότι ο Covid-19 έχει πολύ ισχυρή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από αντικείμενα. Είναι σημαντικό, όταν επιστρέφετε στο σπίτι, να πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πριν βάλετε τα είδη παντοπωλείου σε τάξη και ακόμα και αφού τα τακτοποιήσετε».

ΒΡΑΧΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. – ΙΑΤΡΟΣ

 

Το φαγητό μπορεί να μολυνθεί ;

Ο ιός «δεν τρώγεται», οπότε ακόμα κι αν φάγαμε μολυσμένα τρόφιμα δεν θα ήταν αρκετό για να μας μολύνει, ωστόσο για την προετοιμασία των γευμάτων, όταν παίρνετε αντικείμενα από το ψυγείο ή δοχεία με φαγητό, ισχύουν οι κανόνες που πρέπει πάντα να τηρούνται: να πλένετε τα χέρια πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε, προτού φάτε και μετά την καθαριότητα να βάζετε τα πάντα στη θέση τους. Η διαφορά με τον SARS-CoV-2 είναι ότι, όταν δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε καθαρά χέρια, δεν πρέπει να αγγίζουμε τα πρόσωπά μας. Ο σχολαστικός καθαρισμός μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτά που συχνά αγγίζουμε στο σπίτι: λαβές, κουμπιά, διακόπτες, επιφάνειες μπάνιου: ανοίγουμε τις πόρτες και ανάβουμε τα φώτα πολύ πιο συχνά από ό, τι παίρνουμε το κουτί γάλακτος από το ψυγείο για να το πίνουμε.

Με πληροφορίες από την Corriere Della Sera 

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου