Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ο Μητροπολίτης Αργολίδας: Συμβολικά μόνο έψαλε… δεν χοροστάτησε στην ακολουθία του Νυμφίου -βίντεο-φωτο

Ο Μητροπολίτης Αργολίδας: Συμβολικά μόνο έψαλε… δεν χοροστάτησε στην ακολουθία του Νυμφίου -βίντεο-φωτο
Σε κατανυκτική θρησκευτική ατμόσφαιρα και με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων ασφάλειας,τελέσθηκε η ακολουθία του Νυμφίου στον Μητροπολιτικό Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο την Κυριακή 25 Απριλίου 2021.
Την εικόνα του νυμφίου Χριστού περιέφερε στο ναό ο εφημέριος του ναού π. Παναγιώτης Κιντής ενώ καθ΄ όλη την ακολουθία έψαλε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, σε μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού και ταπεινότητας.

Η Κυριακή των Βαΐων είναι η μέρα που μας εισάγει στην Μεγάλη Εβδομάδα και αποτελεί μια σημαντική γιορτή της Ορθοδοξίας. Σήμερα γιορτάζουμε τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενου επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με «τα βαΐα των φοινίκων».

Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγιες). Σε πολλά μέρη του χριστιανικού κόσμου, αντί για φύλλα δάφνης, μοιράζονται φύλλα ελιάς ή άλλων δέντρων και κλαριά φοινίκων, που είναι σύμφωνο με τα Ευαγγέλια. Η έκφραση «μετά βαΐων και κλάδων», που υποδηλώνει τη θριαμβευτική υποδοχή κάποιου ή κάποιων, έχει αναφορά σε αυτή τη θρησκευτική εορτή.

Το βράδυ στις εκκλησίες ψάλλεται κατ’ οικονομίαν ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας, όπου τιμάται ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος και γίνεται αναφορά στο γεγονός της ξηρανθείσης συκής.

Η υμνογραφία της ημέρας είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ και την παραβολή της ξηρανθείσης συκής. Οι δυο πιο γνωστοί ύμνοι, που αποδίδονται στον Ρωμανό τον Μελωδό, είναι το τροπάριο Ιδού ο Νυμφίος και το εξαποστειλάριο Τον νυμφώνα σου βλέπω.

Τοπικά έθιμαΥπάρχει το έθιμο σε όλη την Ελλάδα να τρώμε ψάρι, ενώ στο πασχαλινό τραπέζι επιτρέπεται το λάδι και το κρασί. Υπάρχει άλλωστε και το παλιό γνωστό γνωμικό «την ημέρα των Βαγιώ, τρώμε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή, τρώμε το παχύ αρνί».

Στα βάγια, που μοιράζονται στην εκκλησία, ο λαός αποδίδει “θεϊκή” δύναμη, γι’ αυτό τα φυλάσσει στο εικονοστάσι του σπιτιού ως πρόχειρο μέσο κατά της βασκανίας.

Την ημέρα αυτή συνηθίζονται τα βαγιοχτυπήματα, να χτυπά δηλαδή ο ένας τον άλλο με βάγια, στη βάση της αρχέγονης αντίληψης για τη μετάδοση με τον τρόπο αυτό της δύναμης του χλωρού κλαδιού σε αυτόν που δέχεται το χτύπημα. Παλαιότερα ήταν αρκετά διαδεδομένα και τα κάλαντα της Κυριακής των Βαίων.
ΠΗΓΗ-https://www.argolikeseidhseis.gr/

 

 

About Μαρία Νικολοπούλου