Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ο  μουσικός εκδότης & θεατρικός επιχειρηματίας Θανάσης Παπαδάς «κατεβαίνει» υποψήφιος στη Νεμέα!

Ο   μουσικός εκδότης & θεατρικός επιχειρηματίας Θανάσης Παπαδάς «κατεβαίνει» υποψήφιος στη Νεμέα!

Ο περιστεριώτης  μουσικός εκδότης & θεατρικός επιχειρηματίας Θανάσης Παπαδάς «κατεβαίνει» υποψήφιος στη Νεμέα!

Δημιούργησε τις «Μουσικές Εκδόσεις Παπαδά» που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους. Την ίδια σφραγίδα θέλει να αφήσει και ως  δήμαρχος Νεμέας. Ο περιστεριώτης μουσικός εκδότης & θεατρικός επιχειρηματίας  Θανάσης Παπαδάς είναι ένας  άνθρωπος του Πολιτισμού που  είδε το πρώτο φως της ημέρας στις ξύλινες παράγκες πίσω από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. «Η μητέρα μου Βασιλεία ήταν περιστεριώτισα με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και ο πατέρας μου Δημήτρης που είχε βαφείο ρούχων ήταν από τη Νεμέα. Το 1956 πήγαμε σε ένα σπιτάκι στα Προσφυγικά του Βενιζέλου στην κάτω πλευρά του κέντρου, εκεί μεγάλωσα κι έχω όλες τις παιδικές μου αναμνήσεις. Ακόμη θυμάμαι έναν προς έναν τους γείτονες μου. Δημοτικό πήγα στο 2ο δημοτικό, το γνωστό «Πέτρινο», αργότερα στην «Αυγουλέα» στον «Κάντα» και γυμνάσιο στο ΙΑ’ ήταν η πρώτη χρονιά που λειτούργησε όταν ήμουν εγώ». Και ο Θανάσης Παπαδάς συνεχίζει:  «Από μικρός γνώριζα λόγω περιστεριώτικης καταγωγής τη Σωτηρία Μπέλλου, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Ζωή Φυτούση, τον Αντώνη Ρεπάνη, τον Μπάμπη Μπακάλη, τον Γιάννη Πουλόπουλο και τον Τόλη Βοσκόπουλο που παντρεύτηκε τη συμπολίτισσα μας Στέλλα Στρατηγού κι ερχόταν συχνά στην πόλη μας. Το μεγάλο και ξεχωριστό κεφάλαιο όμως ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Λαμπράκηδες στο Περιστέρι, συναυλίες στη δικτατορία, μετά τη χούντα, φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή».

Στα 22 του χρόνια ο Θανάσης Παπαδάς  βρέθηκε στο χώρο της δισκογραφίας με ένα μικρό δισκάδικο στην Παναγή Τσαλδάρη 3 στον Άγιο Αντώνη, αργότερα στην  οδό Κώστα Βάρναλή (τότε Β. Φρειδερίκης)  και στη συνέχεια δημιούργησε τις «Μουσικές Εκδόσεις Παπαδάς», στην οδό Λένορμαν. Επόμενο βήμα του ήταν  η δισκογραφική εταιρία «Άνοδος».

«Θυμάμαι με συγκίνηση τον σπουδαίο Τάσο Φαληρέα, που με ενέπνευσε να μπω στον χώρο της εμπορίας των δίσκων δυναμικά, τον Αλέκο Πατσιφά και τον Κυριάκο Μαραβέλια, που με αγκάλιασαν, μου γνώρισαν όλη την ελληνική διανόηση, ποιητές, συγγραφείς, στιχουργούς και φυσικά όλους τους μεγάλους Ελληνες συνθέτες και τραγουδιστές. Στη δισκογραφία γνώρισα και έκανα παρέα με τον Νίκο Παπάζογλου, τον Γιώργο Ζήκα, τον Αντώνη Βαρδή. Γνωρίστηκα με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Ακη Πάνου, τον Ηλία Ανδρεόπουλο, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Βαγγέλη Κορακάκη. Εγινα φίλος με τους Στέλιο Ελληνιάδη, Ντόρα Ρίζου, Γλυκερία, Δημήτρη Κοντογιάννη, Πέτρο Βαγιόπουλο, Γιάννη Λογοθέτη, Αγγελο Σφακιανάκη και πολλούς σπουδαίους παραγωγούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου με τον Δημήτρη Φωλόπουλο δήμαρχο «ήμουν στις εκλογές του 1975 και του 1978 ενώ βοήθησα τον «Μήτσο» στις εκλογές του 1990 που ήταν και η τελευταία του φορά» ενώ για το Περιστέρι της δικής του εποχής θυμάται τα εξής: «Περνούσαμε τα βράδια μας στον «Φοίβο» και στα «Άστρα» που ήταν οι κινηματογράφοι της πόλης βλέποντας γουέστερν και πολλές φορές για να μπούμε μέσα πουλούσαμε πασατέμπο και σάμαλι». Πρόλαβα φυσικά την «Οπτασία» ένα αναψυκτήριο από το οποίο πέρασαν μεγάλα ονόματα ενώ πρέπει να πω ότι επί Φωλόπουλου ιδρύσαμε το Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Με τον «Μήτσο» (σημ: έτσι τον αποκαλούσε τότε όλο το Περιστέρι), δώσαμε μεγάλες μάχες για να διατηρήσουμε τις πλατείες από τους Καταπατητές, το γήπεδο του Άγιου Ιερόθεου να μην γίνει γκαράζ λεωφορείων, κάθε μέρα ο Φωλόπουλος πήγαινε κατηγορούμενος στα δικαστήρια παλεύοντας για το Περιστέρι που είναι μια κατ’ εξοχήν προσφυγική πόλη. Είμαι πολύ φίλος με τον Ανδρέα Παχατουρίδη, με τον αδελφό του τον Λευτέρη ήμουν συμμαθητής στο ίδιο θρανίο. Ο Ανδρέας αγαπάει πάρα πολύ το Περιστέρι, τους περιστεριώτες, τους πρόσφυγες, τον Ατρόμητο και πάντα απαντάει στο τηλέφωνο του ότι ώρα και αν τον πάρεις».

Αλλά και ο Ατρόμητος αποτελεί ένα κομμάτι της ζωής του Θανάση Παπαδά:«Καταρχάς είμαι πολύ ευχαριστημένος που άνοιξε τα φτερά του με τον Γιώργο Σπανό και στη δική μου συνείδηση τον νιώθω σαν δικό μας παιδί σαν Περιστεριώτη. Μικρός έπαιξα κι εγώ μπάλα στα «τσικό» με τον Βασιλόπουλο, τον Νικολάου, τον Μουγιάκο, τον Μπουφούνο είχαμε προπονητή τον Μιχάλη Παπαθεοδώρου. Πάντα θυμάμαι τους μεγάλους καβγάδες με το Αιγάλεω, στη Σαλαμίνα σε ένα παιχνίδι με τον Αίαντα μαζεύαμε τη μπάλα από τη θάλασσα και κυριολεκτώ».

Στην προσωπική του ζωή ερωτεύτηκε την ηθοποιό που πρωταγωνίστησε στην περίφημη «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου, Ειρήνη Βελιμαχίτη  και το 2009 δημιούργησαν το Αρχαίο Θέατρο Κλεωνών όπου πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι το Green Theater Festival, ένα πολιτισμικό ξάφνιασμα για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Κορινθία. Τα τελευταία 30 χρόνια ο Θανάσης Παπαδάς ζει  άλλωστε μόνιμα στις Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας γι’ αυτό και αποφάσισε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τον δήμο  Νεμέας με την παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία Νεμέας» εισβάλοντας ξανά δυναμικά στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης, που το ξέρει τόσο καλά όσο και τη δισκογραφία στην οποία διέπρεψε. Δηλώνει ανεξάρτητος αλλά όχι «απολιτικός». Χρίσμα πολιτικό από κόμμα δεν θα πάρει, αλλά δεν το κρύβει ότι ως φιλοσοφία ζωής και ως προσωπικότητα είναι αριστερός. «Όνειρο μου αν εκλεγώ είναι να ενώσω πολιτιστικά τη πόλη του ζω τη Νεμέα με τη πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα το Περιστέρι!».

 Ο «Πελέ» στο Περιστέρι!

Ο Θανάσης Παπαδάς αποκαλύπτει γιατί ήταν αυτόπτης μάρτυρας ότι ο θρυλικός Πελέ είχε έρθει στο Περιστέρι στις αρχές του ’60 όταν με την ομάδα του την Σάντος επισκέφθηκε την Ελλάδα για σειρά φιλικών αγώνων. «Ο Πελέ ήρθε στα σφαιριστήρια του «Σεντόνα» τον είχε φέρει ένας περιστεριώτης που είχε το παρατσούκλι «Βραζιλιάνος», παλιοί περιστεριώτες μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν».

About Μαρία Νικολοπούλου