Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ο Ναός του Αγ.Γεωργίου και το κωδωνοστασίο του στο Ψάρι Κορινθίας, αναγνωρίστηκε ως μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού

Ο Ναός του Αγ.Γεωργίου και το κωδωνοστασίο του στο Ψάρι Κορινθίας,  αναγνωρίστηκε ως μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού

Με την αρ. ΥΠΠΟΑ/374060//05-08-2021 Απόφαση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΑΔΑ ΨΨ2Σ4653Π4-Α75), η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Δ/587/09-09-2021 χαρακτηρίσθηκε ως μνημείο ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου και το κωδωνοστασίο του, στο Ψάρι   Δ. Σικιώνων, Π.Ε Κορινθίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 6 παρ. 1 β του Ν. 3028/2002.

 

 

Η ανακοίνωση του χαρακτηρισμού ως μνημείου του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου και του κωδωνοστασίου του, έγινε με το αρ. 456297/24-9-2021 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, προς όλους τους αρμόδιους αποδέκτες, μεταξύ αυτών και

 1.   Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
2.    Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας
3.    Δήμο Σικυωνίων
4.    Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου 

Επισημαίνεται ότι ο Ναός του Αγ.Γεωργίου, αναγνωρίστηκε ως μνημείο

« … χωρίς τις νεώτερες επεμβάσεις (όπως η επικεράμωση της στέγης κ.λπ.) διότι η χρονολόγηση του ναού στο 1862 και του κωδωνοστασίου στο 1911, η χρήση παραδοσιακών τεχνικών και τρόπων δόμησης, η διατήρηση των αρχικών δεσποτικών εικόνων στο τέμπλο, τα βυζαντινά γλυπτά και το τμήμα μαρμαροθετήματος που είναι ενταγμένο στην δομή του ναού, καθώς και η σημασία του ναού και του κωδωνοστασίου για την τοπική ιστορία, τα καθιστούν σημαντικά εκκλησιαστικά κτίσματα των νεώτερων χρόνων στην Κορινθία».

Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για το Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο επίσημος πλέον χαρακτηρισμός του ως μνημείο και ελπίζουμε (παρά την περί του αντιθέτου παραφιλολογία) ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Σικυωνίων θα ενεργήσουν άμεσα για την ουσιαστική σωτηρία του Ναού, δεδομένου ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν μια τέτοια ενέργεια δυνατή (μελέτες κτλ.)

Το χωριό μας θα πρέπει τώρα μέσω των εκπροσώπων του να απευθυνθεί επίσημα στους αρμοδίους του νομού μας, προκειμένου όλοι μαζί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, την σωτηρία του Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου