Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Παγκόσμια ανησυχία, οξυμένος ανταγωνισμός για το εμβόλιο και κατάρρευση των συστημάτων Υγείας (ΦΩΤΟ)

Παγκόσμια ανησυχία, οξυμένος ανταγωνισμός για το εμβόλιο και κατάρρευση των συστημάτων Υγείας (ΦΩΤΟ)

Συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία η πανδημία σε όλο τον πλανήτη, ωθώντας τις αστικές κυβερνήσεις να επιβάλουν νέα σκληρά λοκντάουν για να αποφύγουν την κατάρρευση των συστημάτων Υγείας, τα οποία αποδείχθηκαν ανίκανα να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή ακόμη και στις πιο προηγμένες καπιταλιστικές χώρες, ακριβώς επειδή αυτή η οικονομία δεν έχει στο επίκεντρό της την προάσπιση της ζωής, αλλά των καπιταλιστικών κερδών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν 86,1 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1,86 εκατ. νεκροί.  Σε επίπεδο κρουσμάτων, τα θλιβερά «πρωτεία» διατηρούν οι ΗΠΑ (21,35 εκατ.) και ακολουθούν η Ινδία (10,35 εκατ.), η Βραζιλία (7,75 εκατ.), η Ρωσία (3,26 εκατ.), η Βρετανία (2,71 εκατ.), η Γαλλία (2,65 εκατ.), η Τουρκία (2,25 εκατ.), η Ιταλία (2,16 εκατ.), η Ισπανία (1,95 εκατ.) και η Γερμανία (1,79 εκατ.).

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε  καθολικό lockdown μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Φλεβάρη, καθώς η χώρα πλήττεται από μία μετάλλαξη κορονοϊού που είναι περισσότερο μεταδοτική.

Από το λόκνταουν στη ΒρετανίαΑπό το λόκνταουν στη Βρετανία

Πηγή: Associated Press

Υπό κατάρρευση το βρετανικό σύστημα Υγείας

Το σύστημα Υγείας στη Βρετανία είναι υπό κατάρρευση, με τις ΜΕΘ να ξεπερνούν το 100% σε πληρότητα. Έξω από τα Νοσοκομεία του Λονδίνου επικρατεί συνωστισμός από ασθενοφόρα. Για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων του Λονδίνου σχεδιάζονται η μεταφορά ασθενών σε άλλες πόλεις και το στήσιμο στρατιωτικών αντίσκηνων.

Την ίδια στιγμή ακυρώνονται σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο, δείχνοντας τα όρια του βρετανικού (και όχι μόνο) συστήματος Υγείας. Ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Λονδίνου, το «King’s College» ανέβαλε όλες τις επείγουσες επεμβάσεις για καρκίνο, που είχαν προγραμματιστεί χθες και σήμερα, καθώς όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ έχουν καταληφθεί από ασθενείς Covid-19. Πρόκειται για χειρουργεία που οι γιατροί είχαν κρίνει ως επείγοντα και έπρεπε να γίνουν εντός 28 ημερών το αργότερο.

Σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει ανησυχία στους υγειονομικούς. «Είναι σημαντικό να γίνουν αυτές οι επεμβάσεις εντός τεσσάρων εβδομάδων επειδή είναι επείγουσες», δήλωσε ένα μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση  «ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί».

Χθες,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, περιέγραψε ως «εξαιρετικά δύσκολη» την κατάσταση στα γερμανικά νοσοκομεία.

Στις ΗΠΑ ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης γνωστοποίησε πως οι τοπικές αρχές εντόπισαν το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου κορονοϊού ενώ εκφράζονται ανησυχίες για την ικανότητα των νοσοκομείων να ανταποκριθούν αν αυτή η μετάλλαξη εξαπλωθεί ταχύτατα στην Πολιτεία. Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο άντρας ο οποίος διαγνώστηκε θετικός δεν είχε ταξιδέψει το πρόσφατο χρονικό διάστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο μεταλλαγμένος ιός εξαπλώνεται στην κοινότητα.

Εξίσου δραματική σε επίπεδο κρουσμάτων και θανάτων παραμένει η κατάσταση στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στην ήπειρο της Αφρικής, το κράτος της Νότιας Αφρικής καταγράφει τους περισσότερους θανάτους από όλα τα αφρικανικά κράτη.

Εμβολιασμοί στη ΓερμανίαΕμβολιασμοί στη Γερμανία

Πηγή: Associated Press

Σφοδρός ανταγωνισμός για το εμβόλιο

Σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο το ζήτημα του εμβολιασμού, επομένως της υγείας των λαών, έχει μπει στη μέγγενη του σφοδρού ανταγωνισμού των αστικών τάξεων και των μονοπωλιακών ομίλων. Έτσι, σε πολλές χώρες (και στη δική μας) οι δήθεν προγραμματισμοί για μαζικούς εμβολιασμούς πέφτουν έξω, γιατί διαπιστώνεται ότι δεν έχει εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα εμβολίων που να μπορεί να καλύψει όσους ανθρώπους κατά προτεραιότητα το έχουν ανάγκη. Γίνεται δηλαδή φανερό ότι ένα από τα «όπλα» της επιστήμης, το εμβόλιο, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί όπως απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες, που πάλι μπαίνουν στη «ζυγαριά» του «κόστους – οφέλους».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), που συνεδρίασε χθες εσπευσμένα, ανέβαλε για τις 6 Γενάρη τη συζήτηση σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της «Moderna». Πάντως, στη συνεδρίαση, ξεκαθαρίστηκε πως πρέπει να τηρείται το μέγιστο χρονικό μεσοδιάστημα 42 ημερών μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNtech» για να επιτυγχάνεται πλήρης προστασία.

Λίγο νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε πως η χώρα του εξετάζει αν θα επιτρέψει μια καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, λόγω έλλειψης ποσότητας, προκειμένου να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός περισσότερων πολιτών με την πρώτη δόση, μετά από μια παρόμοια κίνηση της Βρετανίας την περασμένη βδομάδα. Ξεχωριστά, η Δανία ενέκρινε μια καθυστέρηση έως και έξι βδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης λήψης του εμβολίου.

902.gr

About Μαρία Νικολοπούλου