Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

Αν έχεις μανία με τα gadget της κουζίνας κι αγοράζεις ότι σου γυαλίσει, από το μαγικό διαχωριστή αυγών μέχρι το ντολμαδοπαρασκευαστή κι ακόμα παραπέρα, τότε πιθανόν στα άδυτα των ντουλαπιών σου να κρύβεται και μια παγωτομηχανή. Ίσως τη χρησιμοποίησες μια δυο φορές και μετά την άφησες να σκονίζεται και να κάνει παρέα με τις αράχνες. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και η πιο απαραίτητη μικροσυσκευή στο οπλοστάσιο της κουζίνας. Επιπλέον καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο στην κατάψυξη και η ποσότητα παγωτού που φτιάχνει είναι απελπιστικά μικρή. Εγώ την αγόρασα αρκετά χρόνια πριν, πριν ακόμη αξιωθώ να αγοράσω ένα μίξερ της προκοπής. Από τότε ο κάδος της βρίσκεται σε μόνιμη βάση στην κατάψυξη, ανεξαρτήτως εποχής.

Λατρεύω το παγωτό και χαίρομαι που μεγάλωσα και δεν χρειάζεται πλέον να περιμένω να κλείσουν τα σχολεία για να απολαύσω το πρώτο μου παγωτό. Αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι όλη αυτή η παράταση της προσδοκίας για να το γευτώ κάθε καλοκαίρι, έκανε την αναμονή γλυκιά κι ευχάριστη. Δεν ξέρω αν χαιρόμουν περισσότερο για το κλείσιμο των σχολείων, για την έλευση του καλοκαιριού ή για την επίσημη έναρξη της κατανάλωσης παγωτού. Τα τρία «Κ» μαζί (Κλείσιμο σχολείου-Κατανάλωση παγωτού-Καρπούζι) ήταν ο λόγος που περίμενα πως και πως να ‘ρθει το καλοκαίρι. Για μένα ήταν η καλύτερη εποχή του χρόνου.

Μία από τις πιο αγαπημένες μου αναμνήσεις από τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων είναι να τρέχω ξυπόλυτη στο καυτό τσιμέντο με ένα παγωτό ή μια φέτα καρπούζι στο χέρι και τη γιαγιά μου να καταβρέχει με το λάστιχο για να μας δροσίσει. Γέλια και παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως. Η απόλυτη ξεγνοιασιά. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά και πρώτα απ’ όλα εγώ. Με ενοχλεί η ζέστη, συνειδητοποίησα την πικρή αλήθεια ότι καλοκαίρι δε σημαίνει απαραίτητα διακοπές, σταμάτησα να μετράω τα παγωτά κι άρχισα να μετράω τις θερμίδες αλλά απολαμβάνω ακόμη να περπατάω ξυπόλυτη και να επιμένω να τρώω παγωτό χειμώνα-καλοκαίρι (αψηφώντας τις θερμίδες). Η παγωτομηχανή μου τα έβγαλε τα λεφτά της που λέν’ και στο χωριό μου και δε μετάνιωσα στιγμή που την αγόρασα.

Κατανοώ, όμως, ότι μπορείς να ζήσεις και χωρίς παγωτομηχανή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείς την απόλαυση ενός καλού σπιτικού παγωτού με αγνά υλικά. Το παγωτό με τα δύο υλικά αποτελεί σταθερή αξία για να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι παγωτό με κρεμώδη, αφράτη υφή, χωρίς ενοχλητικούς κρυστάλλους που καταστρέφουν την απόλαυση. Σήμερα σας έχω μία ακόμη συνταγή για παγωτό που χρειάζεται μόλις τρία υλικά, ένα μίξερ, μια κατάψυξη και λίγη υπομονή μέχρι να παγώσει και να το απολαύσεις.

Εκτός από ζαχαρούχο γάλα και κρέμα γάλακτος, αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσουμε και τυρί κρέμα. Το τυρί κρέμα κάνει ακόμη πιο πλούσια και παχιά την υφή του παγωτού και αντισταθμίζει τη γλυκιά γεύση του ζαχαρούχου. Η πυκνή σύσταση του, πλούσια σε λιπαρά, το βοηθάει να παραμείνει αφράτο και αρκούν λίγα λεπτά εκτός κατάψυξης για να το σερβίρεις και να το απολαύσεις. Ένα βελούδινο και κρεμώδες παγωτό με το χαρακτηριστικό άρωμα του σαλεπιού που συμπληρώνεται από νότες μαστίχας. Ένα παγωτό άξιο να σταθεί δίπλα σε ένα χρυσαφένιο, καλοψημένο και τραγανό κανταΐφι που μοσχομυρίζει βούτυρο. Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός στον οποίο παραδίνεσαι χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η προετοιμασία, τo ψήσιμο και το σιρόπιασμα που απαιτεί το κανταΐφι κάνουν τη συνταγή να φαντάζει λίγο πιο δύσκολη και χρονοβόρα αλλά σας υπόσχομαι ότι αξίζει πέρα για πέρα τον κόπο και τον χρόνο που θα αφιερώσετε. Όταν το δοκιμάσετε θα καταλάβετε ότι είναι κομματάκι δύσκολο να το φτιάξεις αλλά πολύ εύκολο να το καταβροχθίσεις. Το παγωτό μπορεί να σερβιριστεί και σαν παγωμένο γλυκό ταψιού, αν απλώσετε το παγωτό πάνω στο ψημένο κανταΐφι και το κόψετε σε κομμάτια αφού παγώσει. Μπορείτε, ακόμη, να ψήσετε το κανταΐφι σε δύο στρόγγυλα ταψάκια και να φτιάξετε μια παγωμένη τούρτα με στρώσεις από κανταΐφι και παγωτό που θα γαρνίρετε με σαντιγί και ξηρούς καρπούς.

«Κι όμως είμαι ακόμα εδώ, κι αυτό το καλοκαίρι…» τραγουδάει ο Παύλος Παυλίδης και μαζί του κι εγώ που στην πραγματικότητα θα ‘θελα να είμαι κάπου αλλού. Όσοι είστε ήδη κάπου αλλού, εύχομαι να περνάτε καλά. Οι υπόλοιποι… υπομονή!

• Να έχετε στο νου σας ότι επειδή θα χτυπήσετε τα τρία υλικά μαζί (το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος), θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να πήξει το μείγμα, περίπου 15-20 λεπτά. Μην απογοητευτείτε αν αργεί να πήξει, συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.

Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

Save Print

Προετοιμασία

35 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα

1 ώρα 25 λεπτά

Συνολικός χρόνος

2 ώρες

(+αναμονή: 6 ώρες)

Κατηγορία: Παγωτά, Σορμπέ & Smoothies

Ποσότητα/μερίδες: περίπου 1.5kg

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΤΑÏΦΙ

450g κανταΐφι

100g βούτυρο γάλακτος, λιωμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 κούπα νερό (240ml)

1¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)

2 κ.γλ. χυμό λεμονιού

1 μικρό ξυλάκι κανέλας

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ

200g τυρί κρέμα, κρύο από το ψυγείο

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, κρύο από το ψυγείο

500ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο

1-2 κ.γλ. σαλέπι

½ κ.γλ. μαστίχα

100g φυστίκια Αιγίνης (ή καρύδια ή αμύγδαλα), χοντροκομμένα

Εκτέλεση

Βγάζουμε το κανταΐφι από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει εντελώς.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140ºC στον αέρα ή 160ºC στις αντιστάσεις. Βάζουμε το κανταΐφι σε ένα βουτυρωμένο ορθογώνιο ταψί, με διαστάσεις 25x35cm ή λίγο μεγαλύτερο, και το ανοίγουμε καλά με τα δάχτυλά μας, ώστε να διαχωριστούν οι ίνες και να αφρατέψει. Το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας με τα δάχτυλα μας για να πάει παντού. Στρώνουμε το κανταΐφι ομοιόμορφα στο ταψί, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος. Ψήνουμε στον αέρα στην μεσαία σχάρα ή στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για περίπου 80 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό και να χρυσίσει.

Όσο ψήνεται το κανταΐφι, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού) τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό λεμονιού και το ξυλάκι της κανέλας, ανακατεύοντας μόνο στην αρχή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε το κανταΐφι από το φούρνο και το περιχύνουμε κουταλιά κουταλιά με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι.

Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ) χτυπάμε με εξάρτημα σύρμα (ή το μίξερ χειρός) το τυρί κρέμα για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε 2-3 λεπτά ακόμη, φροντίζοντας να καθαρίσουμε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα, ώστε να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το σαλέπι και τη μαστίχα και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, καθαρίζοντας ενδιάμεσα μια φορά ακόμη τα τοιχώματα του μπολ, μέχρι το μείγμα να πήξει, να αφρατέψει και σχηματιστούν απαλές κορυφές. Εξαιτίας των τριών υλικών θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, περίπου 15-20 λεπτά, αλλά τελικά το μείγμα θα πήξει και θα μεταμορφωθεί σε αφράτη σαντιγί.

Αδειάζουμε ⅓ το μείγματος σε ένα μπολ, κατά προτίμηση μεταλλικό, προσθέτουμε τούφες από το σιροπιασμένο κανταΐφι και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς. Συνεχίζουμε, εναλλάσσοντας τις στρώσεις παγωτού με κανταΐφι και ξηρούς καρπούς. (Θα χρησιμοποιήσουμε περίπου το μισή ποσότητα από το κανταΐφι. Το υπόλοιπο είτε το φυλάμε στην κατάψυξη για επόμενη χρήση είτε στο ψυγείο και το σερβίρουμε μαζί με το παγωτό). Σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια του παγωτού και το βάζουμε στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά. Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για 10−15 λεπτά.

Εναλλακτικός τρόπος σερβιρίσματος: Απλώνουμε το παγωτό ομοιόμορφα πάνω στο ψημένο κανταΐφι και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς. Σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια του παγωτού και βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για 10−15 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.

Σημειώσεις

Φροντίζουμε να βάλουμε αρκετές ώρες νωρίτερα το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος στο πιο κρύο ράφι του ψυγείου.

Πηγή συνταγής: Kouzinista

 

 

About Μαρία Νικολοπούλου