Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Περίσσεψε γαλοπούλα; Ας αρχίσει το πάρτι!

Περίσσεψε γαλοπούλα; Ας αρχίσει το πάρτι!

Με το πιάτο μονίμως γεμάτο, μάδημα στο τρυφερό ψητό της γαλοπούλας, το πηρούνι να έχει πάρει φωτιά -μία στη σαλάτα, δύο στις πατάτες- και κάθε τόσο βουτιά στην τυροκαυτερή. Κρασί ή μήπως μπύρα; Σε κάθε περίπτωση το ποτήρι γέμισε δις (και τρις). Κάπως έτσι πέρασαν παραμονή και Χριστούγεννα ανήμερα και ξημέρωσε η Τρίτη των ενοχών.

Οχι για όσα φάγαμε, φευ, έχουμε και τα τρανά τραπέζια της Πρωτοχρονιάς μπροστά μας! Για τη γαλοπούλα που (σίγουρα) περίσσεψε και μάλιστα κάμποση. Εμπρός καλά μου κιτάπια να δούμε πώς θα την αξιοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες. Δεν πετάμε τίποτα, κανένα υλικό δεν πηγαίνει χαμένο, πόσο μάλλον ένα νόστιμο –αν το γλασάρατε όπως έπρεπε– πουλερικό.

budgetsavvydiva.com
budgetsavvydiva.com

Την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο έχω σε πρώτη ζήτηση το «σαν σουφλέ» της Αμαλίας Λογαρά, μέγα κόλπο για τη γαλοπούλα που περίσσεψε. Για το βράδυ σάντουιτς, με μαγιονέζα, λίγο μαρούλι και ντομάτα. Μήπως και μερικές πιπεριές και μανιτάρια; Περίφημα!

Εντάξει, τακτοποιήθηκαν οι πεινασμένοι και σήμερα. Μα μένει μπόλικο ψαχνό ακόμα, οπότε καταφεύγω στα υπόλοιπα φαμόζα κόλπα της. Πρώτον την χωρίζω σε κομμάτια, τα βάζω στην κατάψυξη σε σακούλες που κλείνουν ερμητικά. Εδώ μπορεί να μείνει ως και μία εβδομάδα χωρίς να αλλοιωθεί σημαντικά η γεύση της. Ε ναι, δεν θα έχει τη χαρά της αχνιστής αλλά παραμένει γευστική.

Οταν αποφασίσω να την ξεπαγώσω, δεν την βγάζω απευθείας στον πάγκο. Πρώτα στο ψυγείο να επανέλθει «με το μαλακό» και στη συνέχεια εκτός για 20 λεπτά τουλάχιστον. Επειτα φέρτε τηγάνια, φέρτε ταψιά και κατσαρόλες. Την χειρίζομαι όπως ακριβώς το κοτόπουλο και ξεκινάμε:

photo: kitchendaily.com
photo: kitchendaily.com

Θα την μπλέξω με πιπεριές και τυριά σε γέμιση για κρέπες.

photo: letizia.lorenzetti@Flickr
photo: letizia.lorenzetti@Flickr

Ψιλοκομμένη σε κόκκινες ή λευκές σάλτσες για μακαρονάδες.

photo: Mamatsita
photo: Mamatsita

Κομμένη σε μικρά κομμάτια θα ταιριάξει ωραία σε μια εύκολη πίτα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Μέσα σε σαλάτες, να γίνουν χορταστικές και να με «κρατήσουν» για βράδυ.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Προς το τέλος της εβδομάδας, πανάρισμα και στο τηγάνι ή τον φούρνο και δίπλα μια καλή τηγανιά πατάτες.
Θα το χαρούν μικρά και μεγάλα πιτσιρίκια!

 

About Μαρία Νικολοπούλου