Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ποια βιταμίνη μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο

Ποια βιταμίνη μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο

Η πρόσληψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης

D για τουλάχιστον τρία χρόνια σχετιζόταν με μείωση της θνησιμότητας από κάθε είδος καρκίνου κατά 13% σύμφωνα με νέα έρευνα

Τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο φαίνεται να μειώνει η βιταμίνηD, σύμφωνα με τρεις νέες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε, από το Πανεπιστήμιο Michigan State και το Ιατρικό Κέντρο Hurley, σε σχεδόν 80.000 ενήλικες καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η πρόσληψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης D για τουλάχιστον τρία χρόνια σχετιζόταν με μείωση της θνησιμότητας από κάθε είδος καρκίνου κατά 13%.

«Το κυριότερο μήνυμα αυτών των ευρημάτων είναι πως η βιταμίνη D μπορεί να είναι ωφέλιμη για την καταπολέμηση του καρκίνου. Οι ασθενείς που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D για τουλάχιστον τρία χρόνια σε κάθε μορφή είχαν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό θανάτων που προήλθαν από καρκίνο», δήλωσε ο Δρ. Tarek Haykal επικεφαλής του Πανεπιστημίου Michigan State.

Στη δεύτερη μελέτη ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Μαδρίτης βρήκαν πως ο συνδυασμός πρόσληψης ενός χαπιού βιταμίνης D και στατινών είχε συσχετιστεί με μείωση κατά 38% των θανάτων από Καρκίνο του Προστάτη. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η βιταμίνη D και οι στατίνες δρούσαν ανεξάρτητα καταλήγοντας πως ο συνδυασμός τους ενίσχυε την επιβίωση των πασχόντων.

Η τρίτη μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο Allegheny Health Network και έδειξε ότι η έλλειψη βιταμίνης D διπλασίαζε τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, ενώ αύξανε και τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Ζούμε σε μία μοντέρνα κοινωνία με διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς ζωής. Οι άνθρωποι σπαταλούν σημαντικό μέρος του χρόνου τους στο κτίριο της δουλειάς τους και έχουν πολύ λιγότερο χρόνο για χαλάρωση στη φύση και τον ήλιο, έτσι τα περιστατικά έλλειψης βιταμίνης D είναι όλο και περισσότερα», είπε από την πλευρά του ο Δρ. Shifeng Mao από το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Allegheny Health Network.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα πώς η βιταμίνη D πολεμά τον καρκίνο αλλά ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενός ενζύμου που αποτοξινώνει φυσικά οξέα στο σώμα. Η μείωση της ισχύος αυτών των οξέων ενδεχομένως παρεμποδίζει την πρόκληση βλάβης στα εσωτερικά όργανα, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.

shutterstock_1131287756

Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι στην ηλιόλουστη Ελλάδα οι άνθρωποι δε θα αντιμετώπιζαν θέμα με την έλλειψή της, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D, με την κατάσταση να επιδεινώνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, το 60% των Ελλήνων άνω των 65 ετών έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Γι΄ αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες συμβουλεύουν να εκτίθεστε στον ήλιο για 15 λεπτά ημερησίως.

Επίσης, μπορείτε να προσλάβετε βιταμίνη D μέσω ορισμένων τροφών. Η ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι 600 IU.

Ακολουθούν 8 υγιεινές τροφές, πλούσιες σε βιταμίνη D.

1. Σολομός

Ο άγριος σολομός περιέχει περίπου 988 IU βιταμίνης D ανά μερίδα, ενώ ο σολομός εκτροφής περιέχει 250 IU κατά μέσο όρο. Αυτό είναι το 165% και το 42% της ημερήσιας πρόσληψης, αντίστοιχα.

2. Ρέγγες και σαρδέλες

Η ρέγγα περιέχει 1.628 IU βιταμίνης D ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Οι ρέγγες, οι σαρδέλες και άλλα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, είναι επίσης καλές πηγές.

3. Τόνος σε κονσέρβα

Ο κονσερβοποιημένος τόνος περιέχει 236 IU βιταμίνης D ανά μερίδα. Επιλέξτε ελαφρύ τόνο και καταναλώστε 170 γραμμάρια ή λιγότερο την εβδομάδα για να αποφύγετε τη συσσώρευση μεθυλ-υδραργύρου.

4. Στρείδια

Τα στρείδια είναι γεμάτα από θρεπτικά συστατικά και παρέχουν το 53% της ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη D. Περιέχουν επίσης περισσότερη βιταμίνη Β12, χαλκό και ψευδάργυρο από ό,τι μια πολυβιταμίνη.

5. Γαρίδες

Οι γαρίδες παρέχουν 152 IU βιταμίνης D ανά μερίδα και είναι επίσης πολύ χαμηλές σε λιπαρά. Περιέχουν χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

6. Κρόκοι αυγών

Τα αυγά από κότες εκτροφής περιέχουν μόνο περίπου 30 IU βιταμίνης D ανά κρόκο. Ωστόσο, τα αυγά από όρνιθες που εκτρέφονται έξω ή ταΐζονται με τροφή εμπλουτισμένη με βιταμίνη D, περιέχουν πολύ περισσότερη.

7. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια μπορούν να συνθέσουν τη βιταμίνη D2 όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως. Μόνο τα άγρια μανιτάρια ή μανιτάρια που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με υπεριώδες φως είναι καλές πηγές βιταμίνης D.

8. Ενισχυμένες τροφές

Οι φυσικές πηγές βιταμίνης D είναι περιορισμένες, ειδικά εάν είστε χορτοφάγοι ή δε σας αρέσουν τα ψάρια.

Ευτυχώς, ορισμένα τρόφιμα που δεν περιέχουν φυσικά βιταμίνη D, εμπλουτίζονται με αυτό το θρεπτικό συστατικό.

Τέτοιες τροφές είναι το αγελαδινό γάλα, το γάλα σόγιας, ο χυμός πορτοκαλιού, τα δημητριακά και το πλιγούρι βρώμης, τα οποία ενίοτε ενισχύονται με βιταμίνη D. Αυτά περιέχουν 55-130 IU ανά μερίδα.

 

ΓΙΑΤΡΟΙ – ΥΓΕΙΑ στην Κορινθία

 

Πηγή: ygeiamou

About Μαρία Νικολοπούλου