Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πολίτιμες συμβουλές από τους Ιατρούς της Κορινθίας για γερό ανοσοποιητικό στα παιδιά

 – Πώς να τα προστατεύσουμε αυτή την εποχή από τις ιώσεις

ΓΙΑΤΡΟΙ

 

Η επιστροφή στο σχολείο, συνήθως συνοδεύεται και από αρρώστιες που επισκέπτονται τους μικρούς μαθητές, όπως κρυολογήματα, ωτίτιδες και στομαχικές διαταραχές.

Τα παιδιά αρχίζουν να αρρωσταίνουν περισσότερο μετά την ηλικία των 6 μηνών, οπότε και αρχίζουν να τοποθετούν διάφορα αντικείμενα στο στόμα τους και από την άλλη λόγω της έναρξης των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Ένα παιδί 1-3 ετών μπορεί να αρρωστήσει έως και 8-10 φορές ετησίως, αριθμός που πέφτει στις 6-8 φορές σε παιδιά 4-8 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υποκρύπτεται κάποιο υποκείμενο νόσημα που προκαλεί διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς να αντιμετωπίσετε το βήχα στα μικρά παιδιά

Οι συχνότερες ιογενείς λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό και χαρακτηρίζονται από ρινική καταρροή, δακρύρροια, φτέρνισμα, βήχα και χαμηλή πυρετική κίνηση. Άλλη μια επίσης συχνή λοίμωξη των παιδικών σταθμών είναι η γαστρεντερίτιδα, που εκδηλώνεται με εμετούς, διάρροιες και όχι σπάνια, σημεία αφυδάτωσης. Ιώσεις και γρίπη στα παιδιά: Τρόποι προφύλαξης

Στη μετάδοση των λοιμώξεων αυτών συντελούν αφενός ο τρόπος συμπεριφορών των παιδιών, αφετέρου ο τρόπος με τον οποίο τα περιποιείται το προσωπικό των παιδικών σταθμών.
Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε το παιδί μας από τις συχνές ιώσεις

Καταρχήν θα πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες υγιεινής, όπως τακτικό αερισμό των εσωτερικών χώρων, σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, απομάκρυνση μεγαλύτερων αδελφών που νοσούν. Επίσης δεν είναι λύση να σταματήσει το παιδί το σχολείο του, αλλά θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτό όταν έχει αναρρώσει πλήρως. Θα πρέπει να ξεκουράζεται ικανοποιητικά και να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν άφθονες βιταμίνες- και κυρίως βιταμίνη C.

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 5χρονο κοριτσάκιΕπίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σημαντικότητα των εμβολιασμών που αποτελούν το μεγαλύτερο επίτευγμα στη δημόσια υγεία και που προστατεύουν τα παιδιά από πολύ σοβαρά νοσήματα της ηλικίας τους, αλλά και της μετέπειτα ζωής τους.

 

Δάσκαλοι, γονείς και έφηβοι, όπως και οποιοσδήποτε παρακολουθεί μαθήματα πρέπει να ανησυχεί για τα μικρόβια της επιστροφής στο σχολείο.

Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος να προετοιμαστείτε.

Ακολουθούν 4 συμβουλές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, που μπορούν να δώσουν καλύτερες πιθανότητες στην οικογένειά σας να αποφύγει την αρρώστια.

Επαναλάβετε τα βασικά της υγιεινής. Τα παιδιά ορισμένες φορές βιάζονται τόσο να παίξουν που ξεχνούν να πλύνουν τα χέρια τους. Τώρα είναι καλή ώρα να τους θυμίσετε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, πριν τα γεύματα και μετά από κάθε επίσκεψη στο μπάνιο. Σιγουρευτείτε όμως ότι δεν το παρακάνουν, γιατί αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό.

Προσθέστε βατόμουρα στα πρωινά σας δημητριακά. Είναι απλό αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μην υποτιμάτε την αντιοξειδωτική δύναμη του βατόμουρου. Τα συγκεκριμένα φρούτα έχουν μεγαλύτερο σκορ ORAC, μέτρηση αντιοξειδωτικής ικανότητας, σε σχέση με τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα. Όσον αφορά την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, η αποφυγή του αρνητικού είναι το ίδιο σημαντική με την πρόσθεση του θετικού. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα τρέφουν τα καλά βακτήρια στο έντερο και συμβάλλουν σε φλεγμονή. Περιλαμβάνονται σε ζυμαρικά, ψωμί, κέικ, γλυκά και αναψυκτικά.

Ασκηθείτε περισσότερο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αθληθούν σε μια ομάδα. Αν δεν το προτιμήσουν, φροντίστε να έχουν χρόνο να παίζουν ενεργά, καθημερινά. Πώς βοηθά αυτό; Πoλλές έρευνες υποδεικνύουν ότι η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό. Για παράδειγμα, έρευνα του 2012 που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Journal of Sports Medicine’, ανακάλυψε ότι όσο πιο σωματικά σε φόρμα είναι κάποιο παιδί τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει κρυολόγημα το χειμώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες  ή για ιατρική περίθαλψη μπορείτε να συμβουλευτείτε τους καλύτερους παιδιάτρους της περιοχής μας και τους μικροβιολόγους και τα άρτια εξοπλισμένα Ιατρικά Κέντρα της Κορινθίας:

ΖΩΗ Σ.ΣΑΚΚΟΥ – ΠΑΠΠΑ ΜD, PhD – ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ – ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ – Δρ ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ

ΜΠΕΤΙΝΑ ΣΙΝΤΕΡ – ΦΙΛΑΝΔΡΑ – ΙΑΤΡΟΣ

ΜΠΙΤΣΗ – ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ – ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

ΠΗΝΕΛΟΠΗ Θ.ΑΛΟΓΟΓΙΑΝΝΗ

 

 

ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ Α.Ε.

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ.ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ – Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος

ΙΩΝΙΑ EUROMEDICA ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Μαγνητική – Αξονική Τομογραφία & Κέντρο Μαστού Ισθμού Κορίνθου

MEDICENTER

 

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ – ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ – BIOΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

 

ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΤΣΟΤΣΩΝΗΣ ΑΓΙΣ