Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πολύ ωραίο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι – Καλοκέραστο!

Πολύ ωραίο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι – Καλοκέραστο!
Αν έχετε φρέσκα πορτοκάλια με μυρωδάτη τρυφερή φλούδα, μην την πετάξετε όταν τα καθαρίσετε! Φτιάξτε ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό κουταλιού. Εύκολο γιατί δεν χρειάζεται να τις τρίψουμε εξωτερικά και νόστιμο γιατί απλώς είναι γλυκό πορτοκάλι! Αν σας αρέσουν τα κόκκινα ραβδάκια του κυδωνιού και τα κιτρινοπράσινα του περγαμόντου θα ενθουσιαστείτε και με τα πορτοκαλόχρυσα του πορτοκαλιού!

 

Υλικά:
Πορτοκάλια περίπου 8 με 10 μεγάλα,
3 κιλά ζάχαρη,
3 βανίλιες κάψουλες,
χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα περνάμε ελαφρά από τον τρίφτη, ίσα που να φύγει πολύ λίγο η εξωτερική επιφάνεια του πορτοκαλιού.

Χαράσσουμε στα 4 το κάθε πορτοκάλι και το ξεφλουδίζουμε με προσοχή σε 8 φέτες. Τυλίγουμε την κάθε φέτα της φλούδας σε ρολό και την στερεώνουμε με μία οδοντογλυφίδα. Ζυγίζουμε τις φλούδες και θα πρέπει να έχουμε περίπου βάρος 1 κιλό.

Βάζουμε τα ρολά σε κατσαρόλα και τα ζεματάμε. Μόλις αρχίσει και βράζει το νερό, αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δυο φορές και τοποθετούμε τα ρολά σε τρυπητό στραγγιστήρι, τα οποία και αφήνουμε για λίγη ώρα να στραγγίξουν καλά.

Αφαιρούμε στη συνέχεια τις οδοντογλυφίδες. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 κιλά ζάχαρη, 1 κιλό νερό και τις βανίλιες και μόλις αρχίσει και βράζει, προσθέτουμε τα ρολά. Μόλις αρχίσει και βράζει, προσθέτουμε και 1 ακόμη κιλό ζάχαρη.

Αφήνουμε να βράσουν τα ρολά, μέχρι να δέσει το σιρόπι σε μέτρια φωτιά. Όταν δέσει το σιρόπι, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να βγουν τα υγρά από τα ρολά.

Ξαναβράζουμε για λίγη ώρα μέχρι να δέσει και πάλι το σιρόπι, προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τοποθετούμε το γλυκό ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα, βιδώνουμε – σφραγίζουμε τα βάζα με καινούργια πάντα καπάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα

Η Συνταγή είναι από κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης‎ 

About Μαρία Νικολοπούλου