Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πράσινο υδρογόνο: Πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις

Πράσινο υδρογόνο: Πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις

Μαζί με την ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να ικανοποιήσει τις περισσότερες από τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπου και να σχηματίσει ένα ανεξάρτητο ενεργειακό σύστημα. Το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί από και να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια με σχετικά υψηλές αποδόσεις και παράλληλα μπορεί να αποθηκευτεί σε αέρια, υγρή μορφή ή με τη μορφή υδριδίων μετάλλων.

Το ενδιαφέρον, τόσο από ευρωπαϊκής πλευράς, λόγω του πιεστικού αιτήματος για ενεργειακή αυτονομία αλλά και σε ελληνικό επίπεδο, είναι μεγάλο. Η χώρα μας μάλιστα μπορεί να γίνει εκ των πρωταγωνιστών, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην ευρωβουλευτής και διευθύνων σύμβουλος της Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Τον περασμένο Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το έργο «Green HiPo» που υπέβαλε η εταιρεία Advent Technologies στο πλαίσιο του Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος («IPCEI»), μια επένδυση που θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία. Το πράσινο υδρογόνο θα βοηθήσει στη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση ποικίλων ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Βασίλης Γρηγορίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent Technologies.

Παράλληλα, στη Δυτική Μακεδονία δημιουργήθηκε το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), μια πλατφόρμα συνεργασίας των τριών πυλώνων της περιφερειακής οικονομίας: του δημόσιου τομέα, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας. Το Cluster επιδιώκει την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ τοπικών και περιφερειακών φορέων και επιχειρήσεων στους τομείς της βιοενέργειας και περιβάλλοντος, με στόχο την εισαγωγή και ανάπτυξη καινοτομίας στον τομέα και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του. Ο συνιδρυτής και διαχειριστής του Cluster, Νικόλαος Ντάβος, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του υδρογόνου.

Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην ενεργειακή μετάβαση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλούσε εδώ και χρόνια για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και ενεργειακή αυτονομία, ωστόσο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε καταλύτη για τις εξελίξεις.

«Αν γίνουν τώρα τα σωστά βήματα, η Ελλάδα θα γίνει αναμφίβολα ένας από τους βασικούς παράγοντες υδρογόνου στην Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία για παράδειγμα έχει ήδη χαρακτηρίσει τη χώρα μας στρατηγικό εταίρο για την εισαγωγή πράσινου υδρογόνου. Σταδιακά και άλλες χώρες θα εισέλθουν στην αγορά και στην οικονομία υδρογόνου, η ανάπτυξη της οποίας αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η Ελλάδα πρέπει να συμβαδίζει με τη ραγδαία ανάπτυξη των νέων δεδομένων. Η ελληνική στρατηγική για το υδρογόνο είναι επιβεβλημένη και πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα νέα αυτά δεδομένα. Η Ευρώπη βασίζεται στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να την υποστηρίξει δυναμικά, δίνοντας στη χώρα μας μια μοναδική ευκαιρία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Οι ευρωπαϊκοί στόχοι που έχουν τεθεί για το υδρογόνο είναι αρκετά φιλόδοξοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και αρκετά κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν τοποθετήσει το υδρογόνο πολύ ψηλά στην ατζέντα τους.

«Με βάση το REPowerEU, η ΕΕ θα στοχεύει στην προμήθεια είκοσι εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου έως το 2030 – 10 Mt παραγωγής στην Ευρώπη και 10 Mt εισαγωγής. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας του υδρογόνου και θα καταστήσει το καύσιμο αυτό βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου επειδή, όπως ανέφερε, είναι ξεκάθαρο ότι το υδρογόνο πρέπει από ένα τμήμα της αγοράς που κατέχει σήμερα να μεταμορφωθεί σε μαζική αγορά. Στόχος λοιπόν της Τράπεζας είναι να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την αγορά υδρογόνου, κάνοντας ιδίως χρήση των πόρων του Ταμείου Καινοτομίας και Ανάκαμψης».

Ο κ. Χατζημαρκάκης τονίζει ακόμα ότι μαζί με την Πορτογαλία, η Ελλάδα είναι μία από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εξίσου υψηλές δυνατότητες αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Ένα σημαντικότατο προνόμιο και πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

eleftherostypos.gr

About Μαρία Νικολοπούλου