Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

«Πραξικόπημα των πλουσίων» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Πραξικόπημα των πλουσίων» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

H φήμη της Κυριακής επαληθεύτηκε και οι διεργασίες δεκαετιών φτάνουν στην πραγμάτωση: γεννηθήτω European Super League! Πρόκειται για μία κλειστή ποδοσφαιρική Λίγκα, με συμμετοχή 12+3 από τους πλουσιότερους ευρωπαϊκούς συλλόγους, που έσπευσαν να ανακοινώσουν την άμεση ίδρυση της ESL.

«Θα ξεκινήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα», ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση. Εάν δεν υπάρξουν θεσμικά εμπόδια, η σέντρα θα προγραμματιστεί για τον επόμενο Αύγουστο, με 20 συνολικά ομάδες. Οι αγώνες θα γίνονται μεσοβδόμαδα.

Οι 12 ομάδες που συνυπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη είναι οι ισπανικές Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, οι ιταλικές Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ και οι αγγλικές Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τότεναμ.

Τα ονόματα των τριών συλλόγων που «αναμένεται να ενταχθούν» δεν έγιναν γνωστά. Το ZDF μεταδίδει ότι η Μπάγερν και η Ντόρτμουντ κλήθηκαν, αλλά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Οι γαλλικές ομάδες, με πρώτη την Παρί Σεν Ζερμέν έχουν ταχθεί ρητά ενάντια στο αντάρτικο.

Η ίδρυση της ESL ανακοινώθηκε επίσημα με μακροσκελή ανακοίνωση γύρω στις 1.30 τα ξημερώματα. Ο ισχυρός ανήρ της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ θα είναι ο πρόεδρος της Λίγκας, με αντιπρόεδρο τον πρόεδρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Τζόελ Γκλέιζερ.

«Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα, ώστε να πάρει τη θέση που του αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα», δήλωσε ο Πέρεθ. «Έχουμε 4 δισεκατομμύρια φιλάθλους και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους». Ο Τζιάνι Ανιέλι, εγκέφαλος της Γιουβέντους, πρόσθεσε ότι «οι 12 ομάδες εκπροσωπούν αναρίθμητα εκατομμύρια οπαδών και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια».

Οι 15 ιδρυτές της Λίγκας θα λάβουν μπόνους συμμετοχής 3,5 δις ευρώ και φυσικά θα απόσχουν από τις τωρινές διοργανώσεις της UEFA. Η Λίγκα θα συμπληρώνεται από 5 ομάδες με  μονοετή «συμβόλαια», που θα προβιβάζονται κάθε χρόνο μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων και θα παίρνουν τη θέση των αντίστοιχων που θα βγαίνουν εκτός νυμφώνος. Οι 15 βασικοί μέτοχοι θα έχουν εγγυημένη συμμετοχή.

Το σύστημα διεξαγωγής προβλέπει δύο Ομίλους των 10 ομάδων. Οι πρώτοι 3 από κάθε Όμιλο θα προκρίνονται απ’ ευθείας στα πλέι-οφ, ενώ οι 4οι και οι 5οι θα διεκδικούν άλλες δύο θέσεις. Θα ακολουθήσουν διπλοί προημιτελικοί και ημιτελικοί, ενώ ο νικητής θα βγαίνει από μονό τελικό, σε ουδέτερη έδρα.

Οι αντιδράσεις υπήρξαν από την πρώτη στιγμή καταιγιστικές, με την UEFA να απειλεί με δριμύτατη ανακοίνωση τους «αντάρτες» με βαριές τιμωρίες και αποκλεισμούς, όχι μόνο των ομάδων, αλλά και των ποδοσφαιριστών που θα μετάσχουν. Η πρωτοβουλία των 12, που χαρακτhρίστηκε από την UEFA «κυνική», θα συζητηθεί σήμερα, σε έκτακτο κονγκλάβιο στην Ελβετία.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία σκόπευε να ανακοινώσει σήμερα τη νέα, διευρυμένη μορφή του Champions League, με 36 ομάδες. H FIFA, στο μεταξύ, συστήνει ψυχραιμία, νηφαλιότητα και «αλληλεγγύη για το καλό του αθλήματος».

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την κίνηση «ιδιαίτερα ζημιογόνα» και «χτύπημα στην καρδιά του ποδοσφαίρου» και κάλεσε τις ποδοσφαιρικές αρχές να πάρουν μέτρα. Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε τη στάση των γαλλικών ομάδων, που προς το παρόν απέχουν από το κίνημα, και τόνισε ότι θα σταθεί δίπλα στις ποδοσφαιρικές αρχές στην προσπάθειά τους να πατάξουν «την προσπάθεια που θίγει τις αξίες του αθλητισμού».

Ο γενικός διευθυντής της Μποντεσλίγκα Κρίστιαν Ζάιφερτ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» κάθε ενέργεια που «θα προκαλούσε ζημιά στα εθνικά πρωταθλήματα και θα οδηγούσε τα ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε κατάρρευση». Οι Γερμανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τη μαζική έξοδο.

Αντιδράσεις υπήρξαν από πολλούς ευρωβουλευτές, εθνικές ποδοσφαιρικές αρχές, συνδέσμους φιλάθλων, αλλά και επώνυμες φιγούρες του αθλήματος. «Δηλώνω αηδιασμένος», δήλωσε ο Γκάρι Νέβιλ. «Προτείνω στην Πρέμιερ Λιγκ να τιμωρήσει τους φυγάδες με αφαίρεση βαθμών».

O σερ Άλεξ Φέργκιουσον διαχώρισε τη θέση του από τη συμμετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τόνισε ότι πρόκειται για «απόδραση από τα Κύπελλα Ευρώπης όπως τα γνωρίζουμε επί 70 χρόνια». «Η Λίβερπουλ έγινε η ντροπή του ποδοσφαίρου», σχολίασε ο Τζέιμι Κάραγκερ.

H ιδρυτική διακοίνωση της Λίγκας ESL, την οποία επιβεβαίωσαν μία μία αμέσως μετά οι εμπλεκόμενες  ομάδες, έχει ως εξής:

«Δώδεκα από τους ηγετικούς συλλόγουs της Ευρώπης συναντήθηκαν και συμφώνησαν στην καθιέρωση μίας νέας διοργάνωσης, η οποία θα λαμβάνει χώρα στο μέσο της εβδομάδας, της European Super League και η οποία θα κυβερνάται από τα ιδρυτικά μέλη της. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ είναι τα ιδρυτικά μέλη και αναμένονται ακόμα τρεις σύλλογοι να προστεθούν σε αυτά τα μέλη, με τη διοργάνωση να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό.

Τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη FIFA και την UEFA, ώστε να δημιουργηθούν οι συνεργασία που θα συμβάλουν για το καλό της νέας δομής, αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Η εν λόγω δημιουργία καθιερώνεται σε μία εποχή, κατά την οποία η πανδημία επιτάχυνε τις συνέπειες της αστάθειας του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου. Για τα επόμενα χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη έχουν ως στόχο τη βελτίωση και τη μεταβολή της διοργάνωσης, ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και οι κορυφαίοι παίκτες να μπορούν να ανταγωνίζονται σε σταθερή βάση.

To συντομότερο δυνατό θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, με γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος

Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση και στήριξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται σε συνάρτηση με τα έσοδα.

Αυτές οι πληρωμές αλληλεγγύης θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από αυτές των τρεχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

Επιπλέον, η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλα τα ιδρυτικά club να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3.500.000.000 μόνο για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά πλάνα για τις υποδομές τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας».

documentonews.gr

About Μαρία Νικολοπούλου