Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πρασόπιτα με χωριάτικο φύλλο και ….το μυστικό που θ΄απογειώσει την πίτα σας

  1. webkorinthos pites

    Από τις πιο ωραίες ηπειρώτικες πίτες, που έχει πάντα μια θέση στο καθημερινό, το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.

    4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 1 κ.γ μαγιά
  3. 1 κ.γ κοφτό αλάτι
  4. 4 κ.σ ελαιόλαδο
  5. 2 κ.σ λεμόνι ή 2 κ.σ ρακί
  6. 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
  7. αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  8. Γέμιση
  9. 1,5 κιλό πράσα (το άσπρο μέρος μόνο) πλυμένα πολύ καλά και κομμένα περίπου ένα με δύο εκατοστά στο πάχος
  10. 4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  11. 1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  12. 0.5 ματσάκι άνηθο
  13. φέτα (όση θέλετε)
  14. 10 φέτες ζαμπόν κομμένες σε τετραγωνάκια (προαιρετικά)
  15. 1 αυγό
  16. 0.5 κρασοπότηρο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
  17. αλάτι- πιπέρι

Οδηγίες

  1. Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι μας, το οποίο το έχουμε ανακατέψει με τη μαγιά και το αλάτι, και ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση.

  2. Στην λακούβα ρίχνουμε τα υγρά μας, δηλαδή το ελαιόλαδο, το λεμόνι ή τη ρακί και το νερό. Και αρχίζουμε να ανακατεύουμε από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη, και πλάθουμε για 10′ λεπτά περίπου μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή, ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε για μία ώρα περίπου να ξεκουραστεί.

  3. Όσο περιμένουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί ξεκινάμε τη γέμιση. Πλένουμε καλά και κόβουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια και τον άνηθο.

  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν λίγο, και μετά προσθέτουμε τα πράσα και τον άνηθο, και τσιγαρίζουμε για 15-20 λεπτά ανάλογα την εστία (η δικιά μου είναι υγραέριο και ψήνει πιο γρήγορα, για αυτό ίσως σε κεραμικές εστίες να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο) μέχρι να δούμε τα υλικά μας να είναι μαλακά και σχεδόν ψημένα, και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

  5. Προσθέτουμε το ζαμπόν, το πιπέρι και τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.

  6. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.

  7. Έχουμε λοιπόν τελειώσει τη γέμιση και πάμε να φτιάξουμε το φύλλο μας.

  8. Μόλις περάσει η ώρα, ξαναπλάθουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες. Βάζουμε αλεύρι σε μία μεγάλη επιφάνεια (εμένα με βολεύει το τραπέζι) και ανοίγετε τις μπάλες σε 4 λεπτά φύλλα.

  9. Λαδώνουμε ένα μεσαίο ταψί (εγώ προτιμώ τα στρογγυλά γιατί γίνετε πιο όμορφη η πίτα). Βάζουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα του ταψιού το λαδώνουμε, και προσθέτουμε το δεύτερο και μετά βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε καλά και ομοιόμορφα. Βάζουμε και το τρίτο φύλλο το λαδώνουμε και προσθέτουμε το τελευταίο φύλλο.

  10. Στρίβουμε τα φύλλα σύμφωνα με την περίμετρο του ταψιού, και τη χαράζουμε σε τέσσερα ή οκτώ κομμάτια τη λαδώνουμε από πάνω και τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους διακόσιους βαθμούς, για μία ώρα περίπου.

    Πηγή

    Αυτό είναι το μυστικό που θ΄απογειώσει την πίτα σας : Χωρίζουμε τη  ζύμη σε μπαλάκια και το κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε  σε φύλλο το οποίο ψήνουμε πριν να το χρησιμοποιήσουμε ενδιάμεσα  της πίτας μας . Φτιάχνουμε , λοιπόν,”πίτα-πύργο” με 4 και 5 στρώσεις εναλλάξ φύλλου και γέμισης και το πιο σημαντικό είναι ότι το φύλλο μας παραμένει τραγανό γιατί έχει προψηθεί.

About Μαρία Νικολοπούλου