Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

«Πρεμιέρα» σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις, με το «πέπλο» της ακρίβειας να έχει απλωθεί πάνω από την αγορά

«Πρεμιέρα» σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις, με το «πέπλο» της ακρίβειας να  έχει απλωθεί πάνω από την αγορά

Με την προσδοκία το 2023 να φέρει καλύτερες μέρες από τις προηγούμενες χρονιές για τα ταμεία του εμπορικού κόσμου της χώρας, ξεκινά σήμερα Δευτέρα η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, η οποία και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα τα εμπορικά καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά την ερχόμενη Κυριακή 15 Ιανουαρίου.

Με παρακαταθήκη την μέτρια έως χαμηλή κίνηση της αγοράς κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και στη σκιά των νέων δεδομένων που δημιουργεί στο λιανικό εμπόριο η κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων , οι επιχειρηματίες του κλάδου με φόβο και ελπίδα , περιμένουν   μια δυναμικότερη  αγοραστική «εκκίνηση» για το 2023, που θα τους βγάλουν από τα απελπιστικά αδιέξοδα που βιώνουν  .

«Όπλο» κατά της ακρίβειας οι εκπτώσεις

Την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα λόγω της πληθωριστικής κρίσης,και των κυβερνητικών επιλογών , καθώς το «πέπλο» της ακρίβειας που εδώ και μήνες έχει απλωθεί πάνω από την αγορά, έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην κατανάλωση, η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τους καταναλωτές να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες προσφορές και γενναίες μειώσεις τιμών της τρέχουσας συγκυρίας. Από σήμερα και για τον επόμενο 1,5 μήνα, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν στοχευμένες αγορές σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, με τους εκπροσώπους του λιανικού εμπορίου να υπόσχονται γενναίες εκπτώσεις στα προϊόντα τους που φτάνουν ή ακόμη και ξεπερνούν, σε πολλές περιπτώσεις, το 50%.

Οι τελευταίοι άλλωστε δεν σταματούν να ελπίζουν σε μια «ανάσα» ρευστότητας για τα καταστήματά τους το επόμενο διάστημα, γνωρίζοντας ωστόσο ότι η εξίσωση είναι αρκετά σύνθετη όσο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών περιορίζεται από την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση.

 Τι έδειξε έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, επιβεβαιώνει ότι η αβεβαιότητα στην αγορά οδήγησε μία στις τρεις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσει προσφορές ή ακόμη και εκπτώσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ενώ υψηλότερες πωλήσεις κατέγραψε μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις φέτος συγκριτικά με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο του 2021. Ωστόσο, το 29,4% των επιχειρήσεων εμφάνισαν επιδείνωση των πωλήσεών τους σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η υψηλή επισκεψιμότητα στα εμπορικά καταστήματα έγινε ακόμη εντονότερη κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, λόγω της υποχώρησης των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας του κορονοϊού καθώς και των παρατεταμένων ήπιων καιρικών συνθηκών, ωστόσο η λειτουργία της αγοράς δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί στα προ πανδημικής κρίσης επίπεδα.

 

About Μαρία Νικολοπούλου