Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επιβιώνει ο κορωνοϊός στον αέρα για αρκετές ώρες ίσως και ημέρες

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Επιβιώνει ο κορωνοϊός στον αέρα για αρκετές ώρες ίσως και ημέρες

Nέα ερευνητικά δεδομένα προκύπτουν για τον ιό Covid-19 που ανακηρύχθηκε κι επισήμως σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να ζει στον αέρα για αρκετές ώρες και σε μερικές επιφάνειες για έως και τρεις ημέρες. Αυτό αποδεικνύεται από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου Princeton και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.

 Γιατροί – Υγεια στην Κορινθία

Στη συγκεκριμένη μελέτη, όπως αναφέρουν μερικά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ειδική συσκευή για να συλλέξουν αέρα που περιλαμβάνει τον νέο ιό, για να δουν τι θα μπορούσε να συμβεί μεταξύ άλλων εάν ένα μολυσμένο άτομο κυκλοφορούσε με τον ιό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευή εκνεφωτή ώστε να ψεκάσουν δείγματα του Covid-19 στον αέρα, δημιουργώντας μία προσομοίωση του τι συμβαίνει όταν βήχει ένας φορέας.

Ο Covid-19 βρέθηκε να είναι ανιχνεύσιμος έως και τρεις ώρες αργότερα στον αέρα, έως και τέσσερις ώρες στον χαλκό, έως και 24 ώρες σε χαρτόνι και μέχρι δύο ή τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα.

Επιβιώνει μάλιστα πολύ περισσότερο σε επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες από υλικά που απαντώνται συχνά σε νοσοκομεία.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε, δείχνει τη σημασία των μέτρων υγιεινής που συνιστώνται από τις υγειονομικές Αρχές, όπως το πλύσιμο των χεριών και το να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

«Είναι μια συμπαγής μελέτη που απαντά στις ερωτήσεις των ανθρώπων και δείχνει την αξία και τη σημασία των συμβουλών υγιεινής και των υπαλλήλων στους τομείς της δημόσιας υγείας», δήλωσε η Julie Fischer, καθηγήτρια μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Georgetown.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πλένουμε τα χέρια μας, να γνωρίζουμε ότι οι μολυσμένοι άνθρωποι μπορούν να μολύνουν τις επιφάνειες, και να κρατήσουμε τα χέρια μακριά από το πρόσωπο», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν με τον ιό μέσω του αέρα όπως και αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και όχι μόνο μέσω άμεσης επαφής με άλλον άνθρωπο.

Επίσης ο Βίνσεντ Μιούνστερ του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας που συμμετείχε στην έρευνα είπε στο MIT Technology Review ότι η εξάπλωση του ιού μέσω του αέρα εξηγεί πιθανότατα ορισμένα επεισόδια κατά τα οποία πολλοί άνθρωποι μολύνονται από έναν μόνο φορέα.

πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου