Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πως η Ελλάδα έγινε με το ακριβότερο ρεύμα της Ευρώπης

Πως η Ελλάδα έγινε με το ακριβότερο ρεύμα της Ευρώπης

Παρότι η κρίση είναι διεθνής, στη χώρα μας, μέσα από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που χρεώνουν όλες οι εταιρείες προμήθειας, η επίπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος είναι μεγαλύτερη από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με το… φόβο της ρήτρας αναπροσαρμογής ζούνε πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς οι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν από όλες τις εταιρείες προμήθειας είναι υπέρογκοι σε βαθμό κυριολεκτικά πρωτόγνωρο.

Ειδικότερα , από το περασμένο φθινόπωρο, οπότε και άρχισε να αναδύεται αυτό που αποκαλούμε πλέον ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά δηλώνουν πως η ενεργειακή  κρίση είναι «ξενόφερτη» και οι ίδιοι προσπαθούν  για να προστατεύσουν τους πολίτες  από μια  κρίση, που δεν οφείλεται σε  κυβερνητική ευθύνη , αλλά …

Το γεγονός όμως και το αποτέλεσμα της λεγόμενης “προστασίας”  είναι   πως το ύψος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μας είναι υπερπολλαπλάσιο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες .

Η αντιπολίτευση  κατηγορεί τον πρωθυπουργό που μαζί με τον τότε υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ότι πέρασαν τον βρόχο στον λαιμό των καταναλωτών τον Νοέμβριο του 2020, όταν απελευθέρωσαν την αγορά ενέργειας.

Είναι όμως έτσι;Η κυβερνητική πολιτική ευθύνεται για το γεγονός πως οι ΈΛΛΗΝΕΣ  ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΛΗΡΏΝΟΥΝ ΤΟ ΑΚΡΙΒΌΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ, Ή ΟΧΙ;;;;

Μήπως πρόκειται για διεθνής συγκυρίες;

Να δούμε τι λέει   οπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθανάσιος Δαγούμας:

Για να αποφορτιστούν οι λογαριασμοί πρέπει να τεθεί έκτακτη εισφορά στα κέρδη των παραγωγών ρεύματος και να διατεθεί στα χειμαζόμενα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι λύση που έχουν υιοθετήσει πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από όσα  αποφάσισαν   Μητσοτάκης – Χατζηδάκης.

Ο πρωθυπουργός τουλάχιστον μέχρι στιγμής  φαίνεται να στηρίζει τα υπερκέρδη των «φίλων» και να μην επιλέγει τη διάσωση των πολλών. Και όταν μιλάμε για 2 δισ. ευρώ αισχροκέρδειας στην πλάτη των καταναλωτών από μια χούφτα παραγωγών ρεύματος, τότε αυτή η πεισματική άρνηση αποτελεί συνειδητή εγκληματική επιλογή για τη φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Η επιλογή της προστασίας των υπερκερδών τεσσάρων εταιρειών παραγωγών ενέργειας (Protergia, Elpedison, Ηρων, πλέον και ΔΕΗ), ακόμη κι όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούν ως καρτέλ που ανεβάζει τις τιμές σε βάρος όλων των υπολοίπων, αποτελεί μία από τις   καθοριστικές αιτίες που η χώρα μας  έχει την ταπεινωτική θέση  της 1ης χώρας με την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη .

Η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα  είναι  αποτέλεσμα του  πολέμου στην Ουκρανία; τ

Δυστυχώς η ακρίβεια στην ενέργεια και τα καύσιμα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως  άλλοθι. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης” (απολιγνιτοποίηση, χρηματιστήριο ρύπων κλπ) που βήμα-βήμα υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, καθιστώντας έτσι, το πανάκριβο φυσικό αέριο, στρατηγικό καύσιμο.

 

About Μαρία Νικολοπούλου