Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

 

ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Χρησιμοποιώντας το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητο, εκτός από το οικονομικό, θα αποκομίσετε και πολλά άλλα οφέλη. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι βελτιώνετε την υγεία σας και γυμνάζεστε. Έπειτα προστατεύετε το περιβάλλον, αφού αποτελεί το φιλικότερο μέσο μεταφοράς…

Πως όμως θα επιλέξετε το κατάλληλο ποδήλατο για σας;

Επισκεφθήκαμε τα καταστήματα της Κορίνθου  που έχουν ως αντικείμενο την πώληση ποδηλάτων, ανταλλακτικών και αξεσουάρ

FREERIDE BIKES – Σπύρου Παναγιώτης   

                         &

ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

ΤΣΙΡΚΟΥΔΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

 

και μας έδωσαν  όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε για να αγοράσετε ποδήλατο στα μέτρα σας:

Όταν πάμε να αγοράσουμε ποδήλατο θα πρέπει να έχουμε κατά νου τη χρήση για την οποία το θέλουμε και τις αποστάσεις που θα διανύουμε. Αν το θέλουμε για χρήση στην πόλη, ιδανικά είναι τα ποδήλατα δρόμου ή πόλεως. Εχουν ρόδες σχεδόν λείες, ώστε να μειώνεται η τριβή με το οδόστρωμα και είναι πιο ξεκούραστα.

DSCF5636

Αν διανύουμε μεγάλες αποστάσεις ή πηγαίνουμε με το ποδήλατο μας στη δουλεία τότε χρειαζόμαστε ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση αφού χρειάζεται λιγότερο κόπο στο πετάλι και φτάνουμε στην δουλειά μας ξεκούραστοι.

Εάν χρησιμοποιούμε μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, προαστιακό κλπ) ή έχουμε μικρό αυτοκίνητο ή δεν διαθέτουμε την ειδική σχάρα για ποδήλατα, τότε ένα σπαστό ποδήλατο είναι η ιδανική λύση για εμάς γιατί θα μπορούμε να το παίρνουμε μαζί μας.

Αν μας αρέσει η βόλτα  στο βουνό ή σε πιο ανώμαλο δρόμο μπορεί τις ανάγκες μας να καλύπτει καλύτερα ένα mountain bike, που έχει πιο χονδρές ρόδες και είναι κατάλληλο για πιο ανώμαλες επιφάνειες.

Eναλλακτική λύση είναι και τα  ποδήλατα trekking που είναι κατάλληλα και για τους δρόμους της πόλης, αλλά και για διαδρομές σε λιγότερο ομαλούς δρόμους.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή ποδηλάτου παίζει επίσης και αν είμαστε αρχάριοι ή πιο έμπειροι ποδηλάτες.

Εάν είμαστε αρχάριοι θα πρέπει να επιλέξουμε ένα ποδήλατο με «low step» δηλ. χαμηλό σκελετό που μας επιτρέπει να ανεβαίνουμε και να κατεβαίνουμε εύκολα από αυτό.

DIARY

Πώς να επιλέξετε  το σωστό μέγεθος:

Οι περισσότερες εταιρείες ποδηλάτων κατασκευάζουν ποδήλατα σε ποικίλα μεγέθη small, large, medium κτλ. Για τις γυναίκες και τους μεσαίου αναστήματος άνδρες συνήθως κατάλληλα είναι τα small ή large, για πιο ψηλούς το extra large κτλ.

_____________cropped

Ένας εμπειρικός τρόπος να ελέγξετε αν το ύψος του ποδηλάτου είναι το κατάλληλο είναι ο εξής:

Καθίστε στη μέση του ποδηλάτου και υπολογίσετε την απόσταση του πάνω μέρους του (τον τελευταίο οριζόντιο σωλήνα του σκελετού) από το καβάλο σας.  Η ιδανική απόσταση είναι περίπου 6 εκατοστά για τα ποδήλατα βουνού. Αρκετά ποδήλατα πόλεως δεν έχουν ποικιλία μεγεθών έχετε ωστόσο τη δυνατότητα να τα φέρετε στα μέτρα σας, τοποθετώντας τη σέλα στο σωστό ύψος.

 

Πριν από μια διαδρομή με το ποδήλατο ή σε τακτά διαστήματα ελέγχετε τα εξής:

 saddle_adjustment

  • Τα ελαστικά πρέπει να είναι φουσκωμένα. Πιέστε τα με τα δάκτυλά σας για να το διαπιστώσετε
  • Φροντίζετε έτσι ώστε η αλυσίδα σας να είναι επαρκώς λιπασμένη
  • Δοκιμάστε τα φρένα ότι λειτουργούν κανονικά, ελέγξτε ότι τα τακάκια δεν είναι φθαρμένα και ότι τα καλώδια βρίσκονται σε καλή κατάσταση καθώς και ότι οι χειρολαβές λειτουργούν σωστά.
  • Ρυθμίστε το ύψος της σέλας έτσι ώστε οι μύτες των ποδιών σας να ακουμπούν στο έδαφος. Τα πόδια σας θα πρέπει να έχουν τέτοια απόσταση από τα πετάλια, ώστε να μπορούν να τεντωθούν πλήρως για να πετύχετε μεγαλύτερη ταχύτητα αν επιθυμείτε.
  • Αν μεταφέρετε βάρος, λ.χ. σακούλες με ψώνια, φροντίστε να κατανέμεται ομοιόμορφα ώστε να μην γέρνει το ποδήλατο από τη μία πλευρά.
  • Ελέγξτε αν είναι βράδυ ότι τα φώτα σας ανάβουν και ότι το κουδούνι του ποδηλάτου σας λειτουργεί κανονικά.
  • Ελέγχοντας οπτικά το ποδήλατο θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι δύο τροχοί είναι ευθυγραμμισμένοι. Τα λάστιχα δεν πρέπει να είναι φθαρμένα, φαγωμένα ή να έχουν ρωγμές και ο σκελετός δεν πρέπει να έχει ρωγμές οι σκουριές. Προστατεύετε το ποδήλατό σας από τη βροχή όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
  • Σε τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχετε ότι όλα τα παξιμάδια που κρατάνε τους τροχούς στο ποδήλατο είναι καλά σφιγμένα.

 

Tip: Σηκώστε μερικά εκατοστά από το έδαφος την μπροστινή ρόδα και αφήστε το ποδήλατο να αναπηδήσει ώστε να διαπιστώσετε αν χρειάζεται κάπου σφίξιμο ή αν τα ελαστικά είναι καλά φουσκωμένα.

 

Ο κατάλληλος εξοπλισμός

  • Φώτα ασφαλείας τα οποία θα σας βοηθούν να διακρίνεστε ευκολότερα από τους διερχόμενους οδηγούς και τους πεζούς. Ακόμη υπάρχουν και φώτα πορείας που φωτίζουν το δρόμο για να βλέπετε καλύτερα στην περίπτωση που βρίσκεστε συχνά σε δρόμους χωρίς επαρκή ή καθόλου φωτισμό.
  • Αντανακλαστικά φώτα για να γίνεστε εύκολα αντιληπτοί το βράδυ από τους οδηγούς
  • Κουδούνι που να προειδοποιεί τους οδηγούς ή τους πεζούς για την παρουσία σας
  • Ακόμη στην περίπτωση που διανύετε μακρινές αποστάσεις δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να έχετε μαζί σας ένα φαρμακείο με τα βασικά και μερικά εργαλεία για ώρα ανάγκης, στην περίπτωση που το ποδήλατο σας θα χρειαστεί κάποια επισκευή που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας.
  • Ένα ζευγάρι γυαλιά μπορεί να μας προστατεύσει από τον ήλιο και καλό είναι να φοριούνται και το χειμώνα, αφού εκτός από τον ήλιο μπορεί να προστατεύσουν τα μάτια μας από τη σκόνη, τα έντομα και τον αέρα.
  • Αν κυκλοφορείτε σε πόλη με αυξημένη ρύπανση καλό είναι να φοράτε μάσκα. Σε αντίθεση περίπτωση φροντίστε να αποφεύγετε να βρίσκεστε πίσω από μεγάλα οχήματα που εκπέμπουν καυσαέρια και κρατάτε αποστάσεις.

 

BIKE 5

Tο κατάλληλο κράνος

  • Είναι σημαντικό το κράνος που θα αγοράσετε να έχει το σωστό μέγεθος και να εφαρμόζει καλά στο κεφάλι σας. Δεν είναι κατάλληλο το οποιοδήποτε κράνος για ποδηλασία, υπάρχουν ειδικά κράνη για αυτό το σκοπό που είναι ελαφριά και είναι σχεδιασμένα για ποδήλατο. Δεν θα ήταν, για παράδειγμα, καλή ιδέα να φοράτε το κράνος της μηχανής σας.
  • Φροντίζετε να είναι δεμένο καλά στο κεφάλι σας. Δένετε το γύρω από το λαιμό και ελέγξτε ότι εφαρμόζει χαμηλά στο μέτωπο. Αν ξεχάσετε να το δέσετε μπορεί να φύγει από το κεφάλι σας εξαιτίας μιας πτώσης ή ακόμη και του αέρα.
  • Ένα ανοιχτόχρωμο κράνος είναι καλή επιλογή γιατί σας ζεσταίνει λιγότερο το καλοκαίρι και σας βοηθάει να διακρίνεστε καλύτερα το βράδυ. Επιπλέον υπάρχουν ειδικά κράνη κατάλληλα για το καλοκαίρι που εξασφαλίζουν καλύτερο αερισμό του κεφαλιού και άλλα που είναι καλύτερα για το χειμώνα.
  • Μην ξεχνάτε να το αντικαθιστάτε με καινούργιο μετά από κάποια πρόσκρουση, γιατί μπορεί να μην σας προστατεύει πλέον στην περίπτωση που έχει φθαρεί.
  • Μην το ξεχνάτε ποτέ σπίτι ακόμη και όταν έχετε να διανύσετε μικρές αποστάσεις.
  • Το κράνος που θα επιλέξετε φροντίστε να πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές.

Επισκεφθείτε τα καταστήματα ποδηλάτων της πόλης μας για να σας διαλέξετε τα καταλληλότερα και καλύτερα ποδήλατα για εσάς, αξεσουάρ για τις βόλτες σας αλλά και ανταλλακτικά και να κάνετα service στο παλιό σας ποδήλατο:

FREERIDE BIKES – Σπύρου Παναγιώτης 

 

ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

ΤΣΙΡΚΟΥΔΗ ΓΕΩΡΓΙΑ