Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πόλη «φάντασμα» η Μαριούπολη – Το 90% έχει σωριαστεί σε ερείπια

Πόλη «φάντασμα» η Μαριούπολη – Το 90% έχει σωριαστεί σε ερείπια

Σκηνές αποκάλυψης στην Ουκρανία μετά από 25 ημέρες εχθροπραξιών. Στη Μαριούπολη που βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο, ανοίγονται αυτοσχέδιοι τάφοι για να ταφούν μαζικά οι σοροί, ενώ σε 400.000 εκτιμώνται οι άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες.

Πόλη φάντασμα η Μαριούπολη, το 90% έχει σωριαστεί σε ερείπια, με το δήμαρχο της πόλης να καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι με τη βία απομακρύνουν χιλιάδες κατοίκους προς ρωσικές πόλεις, είδηση που ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι λεωφορεία μετέφεραν εκατοντάδες πρόσφυγες από το στρατηγικό λιμάνι στη Ρωσία αυτές τις μέρες.

6.623 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν το Σάββατο 19/3 από τις πόλεις τους, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, λέει η Ουκρανία.

Εξάλλου, εκατοντάδες υπολογίζεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι στο υπόγειο του θεάτρου που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο, ενώ 19 ορφανά παιδιά βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο σε σανατόριο.

Και το πρωί της Κυριακής 20/3, ακούστηκαν αντιαεροπορικές σειρήνες στις κυριότερες πόλεις της Ουκρανίας, χωρίς αναφορές για νέες επιθέσεις.

Σφοδρές συγκρούσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια χάλυβα στην Ευρώπη, ενώ το βράδυ ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο.

Σε νέο μήνυμά του ο Πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε την κατάληψη της Μαριούπολης «τρομοκρατία και έγκλημα πολέμου που θα μείνει στη μνήμη για τους επόμενους αιώνες», επίσης δήλωσε πως «Οι Ουκρανοί απέδειξαν ότι πολεμούν πιο επαγγελματικά από τον ρωσικό στρατό».

Επίσημα ο ΟΗΕ έχει καταγράψει περίπου 850 νεκρούς και 1.400 τραυματίες, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εκτιμά ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος. Παράλληλα αναφέρει ότι περισσότεροι από 3,3 εκ.πρόσφυγες έχουν διαφύγει εκτός και περίπου 6,5 εκ. έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό.

Για «ανθρωπιστική τραγωδία» και «απολύτως διακριτό έγκλημα πολέμου», έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την ομογένεια της Ουκρανίας.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνες ΥΠΕΞ, «για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο και αυτό επιβάλει και το εθνικό μας συμφέρον, πέρα από μία θέση αρχής στην οποία πιστεύουμε βαθύτατα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αποτρέπουν την Ουκρανία να δεχτεί τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, Ουκρανοί εθνικιστές ετοιμάζουν επιθέσεις σε δυτικές διπλωματικές αποστολές.

Όπως αναφέρει το REUTERS, οι ΗΠΑ συζήτησαν με την Τουρκία το ενδεχόμενο να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία.

Στην Καλλιθέα, άγνωστοι βεβήλωσαν μνημείο πεσόντων σοβιετικών στρατιωτών στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

About Μαρία Νικολοπούλου