Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ζούμε ήδη… την 6η μαζική εξαφάνιση των ειδών

Ζούμε ήδη… την 6η μαζική εξαφάνιση των ειδών

Στο χείλος της έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών βρίσκεται ο πλανήτης, καθώς τα ζώα εξαφανίζονται 100 φορές γρηγορότερα απ’ ό,τι προηγουμένως, προειδοποιεί  επιστημονική έκθεση – αυτή τη φορά, μάλιστα, η ανθρωπότητα μπορεί να είναι από τα πρώτα θύματα! Σύμφωνα με ερευνητές των πανεπιστημίων Πρίνστον, Στάνφορντ και Μπέρκλεϊ Καλιφόρνιας, τέτοιοι δείκτες είχαν να εμφανιστούν από την τελευταία εποχή των δεινοσαύρων, περίπου 66 εκατ. χρόνια πριν.

Τα δεδομένα δείχνουν «σχεδόν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τώρα μπαίνουμε στη διαδικασία της έκτης μαζικής εξαφάνισης», σύμφωνα με τον Paul Ehlrich του Στάνφορντ, ο οποίος μελετά από το 1980 την εξαφάνιση των ειδών.

Η έκθεση έρχεται να διαψεύσει όσους θεωρούν τις σχετικές ανησυχίες υπερβολικές. Χρησιμοποιώντας συντηρητικές εκτιμήσεις, ο Ehlrich και οι άλλοι συντάκτες επιχειρούν να αποδείξουν ότι η νέα φάση ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς τα σημερινά επίπεδα του ρυθμού εξαφάνισης των ειδών ξεπερνούν κατά πολύ τα φυσιολογικά επίπεδα που επικρατούσαν μεταξύ των προηγούμενων πέντε μαζικών εξαφανίσεων.

«Αν επιτραπεί σε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί, η ζωή θα χρειαζόταν πολλά εκατομμύρια χρόνια για να επανακάμψει, και το ίδιο το είδος μας πιθανώς θα εξαφανιζόταν από νωρίς» προειδοποιεί ο Gerardo Ceballos από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού.

Οι μαζικές εξαφανίσεις ειδών είναι γεγονότα τα οποία οδήγησαν στον αφανισμό του μεγαλύτερου μέρους των ειδών της Γης σε σχετικά σύντομη γεωλογική χρονική περίοδο. Ο πλανήτης μας έχει ήδη περάσει πέντε τέτοια γεγονότα, τα οποία είτε οφείλονται σε ακραίες θερμοκρασίες, χαμηλές ή υψηλές, οι οποίες προήλθαν από αστεροειδείς ή ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Επιστήμονες του Tohoku University στην Ιαπωνία προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν τη σταθερότητα των μέσων θερμοκρασιών στην επιφάνεια της Γης σε συνδυασμό με τη βιοποικιλότητα, με σκοπό να προβλέψουν πότε θα φτάσει η έκτη εξαφάνιση των ειδών. Τα αποτελέσματα που βρήκαν ήταν κυρίως γραμμικά.

Όσο μεγαλύτερη η αλλαγή θερμοκρασίας, τόσο μεγαλύτερος και ο βαθμός αφανισμού.

Στην περίπτωση ψύξης της Γης, οι μεγαλύτεροι αφανισμοί έλαβαν χώρα όταν η μέση θερμοκρασία έπεφτε κατά 7 βαθμούς Κελσίου. Στις περιπτώσεις θέρμανσης όμως, οι μεγαλύτεροι αφανισμοί έλαβαν χώρα όταν η μέση θερμοκρασία αυξανόταν κατά 9 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο από προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο πως μία αύξηση 5.2 βαθμών Κελσίου θα ξεκινήσει την επόμενη εξαφάνιση των ειδών.

Η ομάδα εκτιμά μάλιστα πως μία αύξηση της τάξης των 9 βαθμών, δεν αναμένεται να εμφανιστεί στην Ανθρωπόκαινο περίοδο τουλάχιστον για 2.500 χρόνια ακόμα. Ωστόσο δεν αρνείται πως πολλές εξαφανίσεις ειδών έχουν ήδη ξεκινήσει σε γη και θάλασσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση των ειδών στη Γη σκότωσε το 95% των ειδών της και έλαβε χώρα πριν 250 εκατομμύρια χρόνια, ενώ διήρκησε 60.000 χρόνια. Αλλά οι αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα στη Γη, κινούνται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και η ομάδα εκτιμά πως η 6η μαζική εξαφάνιση θα σκοτώσει περισσότερα είδη, όχι λόγω του μεγέθους της θέρμανσης αλλά λόγω της ταχύτητας της αλλαγής, αφήνοντας πολύ λίγο χρόνο στα είδη για να προσαρμοστούν.

Η πρόβλεψη του μεγέθους των μελλοντικών ανθρωπογενών εξαφανίσεων χρησιμοποιώντας μόνο τις θερμοκρασίες επιφάνειας είναι δύσκολη, επειδή οι αιτίες της ανθρωπογενούς εξαφάνισης διαφέρουν από τις αιτίες των μαζικών εξαφανίσεων σε γεωλογικές περιόδους.

 

About Μαρία Νικολοπούλου