Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να εντοπίζουν fake news

Πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να εντοπίζουν fake news

Στην εποχή του διαδικτύου και των social media «βομβαρδιζόμαστε» σε καθημερινό βαθμό με αστείρευτη ροή πληροφοριών και δεδομένων. Κάθε ένας από εμάς χρειάζεται να φιλτράρει τον εισερχόμενο όγκο δεδομένων και να αναγνωρίζει το αυθεντικό από το παραπλανητικό και το ψεύτικο.

Η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί πρόκληση για τους ενήλικες πόσο μάλλον για τους μικρούς μας φίλους, που χρησιμοποιούν και εκείνοι σε μεγάλο βαθμό το διαδίκτυο και πλοηγούνται τακτικά στον κυβερνοχώρο. Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη για τους γονείς να εκπαιδεύσουν στα παιδιά τους στην αναγνώριση των ψεύτικων και λανθασμένων ειδήσεων, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστές ως fake news.

Τί είναι τα fake news;

H έννοια των παραπλανητικών ειδήσεων δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο, αλλά έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Η σημασία αντιμετώπισής του αυξήθηκε λόγω του υψηλού ποσοστού ύπαρξης ατόμων νεαρών σε ηλικία στο διαδίκτυο. Στην περίπτωση των παιδιών, οι ειδήσεις μπορεί να μην αφορούν την επικαιρότητα, αλλά επιστημονικές ανακαλύψεις, διαγωνισμούς, κουτσομπολιό που αφορά διάσημα πρόσωπα ή λανσάρισμα νέων παιχνιδιών.

Η Bitdefender σας συμβουλεύει να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο στην εκμάθηση των νεαρών μελών της οικογένειας στον έγκαιρο εντοπισμό και αναφορά ψευδών νέων και ενημερώσεων.

Σύγκριση

Αρχικά, ως γονείς μπορείτε να εκτυπώσετε δύο αποκόμματα ειδήσεων (ένα ψευδές και ένα γνήσιο) και να τα επιδείξετε στα παιδιά, προκειμένου να τους επιδείξετε ποιες είναι οι ειδοποιείς διαφορές. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα παροτρύνετε να απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις:

-Είναι έγκυρος ο ιστότοπος από τον οποίον προήλθαν;

-Ποιο από τα δύο αναφέρει επώνυμες μαρτυρίες και ποιο όχι;

-Ποιο από τα δύο μπορεί να βλάψει και ποιο να ωφελήσει κάποιον;

Σημάδια

Ακόμα και εάν δεν έχουν μέτρο σύγκρισης, τα νεαρά άτομα είναι αναγκαίο να αναγνωρίζουν ορισμένες ενδείξεις που είναι χαρακτηριστικές των fake news. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

-Ύποπτο όνομα ιστότοπου

-Άτυπος ή χυδαίος τίτλος της είδησης

-Ακατάλληλες φωτογραφίες

-Είδηση που δεν αναφέρεται από άλλες πηγές στο διαδίκτυο

Στατιστικά

Άξια αναφοράς αποτελούν τα παρακάτω στατιστικά που αφορούν την ικανότητα των ανθρώπων να αναγνωρίζουν ειδησεογραφικό υλικό online:

-To 63% των ανθρώπων συμφωνούν ότι ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ αυθεντικής δημοσιογραφίας και παραπλανητικών νέων

-Το 88% δηλώνουν ότι είναι πιθανόν να μπερδευτούν από ψεύτικες ειδήσεις

-Το 80% των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ χορηγούμενης διαφήμισης και ενός ενημερωτικού άρθρου.

Η Bitdefender με τη λειτουργία του Γονικού Ελέγχου και της Ασφαλής Περιήγησης σας επιτρέπει την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών σας και την αποτροπή από την επίσκεψη ενός επικίνδυνου ιστότοπου.

PAIDI

Παιδί κλικ για περισσότερα

bitdefender.gr/

About Μαρία Νικολοπούλου