Τα παιδιά μας ζουν σε μια πολύ σεξουαλικοποιημένη κοινωνία όπου εκτίθενται σε σεξουαλική γλώσσα, εικόνες και συμπεριφορές προτού να είναι αναπτυξιακά προετοιμασμένα για να τα διαχειριστούν.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται με απορίες ακόμη και σε μικρή ηλικία για να μάθουν «τι είναι το σεξ», «πώς δημιουργούνται τα μωρά», ενώ δεν είναι λίγες και εκείνες οι φορές που πολλά παιδιά σοκάρονται όταν ακούν την ορθή ονομασία των λέξεων «στήθος», «αιδοίο», «πέος» αντί για «μεμέ», «πιπί» και «πουλάκι».
Αν θυμάστε η ψυχοθεραπεύτρια και συνεργάτης του Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή, Μαρίνα Μόσχα, σε άρθρο της εδώ στο Mothersblog.gr είχε αναφέρει ότι το «βάπτισμα» των γεννητικών οργάνων με διάφορα όνομα τα διευκολύνει μόνο το γονιό και όχι τα παιδιά. «Ο γονιός είναι εκείνος που τα ενοχοποιεί ή ντρέπεται από τα δικά του ταμπού να τα ονομάσει. Το παιδί δεν γνωρίζει από ενοχές γύρω από το σεξ και ταμπού, εμείς όμως είμαστε αυτοί που μπορεί να του το ενοχοποιήσουμε και να πάρει το μήνυμα πως είναι κάτι κακό. Χρειάζεται να λέμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους»!
Αφού λοιπόν έγινε κατανοητό ότι ως γονείς θα πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας για τα γεννητικά όργανα ευθύς εξαρχής με την ονομασία τους, ας περάσουμε στο τι πρέπει να μοιράζονται με τα παιδιά τους σχετικά με το σεξ ανά ηλικία.
Ηλικία 0-5 ετών
- Να είστε απλοί, κυριολεκτικοί και σύντομοι
- Να χρησιμοποιείτε τη σωστή ονομασία των γεννητικών οργάνων και άλλων σημείων του σώματος
- Αποπροσανατολίστε τα αν τα «πιάσετε» να αυνανίζονται
- Αποφύγετε τη μυθοπλασία και τις ιστορίες
- Μάθετε στα παιδιά σας να αγαπούν το σώμα τους
Ηλικία 6-10 ετών
- Μιλήστε για τα γυναικεία και τα ανδρικά σημεία του σώματος
- Μιλήστε για το πώς μεγαλώνουν τα μωρά μέσα στην κοιλιά
- Μιλήστε για την ψυχική επαφή του σεξ
- Μιλήστε για τη σεξουαλική παρενόχληση (εξηγήστε του ότι δεν πρέπει κανείς να αγγίζει το σώμα τους και διαχωρίστε το καλό, από το κακό άγγιγμα)
Ηλικία 8+ ετών
- Μιλήστε για την αλλαγή του σώματος στην εφηβεία
- Συζητήστε για τις εναλλαγές στη διάθεση
- Συζητήστε για τα ραντεβού που θα βγουν με το διαφορετικό φύλο και τις σχέσεις
- Εξηγήστε πώς γίνεται το σεξ (αν έρθουν και σας ρωτήσουν ευθέως)
- Συζητήστε για τα μεταδιδόμενα νοσήματα και την σοβαρότητα της προφύλαξης
- Τονίστε πώς όταν έρθει εκείνη η πρώτη φορά θα πρέπει να το θέλουν και όχι όταν πιέζονται
Παιδί
- mothersblog.gr