Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πώς στήθηκε το κόλπο με τις εικονικές κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων

Πώς στήθηκε το κόλπο με τις εικονικές κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων

Την προφυλάκιση του βασικού κατηγορούμενου για την κομπίνα με εικονικές κλοπές αυτοκινήτων, που φέρεται ως ο αρχηγός της συμμορίας και ο διαχειριστής της εταιρίας λιανικής πώλησης μεταχειρισμένων πολυτελών αυτοκινήτων, έχουν αποφασίσει οι δικαστικές αρχές.

Ο 56χρονος φέρεται ως ο αρχηγός της συμμορίας που κατηγορείται πως, μέσω ψευδών δηλώσεων κλοπών οχημάτων, εισέπραττε τεράστια ποσά από ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ μεταπωλούσε και τα ανταλλακτικά τους. Τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας (η σύζυγός του, ένας γιατρός, δύο μηχανικοί αυτοκινήτων και δύο ηλεκτρολόγοι) αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 56χρονος είναι ο αρχηγός της ομάδας και ο ηθικός αυτουργός όλων των σκηνοθετημένων κλοπών ενώ είναι σύζυγος της διαχειρίστριας της εταιρίας με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Είναι αυτός που έδινε τις εντολές για τις σκηνοθετημένες κλοπές και παρείχε τις οδηγίες αλλά και τον χώρο στον οποίο μεταφέρονταν τα οχήματα, ένα αυτοσχέδιο συνεργείο στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, όπου τα αναλάμβαναν οι μηχανικοί και οι ηλεκτρολόγοι, διαλύοντας τα οχήματα και αφήνοντας μόνο το σασί.

Η νομιμοφανής εταιρία πώλησης μεταχειρισμένων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρείχε την τέλεια κάλυψη, αξιοποιούμενη ως «βιτρίνα» της επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να νομιμοποιούσε και τα κέρδη που προέρχονταν από την είσπραξη των ασφαλιστικών αποζημιώσεων από τις σκηνοθετημένες κλοπές των πολυτελών οχημάτων. Οπως αναφέρει το κατηγορητήριο, «η κυκλική αυτή διαδικασία συντηρούσε την ευρωστία του ταμείου της ομάδας και εξασφάλιζε τη συνέχεια της εγκληματικής της δράσης». Μάλιστα, ο 56χρονος είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε αντίστοιχη κομπίνα, κλείνοντας την προηγούμενη εταιρία πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που διατηρούσε στη Ν. Ιωνία και ανοίγοντας τη νέα «βιτρίνα» του στην Κηφισιά.

Αρνηση

Ενώπιον του ανακριτή, ο 56χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως δεν τέλεσε τις εγκληματικές πράξεις για τις οποίες κατηγορείται: «Η δίωξη αφορά σε πράξη απόπειρας απάτης. Επισημαίνω ότι δεν έχει εισπραχθεί οιοδήποτε ποσό, οπότε δεν διαπιστώνεται ζημία. Ο εντολέας μου ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται περίπτωση παραποιημένου οχήματος ή κλεμμένου οχήματος. Αναμένουμε τα πορίσματα της διωκτικής αρχής προκειμένου να αποδειχθούν οι ισχυρισμοί του εντολέως μου και να μεταβληθει η δικονομική του μεταχείριση» δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δικηγόρος του 56χρονου, Δημήτρης Γκαβέλας.

Η Bentley που οδήγησε στη σύλληψη της σπείρας

Σειρά από λάθη που έκαναν τα μέλη της συμμορίας οδήγησαν τις αστυνομικές αρχές στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Ολα ξεκίνησαν όταν ένας από τους κατηγορούμενους (συγκεκριμένα ο γιατρός) δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο την κλοπή μιας πολυτελούς Bentley που είχε σταθμεύσει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».  Μία ημέρα αργότερα, το όχημα βρέθηκε στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Από αυτό είχαν αφαιρεθεί οι πινακίδες, η άδεια κυκλοφορίας, το μοτέρ με όλα τα περιφερειακά μηχανικά μέρη, οι πόρτες, οι μπροστινές ρόδες, τα καθίσματα, το τιμόνι και άλλα εξαρτήματα. Η Bentley δεν έφερε ίχνη παραβίασης στη μίζα, οπότε η αστυνομία έφτασε στο συμπέρασμα ότι εκκινήθηκε με το κλειδί της.

Αυτοψία

Μάλιστα, κατά την αυτοψία που διενήργησε εκπρόσωπος της ασφαλιστικής εταιρίας για να εκτιμήσει την αξία του αυτοκινήτου μετά την αγορά του, δεν το επέδειξε ο γιατρός, αλλά ένας άνδρας με καταγωγή από τη Βουλγαρία, ο οποίος… αναγνωρίστηκε από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου να «κλέβει» την Bentley και μάλιστα πήγε στο αεροδρόμιο με ένα αυτοκίνητο μάρκας Peugeot, το οποίο ανήκε επίσης στην εταιρία του βασικού κατηγορούμενου! Οπως φάνηκε εκ των υστέρων, ο Βούλγαρος ήταν ο μηχανικός που αφαιρούσε τα εξαρτήματα από τα αυτοκίνητα που «έκλεβε» η σπείρα σε αυτοσχέδιο συνεργείο που διατηρούσαν στη Μεταμόρφωση. Στη συνέχεια μεταπωλούσαν τα ανταλλακτικά, αφού πρώτα εισέπρατταν την αποζημίωση από τα κλεμμένα αυτοκίνητα!

Μετά το περίεργο περιστατικό της «κλοπής» της Bentley από το αεροδρόμιο, οι αστυνομικοί εντόπισαν κι άλλες δηλώσεις κλοπής, που σχετίζονταν με αυτοκίνητα που είχε πουλήσει η εταιρία του βασικού κατηγορούμενου στην Κηφισιά. Τον Δεκέμβριο του 2020 η σύντροφος του επιχειρηματία και νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρίας κατήγγειλε την κλοπή πολυτελούς μαύρης Dodge από την οδό Λομβάρδου στην Κυψέλη. Το όχημα βρέθηκε ένα μήνα αργότερα, μόλις 1,5 χιλιόμετρο από το αυτοσχέδιο συνεργείο της Μεταμόρφωσης. Η κατάσταση του αυτοκινήτου όταν ανευρέθη ήταν όμοια με την κατάσταση της Bentley, αφού είχαν αφαιρεθεί πολλά ανταλλακτικά και εξαρτήματα (κινητήρας, ρόδες, καθίσματα κ.λπ.). Το εν λόγω όχημα-κουφάρι αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια, που διεκδίκησε αποζημίωση 55.000 ευρώ από την ασφαλιστική εταιρία.

Porsche Cayenne

Τον Nοέμβριο του 2020 έγινε ακόμη μία δήλωση κλοπής αυτοκινήτου, αυτή τη φορά μίας Porsche Cayenne, που ανευρέθη επίσης σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από το συνεργείο της Μεταμόρφωσης και είχαν αφαιρεθεί κινητήρας, πόρτες, καθίσματα και λοιπά ανταλλακτικά. Το γεγονός πως όλα τα οχήματα βρέθηκαν σε κοντινό σημείο υποψίασε τους αστυνομικούς, που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν το αυτοσχέδιο συνεργείο που χρησιμοποιούσε η σπείρα. Εκεί, εντόπισαν ένα αυτοκίνητο Lada που ήταν όμοιο με αυτό που έσυρε το σασί-κουφάρι της κλεμμένης Bentley, αλλά και ένα Ford Focus που είχε κλαπεί το 2013 και δεν είχε ανευρεθεί έως τότε και έτσι έφτασαν στη λύση του μυστηρίου.

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου