Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ρίχνοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνουμε τον κίνδυνο άνοιας κατά το ένα πέμπτο

Ρίχνοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνουμε τον κίνδυνο άνοιας κατά το ένα πέμπτο
 Μελέτη – ορόσημο σε 9.361 άτομα με υπέρταση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, έδειξε ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για άνοια κατά το ένα πέμπτο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η πρώτη φορά που μία και μόνο παρέμβαση αποδεικνύεται ότι μειώνει την πιθανότητα ήπιας νοητικής εξασθένησης, μια κατάσταση που συχνά οδηγεί σε άνοια.

Όπως διαπιστώθηκε, όταν η αρτηριακή πίεση πέφτει πολύ κάτω από τα επίπεδα, που συνιστούν οι γιατροί (με φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής σε συνδυασμό), η πιθανότητα να έχουν τα άτομα προβλήματα μνήμης είναι σημαντικά μειωμένη.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους άνω των 50 ετών και πάνω από τα τρία τέταρτα των ατόμων άνω των 65 ετών. Μέχρι την ηλικία των 80 ετών περίπου ένας άνθρωπος στους έξι θα εμφανίσει άνοια.

Όσοι από τους εθελοντές, που συμμετείχαν στη μελέτη, κατάφεραν να ρίξουν την υπέρταση στο 120, αντί για το 140, είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ήπια νοητική εξασθένιση. Επιπλέον είχαν λιγότερες ενδείξεις βλάβης στον εγκέφαλο και υπήρχαν λιγότερες περιπτώσεις άνοιας.

Ο Jeff Williamson, κύριος ερευνητής, καθηγητής γηριατρικής στην Ιατρική Σχολή Wake Forest στο Winston-Salem, Βόρεια Καρολίνα, δήλωσε: “Ως γιατροί, που θεραπεύουμε ηλικιωμένους ασθενείς, έχουμε τελικά μια αποδεδειγμένη παρέμβαση για να μειώσουμε τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει ήπια νοητική εξασθένιση”.

Ως ήπια νοητική εξασθένιση ορίζεται η ελάττωση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης, που είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη με τη φυσιολογική γήρανση.

“Στη μελέτη βρήκαμε ότι μόλις τρία χρόνια μειωμένης της αρτηριακής πίεσης δεν βοήθησαν πολύ μόνο την καρδιά, αλλά και τον εγκέφαλο”, είπε ο Dr Williamson.

Η μελέτη σταμάτησε νωρίτερα από το αναμενόμενο, λόγω της επιτυχίας στα ποσοστά μείωσης σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Ως αποτέλεσμα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εντατική θεραπεία μείωσης της αρτηριακής πίεσης για μικρότερη περίοδο από την αρχικά προγραμματισμένη.

Για τα επόμενα δύο χρόνια οι ασθενείς θα εξακολουθούν να παρακολουθούνται.

Ο καθηγητής Williamson δήλωσε: “Η άνοια απαιτεί περισσότερο χρόνο για να εμφανιστεί από ό, τι η ήπια γνωστική εξασθένιση, οπότε ο πρώιμος τερματισμός της μελέτης πιθανώς επηρέασε τον αριθμό των περιπτώσεων άνοιας που εντοπίστηκαν. Περαιτέρω γνωστική αξιολόγηση των συμμετεχόντων στη μελέτη SPRINT MIND μπορεί να ανακαλύψει αρκετές επιπλέον περιπτώσεις πιθανής άνοιας, για να υποστηρίξει ένα πιο οριστικό συμπέρασμα”.

Για περισσότερες πληροφορίες

giatroi3

 Γιατροί – Υγεια

 

healthmag.gr

 

About Μαρία Νικολοπούλου