Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ρεβανί με κρέμα, το γλυκό της Πόλης

Ρεβανί με κρέμα, το γλυκό της Πόλης

Το γεμιστό Ρεβανί με κρέμα αλλά και το σκέτο Ρεβανί είναι γέννημα της Κωνσταντινούπολης. Το Ρεβανί, αυτό το ψηλό, περήφανα καμαρωτό, σιροπιαστό γλυκό που για χρόνια κατέχει πρωτεύουσα θέση στα γιορτινά γλυκά της Ελλάδας.

Υλικά

Για το ρεβανί

  • 3 αυγά
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1/2 κούπα απαλό ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 10γρ Baking powder

Για το σιρόπι

  • 2 και 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • χυμό μισού λεμονιού

Για την κρέμα

  • 650ml γάλα
  • 30γρ αλεύρι
  • 10γρ κορνφλάουρ
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • βανίλια
  • 1 κουταλιά σούπας ινδοκάρυδο (προαιρετικά)
  • 50γρ βούτυρο

foyrnoi 2

Αρτοποιεία Ζαχαροπλαστεία τα καλύτερα της Κορινθίας

Μέθοδος εκτέλεσης

1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Η κούπα είναι δοσομετρική, χωρητικότητας 250ml.

Βάζουμε νερό και ζάχαρη σε κατσαρόλα να έρθουν σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μετράμε 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και μετράμε άλλα 5 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη.

2. Ετοιμάζουμε το Ρεβανί

                 Αν θέλουμε να πάρει περισσότερο ύψος ή αν κάνουμε μόνο το Ρεβανί χωρίς την                 κρέμα, θα ακολουθήσουμε αυτή την εκτέλεση: χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα,                    προσθέτουμε ζάχαρη λίγη λίγη, προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο, τους κρόκους ένα           ένα, το λάδι αργά και σταματάμε. Γάλα και αλεύρι με μπείκιν εναλλάξ, με ανακάτεμα στο         χέρι.

Η απλή εκτέλεση είναι χτυπώντας ολόκληρα τα αυγά.

Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ και μόλις αρχίσουν να φουσκώνουν ρίχνουμε σαν βροχή τη ζάχαρη. Όταν γίνουν σαν κρέμα, ρίχνουμε βροχή το σιμιγδάλι και το λάδι εναλλάξ. Μετά ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το baking και τη βανίλια, εναλλάξ με το γάλα.

Στρώνουμε πυρέξ μακρόστενο ή στρογγυλό ταψί με χαρτί αντικολλητικό και αδειάζουμε τη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμών, μέχρι να ροδίσει.

3. Ετοιμάζουμε την κρέμα μαλεμπί

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά -εκτός από το βούτυρο- και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε χωρίς διακοπή μέχρι να δέσει η κρέμα. Αν σταματήσουμε θα κολλήσει στον πάτο και θα καεί.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το βούτυρο να λυώσει στην επιφάνεια και να την προστατέψει από το να πιάσει κρούστα.

4. Συνθέτουμε το γλυκό

Βγάζουμε το Ρεβανί από το πυρέξ ή το ταψί, αφαιρούμε το χαρτί. Κόβουμε σε λωρίδες το γλυκό για να μπορέσουμε να το χωρήσουμε ακριβώς στη μέση. Βάζουμε τα κάτω κομμάτια ξανά στο πυρέξ, σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι.

Ανακατεύουμε καλά την κρέμα και την απλώνουμε ζεστή πάνω στο ζεστό Ρεβανί. Καλύπτουμε με τα πάνω κομμάτια. Σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι και να κρυώσει τελείως.

Βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες (ιδανικά μια νύχτα). Σερβίρουμε με σαντιγί ή με στραγγιστό γιαούρτι και τριμμένα φυστίκια Αιγίνης.

πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου