Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ροτβάιλερ: Εκπαιδευτές και εκτροφείς εξηγούν τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ροτβάιλερ: Εκπαιδευτές και εκτροφείς εξηγούν τι πρέπει να γνωρίζουμε

Υπάρχουν Ροντβάιλερ που έχουν σώσει παιδιά, λένε εκπαιδευτές και περιγράφουν τι πρέπει να έχουν κατα νου όσοι αποκτούν σκυλιά αυτής της ράτσας.

“Αν είναι ισορροπημένο το ζώο, δεν μπορεί να εκδηλώσει τέτοια συμπεριφορά, οποιοδήποτε σκυλί δεν μπορεί να εκδηλώσει τέτοια συμπεριφορά”.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν εκτροφείς και εκπαιδευτές με αφορμή το περιστατικό με το Ροτβάιλερ που επιτέθηκε σε μωράκι 3 μηνών με αποτέλεσμα το θάνατο του βρέφους.

Οι ειδικοί εξηγούν οτι το Ροτβάιλερ, που πολλές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους περιστατικά, “είναι ανθρωποκεντρικός σκύλος. Θα δώσει τα πάντα για την οικογένεια, θέλει να είναι μέσα στην οικογένεια.  Δεν είναι αυτό που νομίζει ο κόσμος, οτι πρέπει να είναι αλυσοδεμένο και να φυλάει μάντρες, κοτέτσια και στάβλους”.

“Απο τη φύση του το Ροτβάιλερ είναι μια ράτσα που δένεται πολύ με την οικογένεια” λέει ο εκπαιδευτής σκύλων Γεράσιμος Μπατιστάτος.

Προσθέτει οτι “καλό θα είναι τα σκυλιά να εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία έτσι ώστε να εκπαιδεύεται και ο ιδιοκτήτης κατάλληλα για να μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε θέματα και πόσο μάλλον τόσο σημαντικά, όπως αυτό που συνέβη στα Γλυκά Νερά”.

“Αυτό μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε σκύλο, που ο ιδιοκτήτης δεν έχει μεριμνήσει στο να το εκπαιδεύσει σωστά και δεν το έχει αφομοιώσει σαν μέλος της οικογένειας με σωστούς κανόνες”, εξηγεί η εκπαιδεύτρια και εκτροφέας Ροτβάιλερ, Δήμητρα Βατού.

“Συνήθως στοχοποιείται η φυλή χωρίς λόγο. Χιλιάδες φορές έχω ακούσει από πελάτες μου οτι αντίστοιχα Ροτβάιλερ που έχουν σώσει παιδιά και σπίτια, αλλά αυτά τα περιστατικά δεν έρχονται στη δημοσιότητα. Δυστυχώς μόνο όταν υπάρχει κάτι κακό, στοχοποιείται η φυλή. Δεν είναι έτσι” συμπληρώνει.

Περιγράφοντας τον χαρακτήρα των σκυλιών, αποσαφηνίζει πως “τα ροτβάιλερ παγκοσμίως εκτός από σκυλιά- φύλακες, είναι σκυλιά οικογένειας, που μπορούν να ενταχθούν πάρα πολύ καλά σε αυτήν. Προϋποθέσεις απαραίτητες η ισορροπημένη η εκτροφή, δηλαδή να έχει αποκτηθεί με σωστό τρόπο από έναν σωστό εκτροφέα που ξέρει τα χαρακτηριστικά, που έχει ελεγμένα σκυλιά για τα χαρακτηριστικά της φυλής”.

“Ενα Ροτβάιλερ”, συνεχίζει, “δεν είναι ένας μαύρος σκύλος με καφέ σημάδια. Είναι ένας σκύλος που έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν Ροτβάιλερ που γεννιούνται κάτω από σκαλιά. Αυτό δεν είναι τυποποιημένο σκυλί για να έχει τα χαρακτηριστικά που πρέπει. Ο σωστός εκτροφέας που νοιάζεται για να προχωρήσει η φυλή έχει κάνει κάποια τεστ χαρακτήρα στο σκυλί, εξετάσεις για την υγεία του και στη συνέχεια αποκτάμε ένα σκυλί με υπευθυνότητα”.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝ.ΛΕΚΚΑΣ – ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ

 

“Όταν το αποκτήσεις από σωστό εκτροφέα που ξέρει τη φυλή, είσαι σίγουρος για το σκυλί που παίρνεις. Δηλαδή ένα σκυλί που έχει φύγει σωστά απο τη μητέρα του, σε 8 εβδομάδες από τη γέννησή του, που έχει κοινωνικοποιηθεί με τα αδέρφια του..”

“Δυστυχώς όσοι παίρνουν ένα Ροτβάιλερ το παίρνουν για φύλαξη. Δεν είναι εργαλείο το σκυλί. Για να σε φυλάξει πρέπει να έχει νιώσει την αγάπη, για να μπορεί να το κάνει μέσα από την καρδιά του. Δεν είναι εργαλείο, είναι σύντροφος. Αν δεν είναι σύντροφος, κάτι έχει σπάσει σε αυτήν την αλυσίδα” καταλήγει η κα Βατού.

About Μαρία Νικολοπούλου