Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ρυτίδες: Τι πρέπει να κάνεις για να τις δεις να… εξαφανίζονται!

Ρυτίδες: Τι πρέπει να κάνεις για να τις δεις να… εξαφανίζονται!

Καθημερινή μάχη με τις ρυτίδες δίνουν πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες, που προσπαθούν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν πιο νεανικό το δέρμα τους. Σύμμαχός τους σε αυτή την προσπάθεια είναι τα καλλυντικά για τις ρυτίδες, τα οποία μπορεί να καθυστερήσουν τα σημάδια του γήρατος – αρκεί να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των ρυτίδων, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από θεραπείες και προϊόντα που ισχυρίζονται, ότι μπορούν να αντιστρέψουν την επίδραση του χρόνου στην επιδερμίδα, ενώ πολλές από αυτές τις μεθόδους και προϊόντα έχουν και αρκετά υψηλό κόστος.

Αλλά ποια από αυτά για τις ρυτίδες είναι στ’ αλήθεια αποτελεσματικά; Και πόσο; Το περιοδικό Women’s Health ρώτησε κορυφαίους δερματολόγους να βάλουν σε σειρά την κάθε μέθοδο, ανάλογα με την σημαντικότητα και αποτελεσματικότητά της.

Δείτε που κατέληξε η μίνι έρευνα:

 

Ομορφιά στην Κορινθία

Αντηλιακό

Ίσως να μην το περιμένατε στην κορυφή της λίστας, αλλά όλοι οι δερματολόγοι είπαν ότι είναι η πιο κρίσιμη επιλογή για την αποφυγή και πρόληψη των ρυτίδων. Αν φοράτε αντηλιακό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμα και τς μέρες που έχει συννεφιά, τότε προστατεύετε το δέρμα σας με τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο, αυτό θα το πετύχετε μόνο αν το αντηλιακό σας είναι πάντα με δείκτη προστασίας 30 και πάνω. Και μην ξεχνάτε να το βάζετε και στον λαιμό!

Ενέσεις με Botox, Dysport και Xeomin

Γνωστές και ως “νευρορυθμιστές”, αυτές οι τρεις δημοφιλείς ενέσιμες ουσίες βοηθούν στην μείωση των μυϊκών νευρικών σημάτων. Αυτό αποδυναμώνει και εμποδίζει την μυϊκή συστολή, η οποία οδηγεί σε χαλάρωση του δέρματος και δημιουργία ρυτίδων συν τω χρόνω. Το Botox εξακολουθεί να είναι η #1 ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για τις ρυτίδες. Τα αποτελέσματα συνήθως διαρκούν από τρεις έως τέσσερις μήνες προτού χρειασθεί επανάληψη της διαδικασίας.

Ρετινόλη και αντιοξειδωτικά

Από όλα τα συστατικά περιποίησης του δέρματος, η ρετινόλη, ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, είναι εκείνη που έχει μελετηθεί περισσότερο επιστημονικά και έχει γίνει ξακουστή για τις ιδιότητές της κατά της δημιουργίας ρυτίδων και υπέρ της αναζωογόνησης της επιδερμίδας. Η ρετινόλη “χτίζει” ένα παχύτερο στρώμα κολλαγόνου που κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο μαλακό και πιο νεανικό. Άλλα κορυφαία αντιοξειδωτικά που λειτουργούν το ίδιο καλά περιλαμβάνουν πεπτίδια, αυξητικούς παράγοντες, σταθεροποιημένη βιταμίνη C και χαλκό. Όταν χρησιμοποιούνται στη διάρκεια της ημέρας, βοηθούν το αντηλιακό να λειτουργήσει καλύτερα στην πρόληψη των βλαβών, και όταν χρησιμοποιούνται το βράδυ, βοηθούν στην αποκατάσταση των ζημιών του δέρματος από τον ήλιο, τη ρύπανση και το στρες.

Τι να προσέχεις με τα καλλυντικά

Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, ειδικός στην Αισθητική Δερματολογία και τη Δερματοχειρουργική, η ρυτίδωση του δέρματος προκαλείται από πλήθος βιοχημικών διεργασιών που καθορίζονται από τα γονίδιά μας και κάνουν το σώμα να φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.

Καθοριστικός είναι επίσης ο ρόλος ορισμένων παραγόντων του τρόπου ζωής, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται:

  • Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), τόσο από τον ήλιο όσο και από το σολάριουμ
  • Το κάπνισμα
  • Η συστηματική κατανάλωση ζάχαρης και γενικώς η ανθυγιεινή διατροφή
  • Ο ελλιπής ύπνος
  • Το ανεξέλεγκτο στρες

Ο Δρ. Μιχελάκης και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από τα καλλυντικά.

Αρχίστε με το αντηλιακό και την ενυδατική κρέμα

Είναι δύο από τα ισχυρότερα καλλυντικά προϊόντα προστασίας από τις ρυτίδες.  Χρησιμοποιώντας τα καθημερινά, θα δείτε μεγάλη διαφορά σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Φροντίστε να διαλέξετε αντηλιακό ευρέος φάσματος (να προφυλάσσει από την UVA και την UVB), με δείκτη αντηλιακής προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο, το οποίο θα είναι ανθεκτικό στο νερό (water resistant).

Η υδατική κρέμα είναι απαραίτητη γιατί περιορίζει τις λεπτές γραμμές. Είναι τόσο αποτελεσματική, ώστε αποτελεί το «μυστικό» συστατικό πολλών αντιγηραντικών προϊόντων. Αν θέλετε να αγοράστε ενυδατική κρέμα με «ενσωματωμένο» αντηλιακό, βεβαιωθείτε ότι τα αντηλιακά συστατικά της έχουν SPF 30 ή υψηλότερο.

Μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε 2 ώρες, όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.

Αντιμετωπίστε κάθε πρόβλημα με τη σειρά

Δώστε περιθώριο δύο-τριών εβδομάδων στο αντηλιακό και την ενυδατική σας να δράσουν. Αν μετά, εξακολουθούν να υπάρχουν σημάδια γήρανσης που σας ενοχλούν (π.χ. ρυτίδες, κηλίδες), αντιμετωπίστε το καθένα ξεχωριστά.

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει προϊόν που να αντιμετωπίζει όλα τα σημάδια της γήρανσης μαζί. Αν, εξ άλλου, χρησιμοποιήσετε πολλά αντιγηραντικά προϊόντα ταυτοχρόνως, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε ερεθισμό στο δέρμα σας.

Να επιλέγετε καλλυντικά για τον δικό σας τύπο δέρματος

Το αντηλιακό, η ενυδατική και τα άλλα προϊόντα για τις ρυτίδες αποδίδουν καλύτερα όταν ταιριάζουν στον τύπο του δέρματός σας.

Να διαβάζετε τις ετικέτες

Στις ετικέτες μπορείτε να βρείτε πολύτιμες ενδείξεις για την ποιότητα των προϊόντων. Να προτιμάτε τα καλλυντικά για τις ρυτίδες που αναγράφουν πως είναι:

Υποαλλεργικά (σημαίνει μειωμένος κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης)

Μη-φαγεσωρογόνα και μη ακμογόνα (δηλαδή δεν προκαλούν απόφραξη των πόρων και ακμή)

Επιπροσθέτως να προτιμάτε όσα αναγράφουν έναν τηλεφωνικό αριθμό (Γραμμή Καταναλωτή), στον οποίο μπορείτε να καλέσετε για οποιαδήποτε απορία, συνιστά η AAD.

Να ξέρετε επίσης πως η ένδειξη «κλινικά αποδεδειγμένο» σε πολλά καλλυντικά σημαίνει μόνο ότι έχουν δοθεί σε καταναλωτές για να τα δοκιμάσουν. Δεν σημαίνει πως έχουν έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ή ο αμερικανικός (FDA).

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Ισχυρισμοί όπως «διώξτε 10 χρόνια από πάνω σας» ή «εξαφανίζει όλα τα σημάδια του γήρατος» είναι πολύ καλοί για να είναι αληθινοί.

Να θυμάστε ότι τα αντιγηραντικά προϊόντα για τις ρυτίδες δεν είναι πανάκεια και δεν μπορούν, λ.χ., να φθάσουν την αποτελεσματικότητα ενός λίφτινγκ.

Να τα χρησιμοποιείτε σωστά

Για να αποκομίσετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τα καλλυντικά για τις ρυτίδες, πρέπει:

  • Να χρησιμοποιείτε ένα κάθε φορά. Οι συνδυασμοί μπορεί να προκαλέσου ερεθισμό στο δέρμα και το ερεθισμένο δέρμα μοιάζει γερασμένο
  • Να δοκιμάσετε πρώτα το προϊόν. Να βάζετε μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του πήχη σας, δύο φορές την ημέρα, για 4-5 μέρες.
  • Να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης. Μερικά καλλυντικά για τις ρυτίδες αναγράφουν οδηγίες για τη συχνότητα και την ποσότητα χρήσης.
  • Να διακόψτε την χρήση του καλλυντικού αν σας προκαλέσει αντίδραση (π.χ. ερεθισμό ή έγκαυμα ή τσούξιμο κ.λπ.).
  • Να δίνετε χρόνο στο προϊόν για να δράσει. Η ενυδατική μπορεί να λειάνει τις λεπτές γραμμές σε λίγες μέρες. Τα περισσότερα καλλυντικά για τις ρυτίδες, όμως, θέλουν 6 εβδομάδες για να φανούν τα αποτελέσματά τους. Και μερικά χρειάζονται έως 3 μήνες.
  • Να μην διακόπτετε τη χρήση του προϊόντος μόλις δείτε αποτέλεσμα.
  • Να μην κάνετε ηλιοθεραπεία.

Πηγή: iatropedia

About Μαρία Νικολοπούλου