Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ρωσικά πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη την Ουκρανία – Αναφορά για οκτώ νεκρούς

Ρωσικά πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη την Ουκρανία  – Αναφορά για οκτώ νεκρούς

Η 24η Φεβρουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία ως η ημέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία. Από τις 05:00 τα ξημερώματα η Ρωσία ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση. Με απλά λόγια, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εισβολή στην Ουκρανία δεν αφορά επιχειρήσεις μόνο στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ, τις αυτόνομες περιοχές την ανεξαρτησία των οποίων ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από μερικές μέρες. Η Ρωσία επιτίθεται σε όλη την Ουκρανία! Υπάρχουν αναφορές για εκρήξεις στην πρωτεύουσα, Κίεβο, στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, στην Οδησσό (διαψεύστηκαν οι αναφορές για απόβαση των Ρώσων) και σε πολλές άλλες πόλεις.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουκρανικής μεθοριακής φρουράς εξαπολύονται επιθέσεις σε μονάδες στα σύνορα και σημεία ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, βαρέως εξοπλισμού και με ελαφρά όπλα. Παράλληλα η Ουκρανία αντιμετωπίζει αδιάκοπα κυβερνοεπιθέσεις.

Όπως μετέδωσε το sputinik, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν χτυπούν τις πόλεις της Ουκρανίας και δεν απειλούν τον άμαχο πληθυσμό. Ανέφερε ακόμα ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν μαζικά τις μονάδες και αφήνουν τα όπλα τους,

Επιλεγμένα χτυπήματα από αέρος σε στρατιωτικού ενδιαφέροντος σημεία αλλά και στα αεροδρόμια καταφέρουν οι Ρώσοι σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, με την εισβολή να βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κινήσεις τανκς από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία. Πριν από λίγο έγινε αναφορά για έκρηξη στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Ivano Frankivsk στα δυτικά του Κιέβου.

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου. Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις ακόμη εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

 

 

Αναφορές υπάρχουν για μεγάλες εκρήξεις και στην πόλη Μικολάιβ, πόλη που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία κοντά στη Μαύρη Θάλασσα στις όχθες του ποταμού Ίνγκουλ.

 

Όπως ανακοίνωσαν οι Ρώσοι, έχουν καταστρέψει  τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσαν «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας. «Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας”, επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ
ΔΙΕΘΝΗ 

Εισβολή στην Ουκρανία / Οι πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και πηγαίνουν σε καταφύγια (βίντεο)

Ρωσικά στρατεύματα σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή της Ουκρανίας επιτέθηκαν  και από τη Λευκορωσία, ενώ επίθεση αναφέρει ότι εξαπολύθηκε επίσης από την  Κριμαία. Την ίδια ώρα οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουχάσνκα στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA. Προς το παρόν τις πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει οι αρχές στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς επιθέσεις κατά μονάδων των μεθοριακών φρουρών και σημείων ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, άλλου στρατιωτικού υλικού και μικρών όπλων στις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ.

Το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει τις αναφορές για εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία. Όπως σημειώνει το CNN, δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για Ρώσους ή Λευκορώσους στρατιώτες.

 

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς,  η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση ενώ διέψευσε ως ψευδείς τις πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του «να μην πανικοβάλλονται» καθώς άρχισε ρωσική επίθεση και τους υποσχέθηκε τη «νίκη», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

 

«Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα νικήσουμε», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έπληξε στρατιωτικές υποδομές και θέσεις της συνοριοφρουράς.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με διάγγελμά του διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του στις 05:00 ώρα Ελλάδας.

 

 

Λίγο αργότερα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έκαναν λόγο για ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο, την Οδησσό και τη Μαριούπολη με την εισβολή να έχει ξεκινήσει με αεροπορικές επιδρομές.

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε. «Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση.

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτή την τρομερή στιγμή. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους (του)», καταλήγει ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

About Μαρία Νικολοπούλου