Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Σήμερα η απεργία για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού

Σήμερα η απεργία για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού

Απεργούμε! Για να προστατέψουμε τη ζωή, την υγεία, τα δικαιώματά μας από την εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων: Το παραπάνω μήνυμα στέλνουν με τη σημερινή απεργία και τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν στο πλαίσιό της σε όλη τη χώρα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία του λαού για να υπηρετήσει τα κέρδη του κεφαλαίου, που οδηγεί τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό στο «κόκκινο» στις συνθήκες της πανδημίας, που μετατρέπει τους μεγάλους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, που φορτώνει τα σπασμένα μίας ακόμα οικονομικής κρίσης στις πλάτες του λαού και ετοιμάζει νέες βάρβαρες ανατροπές με το αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει ήδη ετοιμάσει με τα ραβασάκια των εργοδοτικών ενώσεων, η απάντηση εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων θα δοθεί σήμερα με απεργία.

Το κάλεσμα στους εργαζόμενους να επιβάλουν το δικό τους απεργιακό lockdown στους χώρους δουλειάς συνοδεύεται με διάφορες συμβολικές παρεμβάσεις, προσαρμοσμένες στις συνθήκες της πανδημίας. Τα σωματεία προγραμματίζουν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, συνεντεύξεις Τύπου για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αγωνιστικές παρεμβάσεις στις πύλες των νοσοκομείων, με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας.

Την ίδια στιγμή που γυρνάει την πλάτη στα σωματεία και στα δίκαια αιτήματά τους, η κυβέρνηση, με το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα, με την «έκθεση Πισαρρίδη» και με κάθε διαθέσιμο «εργαλείο», σπεύδει να «απογειώσει» το αντεργατικό έργο της ίδιας και των προκατόχων της, κάνοντας πράξη πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει: 10ωρη δουλειά, «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και ακόμα περισσότερη «ευελιξία». Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για περισσότερους κλάδους και εργαζόμενους. Παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Νέα μέτρα καταστολής και αυταρχισμού, περιορισμούς στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, εμπόδια στη δράση των συνδικάτων, στις Γενικές τους Συνελεύσεις, στην απόφαση και την οργάνωση της απεργίας.

«Ο αγώνας των εργαζομένων δεν αναβάλλεται, δεν μπαίνει σε καραντίνα. Τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί η πάλη», διαμηνύουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Δεκάδες απεργιακές αποφάσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών

Από εξορμήσεις στην ΑττικήΑπό εξορμήσεις στην Αττική

Απεργία έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Σαλαμίνας, Πάτρας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λέσβου, Λευκάδας – Βόνιτσας, Νάουσας, Σάμου, Φωκίδας και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Αποφάσεις έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΠΟΘΑ), Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών (ΟΠΑΜ), Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου, Ενέργειας (μόνο για την Αθήνα).

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης – τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ).

Αγωνιστικό «παρών» δίνουν αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, γυναίκες, φοιτητές

Τη φωνή τους στην αυριανή μάχη ενώνουν με τα εργατικά συνδικάτα Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων, μεταξύ των οποίων οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Παράλληλα, προαναγγέλλουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών και Σωματείων ΕΒΕ στις 9 Δεκέμβρη.

Σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους που αγωνίζονται καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας και Ηλείας.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ότι «στις 26 Νοέμβρη – μέρα απεργίας – δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί με τον εργαζόμενο λαό, τα εργατικά σωματεία, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ». Αποφάσεις για την απεργία έχουν ληφθεί από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, ΣΕΤ και ΣΕΠΤ του ΠΑΔΑ, Παντείου, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και από τους Συλλόγους Οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ και ΑΣΠΑΙΤΕ. Επίσης από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Πολιτικών Επιστημών, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού και ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, καθώς και από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Κάλεσμα στις εργαζόμενες, στις άνεργες, στις αυτοαπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, στις νέες μητέρες, στις φοιτήτριες, στις συνταξιούχους απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Αντίστοιχα καλέσματα απευθύνουν η ΕΕΔΥΕ και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Στάση εργασίας (11 π.μ. – 1 μ.μ.) έχουν προκηρύξει για σήμερα οι Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στη στάση εργασίας, «επιδιώκοντας να δώσουμε όσο γίνεται πιο δυνατά το μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι και στην πανδημία έχουμε φωνή δυνατή, ότι τα μέτρα που λογαριάζουν να πάρουν για τα δικαιώματα, την υγεία και τη ζωή των εργαζόμενων θα ανατραπούν».

Σε σούπερ μάρκετ, εργοτάξια και φασονατζίδικα

«Δηλώνουμε απεργοί δίνοντας απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι με την υγεία και τα δικαιώματά μας δεν θα παίζει κανείς»: Το κάλεσμα αυτό απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ μπροστά στη σημερινή απεργία.

Με αφορμή την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του σωματείου, συνεχίζονται οι καταγγελίες εργαζομένων για τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώνονται στα καταστήματα και την εργοδοτική ασυδοσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «τα 3 επιπλέον κρούσματα στον “Σκλαβενίτη” στη Χαλκηδόνα», τονίζει ο Σύλλογος. «Αυτό αποτελεί την πιο έμπρακτη επιβεβαίωση ότι ο αγώνας και τα αιτήματά μας για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας είναι δίκαια», σημειώνει.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση που απευθύνεται στους εργαζόμενους στην αλυσίδα «Lidl» αναδεικνύει μια σειρά προβλήματα στα οποία πρέπει να δοθεί απάντηση με τη σημερινή απεργία. Οσον αφορά τα υποτυπώδη μέτρα προστασίας, σχολιάζει το γεγονός ότι εργαλεία δουλειάς γίνονται κοινόχρηστα, όπως «τα μπουφάν για την κατάψυξη, που υπάρχει ένα ανά κατάστημα και φτάνει να το φοράνε πάνω από 10 άτομα ημερησίως». Αναδεικνύει ότι οι καθαρίστριες, οι οποίες και πριν την πανδημία «δεν προλάβαιναν να καλύψουν εκατοντάδες τετραγωνικά», συνεχίζουν ακόμα και σήμερα «να έχουν δίωρες συμβάσεις». Καταγγέλλει επίσης τις καθημερινές αλλαγές στο ωράριο, τις υπερωρίες και την εντατικοποίηση: «Μας λένε δουλέψτε μέχρι ό,τι ώρα σας πούμε, θα φύγετε όταν βγει η δουλειά. Στις αποθήκες τα 10ωρα είναι καθημερινότητα. Η πίεση είναι αφόρητη», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Περιοδεία στο εργοτάξιο της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στα Σεπόλια έκανε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ενώ εξορμήσεις και συζήτηση με εργαζόμενους στα εργοτάξια της περιοχής, προετοιμάζοντας την απεργία, οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς και παρεμβάσεις σε φασονατζίδικα, με ανακοίνωση μεταφρασμένη και στις γλώσσες των μεταναστών εργατών, πραγματοποιούν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής. Καλούν ιδιαίτερα τους μετανάστες να δώσουν απάντηση με την απεργία και στους εκβιασμούς που δέχονται από εργοδότες για να τους αποσπάσουν μέρος του επιδόματος που δικαιούνται, λόγω της αναστολής των συμβάσεών τους, ή να το συμψηφίσουν με δεδουλευμένα που τους οφείλονται. Σε χώρους δουλειάς που συνεχίζουν να λειτουργούν, καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς επαρκή εξαερισμό και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας.

Η απεργία στις Μεταφορές

Οσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, δεν θα κινηθούν ηλεκτρικός και μετρό καθώς απεργούν Σωματεία Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ. Στάση εργασίας θα γίνει στο τραμ (6 μ.μ. έως λήξη βάρδιας). Η Ομοσπονδία Συλλόγων Μεταφορών Ελλάδας έβγαλε απόφαση συμμετοχής στη σημερινή απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με την οποία καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στις Μεταφορές (αστικές συγκοινωνίες, ΚΤΕΛ, οδηγοί φορτηγών, ταξί κ.ά.).

Επίσης, η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί τους εργαζόμενους σε λεωφορεία και τρόλεϊ να συμμετάσχουν στην απεργία, με βάση τις αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων της Αττικής.

Απεργία πραγματοποιείται σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων με αποφάσεις των σωματείων «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ, Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ). Επίσης, οι Ενώσεις Πλοιάρχων, Μηχανικών ΜΕΚ, Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, Φροντιστών, Πρακτικών Πλοιάρχων και Κυβερνητών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών Μότορσιπς, Πετρελαιοκίνητων και Οχηματαγωγών (φέρι μποτ) Μικρών Αποστάσεων, η ΠΕΝΕΝ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών.

Στο μεταξύ, στο φόντο της επίθεσης γνωστών επιτελείων του συστήματος συνολικά στη σημερινή απεργία και ειδικά στις Μεταφορές, κρίθηκε παράνομη και ανεστάλη η απεργία που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).

Τα αιτήματα

Τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τη μάχη για να φτάσει το μήνυμα της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς, διεκδικώντας:

  • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Αμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία. Αμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μη νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ενταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Πύκνωση δρομολογίων και προσλήψεις προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Προσλήψεις καθαριστριών για τα σχολεία. Σε κάθε τάξη να είναι μέχρι 15 μαθητές. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεργασία και δωρεάν ίντερνετ.
  • Εκτακτο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
  • Το Δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Καμία απόλυση, καμία περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
  • Να δοθούν η 13η και η 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να αποδοθούν όλα τα αναδρομικά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα για όλους τους συνταξιούχους.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης.
  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

About Μαρία Νικολοπούλου