Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η 4η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης – Μεγάλη συγκέντρωση στο υπ. Αμυνας ενάντια στη συμμετοχή στον πόλεμο (SPOT)

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η 4η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης – Μεγάλη συγκέντρωση στο υπ. Αμυνας ενάντια στη συμμετοχή στον πόλεμο (SPOT)

Με αιτήματα «Καμία συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις! Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολές εκτός συνόρων!» πραγματοποιήθηκε  το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο δράσης που διοργάνωσαν  αυτό το Σαββατοκύριακο η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) και οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα μεγάλη συγκέντρωση διοργανώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Αμυνας όπου νωρίτερα κατέληξε η 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που ξεκίνησε στις 8 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα μεταφέροντας το μήνυμα της εναντίωσης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην ελληνική συμμετοχή σε αυτόν και στην εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟικών.

Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δήλωση τόνισε ότι μόνη ελπίδα η συντονισμένη πάλη των λαών.  «Δεν επιλέγουμε στρατόπεδο ληστών, καμία εμπλοκή στον πόλεμο» υπογράμμισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο Θανάσης Παφίλης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Χαιρετισμό απηύθυνε προς του συγκεντρωμένους ο σμηνίτης Νίκος Καραγκαδάκης και η φοιτήτρια του Παντείου Γεωργία Τσάγκαρη.

 

 

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, επιμελημένο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, που χειροκροτήθηκε θερμά. Το έργο ακούγεται είναι του γνωστού Βρετανού συνθέτη Μπέτζαμιν Μπρίτεν. Γράφτηκε το 1936 για ορχήστρα χάλκινων πνευστών και κρουστών, όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 22 ετών. Πρόκειται για το πρώτο έργο του, που παρουσιάζει τις ειρηνιστικές αντιλήψεις του, που εκφράστηκαν και αργότερα σε αρκετά από τα έργα του.

Το έργο εκτελέστηκε από ένα σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών, που δημιουργήθηκε για την περίσταση και θα διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός. Κατά την υποδοχή των μαραθωνοδρόμων το ίδιο σύνολο έπαιξε έργα του Μ. Θεοδωράκη, τα οποία ενορχήστρωσε ειδικά για το σύνολο αυτό ο Δημήτρης Μίχας.

Οι ξεχωριστές φωνές τους Κόκκινου Αερόστατου κέρδισαν το χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων με μία διασκευή του «γιουπιγιά» διανθισμένο με τα συνθήματα και τα αιτήματα της Ειρήνης. Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν το ΕΚΑΒ, την ομάδα των γιατρών, την τροχαία και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της 40ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.

Πολύμορφες δράσεις με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις  πραγματοποιήθηκαν  σε όλη τη χώρα.

Όπως σημειώνει η ΕΕΔΥΕ στο κάλεσμά της: «Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Η συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία και στις πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του διημέρου πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς στην πράξη τους αγώνες του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ, στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών».

Σε συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης κάλεσαν  επίσης η ΟΓΕ, η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών, η ΕΕΔΔΑκαι το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Δράσεις σε όλη τη χώρα

Σε παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, με εκκίνηση στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Μεσσήνης, πραγματοποίησε  η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

About Μαρία Νικολοπούλου