Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Σεξoυαλική παρενόχληση – 7 πράγματα που χρειάζεται να μάθει ένα αγόρι από τη μητέρα του

Σεξoυαλική παρενόχληση – 7 πράγματα που χρειάζεται να μάθει ένα αγόρι από τη μητέρα του

Στα σεμινάρια που κάνω, ρωτάω πάντα τους γονείς ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι τους φόβοι σχετικά με το σεξ και τα παιδιά τους. Σχεδόν όλοι οι γονείς κοριτσιών ανησυχούν για την σεξουαλική παρενόχληση και για το τι μπορούν να κάνουν ώστε η κόρη τους να μη γίνει θύμα. Σχεδόν όλοι οι γονείς αγοριών δεν ανησυχούν για το τι μπορούν να κάνουν ώστε ο γιος τους να μην γίνει εν δυνάμει θύτης.

Μπορώ να σας πω πως σαν μητέρα αγοριών, αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου.

Επειδή για κάθε ένα κορίτσι που έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από κάποιο αγόρι, υπάρχει ένα αγόρι που έχει πράξει μια σεξουαλική παρενόχληση προς ένα κορίτσι. Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί ότι ο γιος του θα μπορούσε να είναι αυτό το άτομο. Και φυσικά κανείς δεν θέλει να μιλήσει για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα αγόρια μας ώστε να μην γίνουν αυτό το άτομο.
Εγώ όμως θέλω.

Αυτά εδώ είναι κάποια πράγματα που προσπαθώ να περάσω στους γιους μου.
(Τα παιδιά μου είναι ευλογημένα με πολλά σημαντικά ανδρικά πρότυπα στην διάρκεια της ζωής τους και θα μπορούσα να μιλάω για τις ώρες για το πόσο σημαντικός είναι ο ανδρικός ρόλος ως μέντορας στην ζωή ενός αγοριού.)

Αυτή η συζήτηση όμως έχει να κάνει με το τι μπορεί να κάνει κάθε γονιός, ειδικά οι μητέρες, άμεσα στο τώρα.

1. Αγγίζετέ τους

Δεν αγγίζουμε τ’αγόρια αρκετά. Κυνηγιόμαστε μαζί τους, παλεύουμε μαζί τους και σε κάποιο σημείο απλά σταματάμε να τα αγγίζουμε με τρυφερό τρόπο. Συνήθως αυτό ορίζεται κάπου στην εφηβεία. Μην με παρεξηγήσετε. Ξέρω απο πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να κάνεις “αγκαλίτσες” μ’ένα ευερέθιστο γεμάτο ορμόνες έφηβο. Αυτή είναι η στιγμή που το χρειάζονται περισσότερο όμως. Χρειάζεται να τους γνωρίσουμε την χαρά, την ομορφιά, την άνεση, την απελευθέρωση του να βρεθούν μέσα σ’ένα τρυφερό χάδι. Χρειάζεται να τους μάθουμε πως μπορεί να συμβεί αυτό, ώστε να μπορούν κι οι ίδιοι να το προσφέρουν στο μέλλον.

2. Διατηρήστε έναν κώδικα ηθικής

Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη να γνωρίζουν τους κανόνες. Τα αγόρια μας χρειάζονται να έρθουν κοντά με την ιδέα ότι τα ίδια, είναι βαθιά στον πυρήνα τους, καλά κι αξιοπρεπή. Κι ικανά κι άξια. Και πάνω απ’ όλα ότι ανήκουν κάπου. Ανήκουν σε μια οικογένεια. Όπως ακριβώς όταν είσαι μέρος ενός συνόλου χρειάζεται να λειτουργείς μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμπεριφοράς έτσι και στην οικογένεια. Ένας κώδικας ηθικής μπορεί πάντα να οριστεί από εσάς, το καλύτερο όμως είναι όταν προκύπτει από ολόκληρη την οικογένεια συλλογικά.

Κάποια σημεία του κώδικα ηθικής της δικής μας οικογένειας είναι:
*Το σπίτι είναι ένα ασφαλές μέρος για όλους μας.
*Ποτέ δεν αγγίζουμε ο ένας τον άλλον με βία.
*Αγωνιζόμαστε δίκαια και με σεβασμό.
*Δεν ντροπιάζουμε κανέναν και τιμάμε τα λάθη.
*Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για ότι είναι δικό μας. Πράξεις, λέξεις, κορμί, υπάρχοντα.

3. Καλέστε την παρέα τους

Για τον οποιοσδήποτε έχει πατήσει το πόδι του στο σπίτι μας ποτέ ήταν αναγκαίο να τηρήσει αυτόν τον κώδικα επίσης. Κι αν δεν το πράξουν ή δεν το θέλουν είναι στο χέρι μου να τους βοηθήσω να το κάνουν. Μη φοβηθείτε να το καταδείξετε και στους φίλους του γιου σας που η συμπεριφορά τους δεν είναι αρκετά καλή. Ο γιος σας θα χρειαστεί να το κάνει αυτό αρκετές φορές στο μέλλον. (Ένας Θεός ξέρει σε πόσες άθλιες συμπεριφορές θα γίνει μάρτυρας μεγαλώνοντας τις οποίες θα χρειαστεί να τις κατονομάσει και να τις αποσυνθέσει.) Οπότε κι έχει ανάγκη να το δει να συμβαίνει στην πράξη για να κατανοήσει πως θα το κάνει και ο ίδιος μελλοντικά. Η δυνατή παρουσία μας, πλαι στα παιδιά μας είναι κάτι το τόσο σημαντικό στην εποχή που ζούμε, ώστε να καταφέρουμε τελικά ν’αλλάξουμε τις παγιωμένες κοινωνικές νόρμες των φύλων.

4. Μάθετέ τους να φροντίζουν το σώμα τους

Μαθαίνουμε στις κόρες μας πως να φτιάχνουν τα μαλλιά τους, το μακιγιάζ τους, τα νύχια τους. Τους αγοράζουμε καλλυντικά και τις ενθαρρύνουμε να αυτοφροντίζονται μέσα από αυτά και υπό την επιρροή των αποδεκτών προτύπων ομορφιάς. (Σημείωση: δεν μου αρέσει καθόλου ως μορφή αυτοφροντίδας για τα κορίτσια μας αλλά είναι άλλη συζήτηση). Δυστυχώς όμως αγνοούμε αληθινές μορφές αυτοφροντίδας των αγοριών μας. Μπορείτε να τους μάθετε την χαρά της φροντίδας του κορμιού τους, την χαρά να τροφοδοτούν αυτό το κορμί με θρεπτικό φαγητό, να του επιτρέπουν να έχει την ξεκούραση που χρειάζεται. Να το φροντίζουν και με μασάζ και με χαλαρωτικά μπάνια και με ασκήσεις γιόγκα. Γιατί αυτό; Επειδή ένας νέος που γνωρίζει πόσο καλά μπορεί να νιώσει μέσα στο σώμα του, είναι πιο πιθανό να γίνει ένας συνειδητοποιημένος, τρυφερός εραστής που τον ενδιαφέρει η κοινή απόλαυση με την σύντροφο του. Επίσης επειδή αν το γνωρίζει είναι περισσότερο πιθανό ν’αποφύγει εξαρτήσεις που επηρεάζουν το κορμί του όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

5. Αποδεχτείτε τον θυμό τους

Όλοι θυμώνουμε και πρόκειται για ένα έντονο συναίσθημα όταν πρέπει να το αντιμετωπίσει κανείς. Χρειάζεται όμως να πάψουμε να φοβόμαστε τον θυμό και χρειάζεται ν’αρχίσουμε να δείχνουμε στους νέους μας πως μπορούν να εξωτερικεύουν τον θυμό τους με ασφαλείς τρόπους. Τρόπους οι οποίοι μπορούν να τους βοηθήσουν να μάθουν κι όχι να βλάψουν. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε για εκείνους τον χώρο και τον τρόπο μέσα στον οποίο θα μπορέσουν να εκφράσουν τον θυμό τους. Να τιμήσουν το γεγονός οτι πρόκειται για ενα αληθινό κι αυθεντικό συναίσθημα σημαντικής αξίας. Ένα συναίσθημα το οποίο έχει θετικά να προσφέρει επίσης. Ο υγιής θυμός γεννάει την αλλαγή, ευνοεί την αντίσταση, μας κάνει να προχωράμε. Χρειάζεται όμως πρώτα να το αναγνωρίσουμε. Να το βιώσουμε και μετά να το χρησιμοποιήσουμε. Σταματήστε να λέτε στα αγόρια σας να ηρεμήσουν και δώστε τους εκείνο τον χώρο όπου μπορούν να κρατήσουν τον θυμό τους, όπου μπορούν να τον διαχειριστούν.

6. Αποκαταστήστε την εικόνα που έχουν τα μίντια για τις γυναίκες

Τα ΜΜΕ έχουν τόσο πολλά για τα οποία χρειάζεται να λογοδοτήσουν. Μέσα σε αυτά είναι και για το πως έχει σχηματιστεί η εικόνα που έχουμε για τις γυναίκες σήμερα. Η υπερσεξουαλοποίηση των γυναικών είναι πολύ συχνά ο πυρήνας ταινιών και διαφημίσεων. Είναι τόσο υψίστης σημασίας να περάσουμε μαζί με τα παιδιά μας αυτόν τον χρόνο που χρειάζεται (επίπονο πολλές φορές) παρακολουθώντας τα μίντια ώστε να τους βοηθήσουμε να δουν πραγματικά τι συμβαίνει. Βοηθήστε τους γιους σας να αναρωτηθούν και να μάθουν να αμφιβάλουν για τον τρόπο όπου η σεξουαλικότητα, οι ρόλοι των φύλων, οι σχέσεις παρουσιάζονται. Να αναρωτηθούν για την ηθική πίσω απ’όλα αυτά και για το αν ταιριάζουν με τις δικές τους προσωπικές αντιλήψεις κι αν επίσης ταιριάζουν με την ηθική του σπιτιού σας. Είναι η βάση για το πως το παιδί σας θα αντιμετωπίσει αργότερα την πορνογραφία. Είναι σημαντικό πάνω απ’όλα να μεγαλώσετε ανθρώπους με κριτική σκέψη.

7. Δείξτε τους ποιες πραγματικά είστε

Η χειρότερη συμβουλή που μου δόθηκε ποτέ ήταν να μην δείξω στα παιδιά μου την συναισθηματική/ευάλωτη πλευρά μου. Ευτυχώς την αγνόησα παντελώς αυτήν την συμβουλή. Τα παιδιά μου με έχουν δει διαλυμένη, μ’ έχουν δει τρελά ερωτευμένη, μ’ έχουν δει να ντρέπομαι για τις πράξεις μου. Μ’ έχουν δει να παλεύω με άντρες δύο φορές στο μέγεθος μου σε διαγωνισμό και μ’ έχουν δει να φρικάρω μόνο με το να αγγίζω ένα μικροσκοπικό σκουλήκι. Με έχουν δει να δουλεύω σκληρά για κάτι που πιστεύω, μ’ έχουν δει να προσφέρω χωρίς δεύτερη σκέψη, μ’ έχουν δει να σπάει η καρδιά μου από την θλίψη και μ’ έχουν δει να σπάει η καρδιά μου από χαρά.

Κι απ’ όλα αυτά έχουν μάθει, πως μια γυναίκα είναι κάτι το καταπληκτικό.
Ένα πολυπρόσωπο, βαθιά άγριο, συναισθηματικό, δυνατό, ικανό, ευαίσθητο, όμορφο πλάσμα.
Ένα πλάσμα που αξίζει τον σεβασμό, την αναγνώριση, την φροντίδα, την αγάπη, την προσοχή και πάνω απ’όλα την ασφάλεια του. Και γνωρίζουν χωρίς καμία αμφιβολία ότι είναι αρκετά άντρες για να προσφέρουν ακριβώς όλα αυτά.

themamagers.gr

About Μαρία Νικολοπούλου