Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Σε απόγνωση οι αγρότες της Κορινθίας: Η ώρα ποτίσματος φτάνει να πωλείται 60-70 ευρώ – Και η λειτουργία του φράγματος του Ασωπού έχει βαλτώσει

Σε απόγνωση οι αγρότες της Κορινθίας:  Η ώρα ποτίσματος φτάνει να πωλείται 60-70 ευρώ – Και  η λειτουργία του φράγματος του Ασωπού έχει βαλτώσει

Πληθώρα προβλημάτων υπήρξαν μέσα στο καλοκαίρι για εκατοντάδες  αγρότες σε πολλές περιοχές της Κορινθίας.

Ανασφάλεια και προβληματισμός επικρατεί σε πολλές καλλιεργητικές ζώνες του νομού, καθώς τα προβλήματα με το αρδευτικό νερό, όχι μόνον παραμένουν, αλλά διαρκώς οξύνονται.

Για παράδειγμα είναι άκρως χαρακτηριστικό το φαινόμενο  του νομού Βέλο- Βόχας , ενός δήμου , όπου οι αγρότες κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους και ζουν με τον κίνδυνο της πτώχευσης  ,  εφόσον  η καλλιέργεια ειδών που απαιτούν πότισμα είναι απαγορευτική και οι παραγωγοί έχουν δύο χρόνια να ποτίσουν.

Την τελευταία δεκαετία, η κατάσταση επιδεινώνεται χωρίς να αλλάζει κάτι. Υπάρχουν περιοχές όπου το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αγορά του νερού σε υψηλές τιμές. Η ώρα ποτίσματος φτάνει να πωλείται 60-70 ευρώ και αυτό δημιουργεί προβλήματα, αφού το κόστος καλλιέργειας εκτοξεύεται στα ύψη».

Παρ’ όλ’ αυτά παραμένει  σε αόριστο χρόνο η λειτουργία του φράγματος του Ασωπού , που θα έδινε ανάσα πνοής στους αγρότες ολόκληρου του νομού , εφόσον η κυβέρνηση υπεκφεύγει να απαντήσει με την ακριβή  ημερομηνία λήξης του έργου. Αξιοσημείωτο δε γεγονός που καταδεικνύει τα παραπάνω  γραφόμενα είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία ότι η ανάθεση του έργου δεν έχει ημερομηνία λήξης!!!

Αναφορά στο θέμα έχει κάνει την τελευταία εβδομάδα ο επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης  “Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο” και πρώην Γ.Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες

Ειδικότερα ο κ. Δέδες ανέφερε: Προκλητική αδράνεια Κυβέρνησης και Περιφέρειας.

Το Φράγμα του Ασωπού έχει ουσιαστικά βαλτώσει. Ένα κρίσιμο έργο που περιμένουν ως ‘’μάνα εξ ουρανού’’ οι αγρότες της περιοχής έχει πέσει θύμα της ανικανότητας και της ολιγωρίας των υπευθύνων. Υπογραμμίσαμε επίσης την απαράδεκτη καθυστέρηση στη δημοπράτηση της Μελέτης των δικτύων του φράγματος, η οποία αν και είχε ξεκινήσει την Άνοιξη του 2019 δημοπρατήθηκε μόλις στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.

 

About Μαρία Νικολοπούλου