Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Σε συναγερμό και οι ελληνικές Αρχές για τον κοροναϊό – Οδηγίες ΕΟΔΥ προς τους πολίτες

Σε συναγερμό και οι ελληνικές Αρχές για τον κοροναϊό – Οδηγίες ΕΟΔΥ προς τους πολίτες

 

Ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει παγκόσμια κινητοποίηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσο κρίνεται απαραίτητη η κήρυξη «επείγουσας κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας». Παράλληλα, ο ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εξέδωσε οδηγίες προστασίας για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Κίνα το επόμενο διάστημα.

Η μυστηριώδης νόσος ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά σύντομα πέρασε τα σύνορα, προκαλώντας κινητοποίηση των ειδικών.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε, επίσημα, ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 

Ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε σύσκεψη για το ζήτημα, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί και την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται επί ποδός ελέγχοντας την ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών, ενώ παράλληλα έχουν εκδώσει οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.

Οι επιστήμονες καλούν όσους επιστρέφουν από την Κίνα και βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να υποβληθούν σε εξέταση.

 

RONTIS HD HELLAS A.E.

 

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, μετά από σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού (2019-nCoV), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Όπως αναφέρεται, «ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV».

Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο, καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.

Οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους πολίτες

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν ή επιστρέφουν από την περιοχή Wuhan της Κίνας, όπου ενδημεί ο ιός, είναι οι εξής.

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν προς την πόλη Wuhan συνιστάται:

•Να αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
•Να αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς.
•Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι.

Όσοι επιστρέφουν από την πόλη Wuhan και εμφανίζουν συμπτώματα συνιστάται:

•Να παραμείνουν στο σπίτι και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
•Να αποφύγουν την επαφή με άλλα άτομα.
•Να αποφύγουν να ταξιδέψουν ενώ έχουν συμπτώματα.
•Να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχουν ή φτερνίζονται.

altsantiri.gr

About Μαρία Νικολοπούλου