Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Σημαντικό έργο για την επιστημονική έρευνα αλλά και την εκλαΐκευση της γνώσης μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σημαντικό έργο για την επιστημονική έρευνα αλλά και την εκλαΐκευση της γνώσης μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Η αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών του Αστρονομικού Σταθμού Κρυονερίου -έργο για το οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επενδύσει περί τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ- αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε το μεσημέρι σήμερα, Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στην Τρίπολη, με τον πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) Μανώλη Πλειώνη και τον Σπύρο Βασιλάκο διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) και επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος αναβάθμισης του εν λόγω Αστρονομικού Σταθμού.

Για το συγκεκριμένο έργο έχει αναπτυχθεί εξαιρετικά στενή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΑΑ. Ηδη, στην πρώτη φάση της συνεργασίας αυτής, διατέθηκε πίστωση 362.000 ευρώ μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου στο πλαίσιο της οποίας εξελίσσονται δράσεις για την διάχυση της επιστήμης -μέσω διαδικτυακών, αλλά και δια ζώσης, διαλέξεων-, καθώς και για την στήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ έγινε επίσης αγορά ειδικού εξοπλισμού για το τηλεσκόπιο, αλλά και ήπιες παρεμβάσεις σε όλη την υποδομή του Αστρονομικού Σταθμού.

Πλέον, η συνεργασία του ΕΑΑ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου εστιάζει στην ριζική αναμόρφωση της υποδομής του Αστρονομικού Σταθμού Κρυονερίου, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 4,3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Υπενθυμίζεται, ότι φέτος τον Μάρτιο υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας προγραμματική σύμβαση με προϋπολογισμό 105.000 ευρώ και αντικείμενο τις μελέτες ωρίμανσης και τα τεύχη δημοπράτησης για την ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στον χώρο του Αστρονομικού Σταθμού Κρυονερίου.

Η σύμβαση προβλέπει τον σχεδιασμό της γενικής διάταξης και τον στρατηγικό σχεδιασμό (master plan) για την ολοκλήρωση της ολότητας του Αστρονομικού Πάρκου. Επίσης, προβλέπει την μελέτη εφαρμογής της α΄ φάσης που περιλαμβάνει, α) κτήριο με αίθουσα συνεδριάσεων – πολλαπλών χρήσεων, β) μικρό εκθεσιακό χώρο, κυλικείο, χώρους υγιεινής, γ) δημιουργία πρόσβασης προς τα κτήρια και δ) τα τεύχη δημοπράτησης

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεξήγαγε όλες τις απαραίτητες διεργασίες για την ωρίμανση του έργου, συντάσσοντας τις απαραίτητες μελέτες, διενεργώντας ελέγχους πληρότητας και λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις οικοδομικών αδειών.

Στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων, η Περιφέρεια βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους υπευθύνους εκπροσώπους του ΕΑΑ, ώστε ο σχεδιασμός που θα προκύψει να καλύπτει πλήρως τωρινές και μελλοντικές ανάγκες αναβάθμισης των υποδομών του Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι.

Μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, έχει ήδη κατατεθεί αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών διάθεσης πίστωσης 4.300.520 ευρώ για την πλήρη εκτέλεση του έργου και την εφαρμογή των σχεδίων που προβλέπονται από τις μελέτες.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Υποδεχόμενος ο περιφερειάρχης Π. Νίκας τους δύο επιστήμονες -παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσου Γκιολή, των θεματικών ομολόγων του Χάρη Βυτινιώτη και Αθηνάς Κόρκα, καθώς και του εντεταλμένου για το εν λόγω έργο περιφερειακού συμβούλου Κορινθίας Γιώργου Οικονόμου-, επισήμανε, μεταξύ άλλων:

“Εχω δεσμευθεί ότι ως Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου να ενδυναμωθεί ως πηγή έρευνας και να προσφέρει τα καλύτερα. Η δέσμευση εκ μέρους μας αφορά στη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός του.

 

Πρόκειται, ειδικότερα, για συνολική πίστωση περί τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την έγκριση του οποίου αναμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εχει ήδη εγκριθεί η πολεοδομική άδεια, επομένως έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην διαδικασία της δημοπράτησης, ώστε να υλοποιηθεί το έργο αυτό σύντομα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την διοίκηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει και σας διαβεβαιώνω πως έχουμε τη συνείδηση ότι το εν λόγω έργο είναι από τα πλέον σημαντικά της περιφερειακής μας Αρχής, καθόσον αφορά στην ενδυνάμωση ενός επιστημονικού κέντρου ενώ παράλληλα προσφέρει επισκεψιμότητα, τόσο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όσο και με ερευνητικό αντικείμενο” κατέληξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

 

Ο Μ. ΠΛΕΙΩΝΗΣ

“Η συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποκτά ευρύτητα που δεν είχαμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν” σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΑΑ Μανώλης Πλειώνης, και συνέχισε:

“Το ΕΑΑ κάνει προσπάθεια να αναβαθμίσει τις υποδομές του, να προσφέρει αυτά που μπορεί στην κοινωνία.

Ζούμε σε εποχές δύσκολες, στις οποίες η επιστήμη απαξιώνεται και χάνει την αίγλη που οφείλει να έχει. Η προσπάθεια που γίνεται από την περιφερειακή Αρχή της Πελοποννήσου μαζί με το ΕΑΑ, εστιάζει στην παροχής της γνώσης προς την κοινωνία, της μεταλαμπάδευσης δηλαδή της γνώσης προς τους μαθητές αλλά και στο ευρύ κοινό στο οποίο -μέσα από τη συνεργασία μας αναβάθμισης των υποδομών του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου. Θα ανοίξουμε τις πόρτες μας και αυτό θα είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Να σημειώσω ότι το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου συμμετέχει σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την παρακολούθηση της Σελήνης -είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο που απασχολείται με το εν λόγω έργο.

Επιπλέον, γνωστοποιούμε σήμερα ότι το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου έχει επιλεγεί από τον ESA για να συμμετέχει σε ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό έργο, το Space Surveillance and Tracking (SST) το οποίο έχει να κάνει με την ασφάλεια της Γης και αφορά στην παρακολούθηση του Διαστήματος και συγκεκριμένα στην ανίχνευση, καταλογογράφηση και πρόβλεψη των κινήσεων των διαστημικών αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, αξιολογώντας τον κίνδυνο συγκρούσεων σε τροχιά και ανεξέλεγκτης επανεισόδου διαστημικών απορριμμάτων στην ατμόσφαιρα της Γης.

Πλέον ανοίγονται δρόμοι για πολλές δράσεις σε επιστημονικό επίπεδο, στις οποίες θα είμαστε αρωγοί της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αυτή, από την πλευρά της, αρωγός δικός μας” κατέληξε ο Μ. Πλειώνης, εκφράζοντας ευχαριστίες προς την περιφερειακή Αρχή.

 

Ο ΣΠ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την μέχρι τώρα στήριξή της προς το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου ευχαρίστησε και ο Σπύρος Βασιλάκος διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) το οποίο είναι υπεύθυνο για τον εν λόγω Αστρονομικο Σταθμό. Και συνέχισε:

“Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό στολίδι για την Περιφέρεια και ευρύτερα για την Πελοπόννησο -αλλά και για όλη τη χώρα-, καθώς ο προγραμματισμός μας προβλέπει να δημιουργήσουμε στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου ένα αστρονομικό πάρκο, στο οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί, στο άμεσο μέλλον, να παρακολουθεί την επιστήμη εν τω γεννάσθαι, μέσα από τη συνεργασία μας με μεγάλους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς.

Πέρα από το καθαρά επιστημονικό μέρος, ωστόσο, στόχο αποτελεί επίσης να φέρουμε την επιστήμη κοντά στο ευρύ κοινό.

Βλέποντας ήδη από το περασμένο καλοκαίρι την ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις μας στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, είμαι βέβαιος ότι η επένδυση που κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα της αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη” σημείωσε ο Σπ. Βασιλάκος, ο οποίος παρουσίασε το έργο του ΙΑΑΔΕΤ, που είναι υπεύθυνο για το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου και ένα από τα τρία Ινστιτούτα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο κάνει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα αιχμής στα πεδία της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής, του Διαστήματος και της Τηλεπισκόπησης.

About Μαρία Νικολοπούλου