Πολλές φορές έχει συμβεί να ανοίξεις το ντουλάπι της κουζίνας και να δεις να πετούν μέσα μικρές πεταλούδες. Συχνά, μάλιστα, τώρα το Καλοκαίρι ανοίγεις τη συσκευασία με το αλεύρι ή το ρύζι και βλέπεις να κινούνται μικρές κάμπιες. Τα ζιζάνια αυτά είναι ο λεγόμενος σκόρος τροφίμων, και αναπτύσσεται κυρίως τους ζεστούς μήνες όπου ευνοείται η επώασή τους. Ας μάθουμε πώς αντιμετωπίζεται ο σκόρος τροφίμων και τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξαναεμφανιστούν στα τρόφιμά μας.
Τι είναι ο σκόρος τροφίμων και πού εμφανίζεται;
Ο σκόρος τροφίμων είναι το ζωύφιο “Plodia interpunctella” το οποίο παρασιτεί, μολύνει και αλλοιώνει τα τρόφιμα. Η πιο σύνηθης αιτία της εμφάνισής τους είναι η αγορά κάποιου ήδη μολυσμένου τροφίμου, μέσα στο οποίο αναπτύσσετε ο σκόρος τροφίμων και προσβάλλει τα υπόλοιπα ξηρά τρόφιμα. Οι περισσότεροι σκόροι τροφίμων είναι αρκετά μικροί (με άνοιγμα φτερών 13 χιλιοστά). Οι προνύμφες (δηλαδή οι μικρές κάμπιες που στη συνέχεια γίνονται πεταλούδες) μολύνουν όλες τις ξηρές τροφές που φυλάμε στα ντουλάπια μας. Τα τρόφιμα που προτιμούν είναι ξηρά τρόφιμα όπως αλεύρι, σιμιγδάλι, δημητριακά, ζυμαρικά, ζάχαρη, κακάο, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα, φρυγανιές. Να σημειώσουμε ότι από τη στιγμή που μολυνθεί ένα τρόφιμο στο ντουλάπι, κινδυνεύουν να μολυνθούν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ο σκόρος τροφίμων.
Πώς αντιμετωπίζουμε τον σκόρο τροφίμων;
Ο σκόρος τροφίμων πρέπει να καταπολεμηθεί σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Κάθε πεταλούδα γεννά περισσότερα από 100 αυγά σε διαφορετικά σημεία, από τα οποία δημιουργούνται νέες προνύμφες σε διάστημα μιας εβδομάδας.
- Εάν εντοπίσετε κάποιο μολυσμένο τρόφιμο στο ντουλάπι, το αδειάζετε αμέσως και ελέγχετε κάθε τρόφιμο ξεχωριστά για σκόρους τροφίμων. Όλα τα μολυσμένα τρόφιμα που περιέχουν αυγά, μικρές κάμπιες ή πεταλούδες πρέπει να απορριφθούν αμέσως.
- Στην περίπτωση ύπαρξης μολυσμένων τροφίμων, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να έχουν προσβληθεί και συσκευασίες τροφίμων που δεν είναι αεροστεγώς κλειστές.
- Οι τροφές που βρίσκονται σε αεροστεγώς κλειστά βαζάκια και δεν είναι μολυσμένες, πρέπει να καθαριστούν σχολαστικά με καυτό νερό και απολυμαντικό υγρό.
- Στη συνέχεια, πρέπει να απολυμανθεί σχολαστικά το ντουλάπι. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κάποιο ήπιο εντομοκτόνο, αφήστε ανοιχτά τα ντουλάπια χωρίς τρόφιμα για τουλάχιστον 24 ώρες, μέχρι να απομακρυνθεί πλήρως η οσμή του εντομοκτόνου.
- Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητο κατά του σκόρου τροφίμων. Η ουσία με την οποία είναι εμποτισμένα τα αυτοκόλλητα προσελκύει τις αρσενικές πεταλούδες, οι οποίες παγιδεύονται από την κόλλα. Ως αποτέλεσμα, δεν συνεχίζεται η παραγωγή του σκόρου στο ντουλάπι. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω στάδια πριν χρησιμοποιήσετε το αυτοκόλλητο.
Πώς να μην ξαναεμφανιστεί ο σκόρος τροφίμων στο ντουλάπι της κουζίνας:
- Αποθηκεύστε όλα τα τρόφιμα, κυρίως το αλεύρι, το ρύζι, τη ζάχαρη, τα δημητριακά, σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς.
- Κρατήστε καθαρά τα βάζα και το ντουλάπι της κουζίνας από τυχόν χυμένα τρόφιμα.
- Ελέγχετε ανά τακτά διαστήματα τα ξηρά τρόφιμα για σκόρο τροφίμων.