Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Στο σφυρί η κατοικία των λαϊκών οικογενειών που θα γίνουν νοικάρηδες στο σπίτι τους

Στο σφυρί η κατοικία των λαϊκών οικογενειών που θα γίνουν νοικάρηδες στο σπίτι τους

Οριστικό τέλος σε ότι είχε απομείνει από τη δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας έρχεται να βάλει ο «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» που δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Εκτός από την κατάργηση και της παραμικρής προστασίας, η εφαρμογή του νέου κώδικα θα σφίξει τη θηλιά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων και για άλλες οφειλές των λαϊκών οικογενειών, όπως για χρέη προς τον κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα φυσικά πρόσωπα αποκτούν για πρώτη φορά την «πτωχευτική δυνατότητα», με κατεύθυνση την κλιμάκωση των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία και στην κάθε είδους περιουσία της λαϊκής οικογένειας. Η κήρυξη του οφειλέτη σε πτώχευση από το αρμόδιο δικαστήριο μπορεί να προέλθει και μετά από αίτηση της τράπεζας και των άλλων πιστωτών.

«Τεκμαίρεται ότι ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών όταν δεν καταβάλλει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τον αντίστοιχο φορέα για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών, εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ», αναφέρεται.

Μεταξύ των «επιλογών» που θα έχει ο οφειλέτης είναι η ρευστοποίηση της περιουσίας του (με εξαίρεση τις  «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», καθώς και η πώληση και ενοικίαση του ακινήτου του).

 

Ασφάλειες – Χρηματοοικονομικά στην Κόρινθο

 

Ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου σε ιδιωτικό ειδικό φορέα που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό. Στη συνέχεια ο οφειλέτης μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, θα γίνεται δηλαδή νοικάρης στο σπίτι του. Μετά την πάροδο 3ετίας, ο μισθωτής θα μπορεί να ζητήσει τη μετατροπή της σύμβασης με την τράπεζα σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς και 20ετή διάρκεια, ενώ η τράπεζα θα έχει το ελεύθερο να καταγγείλει τη σύμβαση και να προχωρήσει άμεσα σε πλειστηριασμό, σε περίπτωση που ο μισθωτής – πρώην ιδιοκτήτης δεν καταβάλει έγκαιρα τρία στη σειρά μηνιαία μισθώματα. Η εταιρεία αυτή που θα αναλάβει την πώληση και την επαναμίσθωση των κατοικιών, θα έχει προκλητικές φοροαπαλλαγές. Ο εν λόγω ιδιωτικός φορέας θα αναδειχθεί με την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού.

Οι ρυθμίσεις αυτές συμπληρώνονται με διατάξεις για τη μείωση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, δηλαδή για το μαζικό ξεσκαρτάρισμα του επιχειρηματικού πεδίου με αναδιαρθρώσεις και «εξυγιάνσεις» προβληματικών επιχειρήσεων, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.

About Μαρία Νικολοπούλου