Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Στρατιωτική φάλαγγα στην Κορίνθου Πατρών -« Εμπλέκει» Άραξο και Ανδραβίδα

Στρατιωτική φάλαγγα στην Κορίνθου Πατρών -« Εμπλέκει»   Άραξο και  Ανδραβίδα

Μπροστά σε ένα περίεργο θέαμα βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο όπως αποκάλυψε το pelop.gr, όσοι οδηγοί κινούνταν στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών, με κατεύθυνση την Αχαϊκή πρωτεύουσα. Στην δεξιά πλευρά του δρόμου, λίγο πριν την είσοδο της Πάτρας, κινείτο με μικρή ταχύτητα στρατιωτική φάλαγγα βαρέων οχημάτων.

Η φάλαγγα συνδυάστηκε από πολλούς με την διεξαγωγή της νατοϊκής άσκησης που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Ιόνιο και στον Πατραϊκό κόλπο. Η εικόνα όμως των συγκεκριμένων στρατιωτικών οχημάτων δεν «κολλάει» με την φύση μιας καθαρά ναυτικής άσκησης ναρκοπολέμου.

Από τα μεταφερόμενα πάνω σε ρυμουλκά ερπυστριοφόρα οχήματα, διέκρινε κανείς το περίγραμμα των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής TOR M1, που ανήκουν εδώ και χρόνια στο ελληνικό οπλοστάσιο.

 

patron_-_korinthou_2.JPG

 

Το σύστημα TOR M1 εντάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό το 1999 και η χώρα μας, έχει αποκτήσει 29 τέτοια. Είναι ένα αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα παντός καιρού. Εχει ικανότητα να εμπλακεί και να αναχαιτίσει βλήματα τύπου κρουζ, βλήματα αέρος-επιφανείας, έξυπνες βόμβες, UAV, αεροσκάφη τεχνολογίας Stealth, ελικόπτερα κ.λπ. Είναι πλήρως αυτόματο (αλλά επίσης μπορεί να χειριστεί χειροκίνητα από το πλήρωμα), αναγνωρίζει, ελέγχει και αυτόματα εμπλέκεται με δεκάδες εναέριους εχθρικούς στόχους, σε μια απόσταση 1,5 έως 12 km και σε υψόμετρο από 10 m έως 6 km.

 

Προληπτικά μέτρα

Τι δουλειά όμως θα είχαν τέτοιου είδους αμυντικά συστήματα στην περιοχή μας, αν πρόκειται όντως για τα συγκεκριμένα; Πληροφορίες αυτού του περιεχομένου, φυσικά είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν και μάλιστα από επίσημα χείλη, όμως, δημοσιογραφικές πληροφορίες, φέρουν το τελευταίο διάστημα την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την επιπλέον προστασία των στρατιωτικών αεροδρομίων της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

 

Ο ρόλος της Λιβύης

Το βασικό σενάριο θέλει την Τουρκία να προχωρά σε αναβάθμιση των αεροναυτικών της βάσεων, που διατηρεί από το 2020 στο έδαφος της Λιβύης.

Όπως σημειώνουν κύκλοι του Πενταγώνου, κατά την τελευταία διετία το υπουργείο Εθνικής Αμύνας έχει επεξεργαστεί πληθώρα σεναρίων αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής, λόγω των προθέσεων της Άγκυρας να τοποθετήσει στην Λιβύη μόνιμη δύναμη 6-8 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και σε περιόδους ελληνοτουρκικής κρίσης, να αυξήσει την εμβέλειά τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα βρεθούν εντός του βεληνεκούς των τουρκικών μαχητικών ορισμένες κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας μας, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Πελοπόννησο, όπως η 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα, η 116 ΠΜ στον Αραξο και η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα.

Κατά συνέπεια, θα ήταν απολύτως λογική και αναμενόμενη, η ενίσχυση των αεροπορικών βάσεων της Πελοποννήσου, έστω κι αν τα προαναφερόμενα συστήματα, δεν είναι αυτά που υποθέτουμε…

Σωτήρης Παπανδρέου

Πηγή: pelop.gr

About Μαρία Νικολοπούλου