Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Στρατό στέλνει ο Πούτιν σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ μετά την αναγνώριση

Στρατό στέλνει ο Πούτιν σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ μετά την αναγνώριση

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους της Δύσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ουσιαστικά «πατά» στην αναγνώριση της κυριαρχίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ για να στείλει ανοιχτά στρατιωτικές δυνάμεις -υπό το πρόσχημα της «ειρηνευτικής δύναμης»- σε αμφότερες τις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει έναντι του ουκρανικού στρατού.

Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία βρίσκεται υπό τον κλοιό 190.000 Ρώσων στρατιωτών, κατά τις εκτιμήσεις δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Είναι περικυκλωμένη από τρεις πλευρές από το 75% των ρωσικών τακτικών δυνάμεων, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Οι ρωσικές δυνάμεις -περισσότεροι από 30.000 στρατιώτες- δεν αποχώρησαν από το έδαφος της Λευκορωσίας μετά τη λήξη των «στρατιωτικών ασκήσεων», και η παρουσία τους ως φαίνεται θα συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Η εντολή για την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ επιβεβαιώνει τους φόβους και τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι η Ρωσία αναζητά το πρόσχημα (νέας) εισβολής στην Ουκρανία, αφότου την έθεσε υπό στρατιωτική «ομηρία» σε μία σκληρή παρτίδα πόκερ με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ επιδιώκοντα παραχωρήσεις που εξαρχής γνώριζε ότι δεν θα λάβει.

O Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράφει το διάταγμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του ΛουχάνσκAlexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Οκτώ χρόνια μετά την εισβολή και προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και επιμένοντας στα περί διάπραξης «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε νωρίτερα σε διάγγελμά του ότι η Ρωσία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες τις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε ζωντανή μετάδοση ακολούθησε τελετή υπογραφής του διατάγματος, με το οποίο αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, με την οποία κηρύσσει επί της ουσίας ο Πούτιν «νεκρή» την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ.

O Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στα περί διάπραξης «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς, ισχυριζόμενος πως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι υπόκεινται σε βασανιστήρια», καθώς στα περί «πραξικοπήματος» το 2013 όταν οι Ουκρανοί έστρεψαν το βλέμμα προς τη Δύση για να ακολουθήσει η σφαγή στην πλατεία Μαϊντάν.

Επέμεινε πως η Ρωσία κινήθηκε στο δρόμο της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, και είναι το Κίεβο που αρνήθηκε την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, διαμηνύοντας πως πλέον το Κίεβο πρέπει να παραιτηθεί από το Ντονμπάς, και αν δεν το πράξει θα ευθύνεται για οποιαδήποτε μελλοντική αιματοχυσία.

Το ιστορικό διάγγελμα του Πούτιν έληξε με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών του Ντονμπάς, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ:

«Κρίνω απαραίτητο να λάβω αυτήν την απόφαση που ήταν ώριμη εδώ και καιρό: Να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουxάνσκ».

«Οι κυρώσεις που μπορεί να μας επιβάλουν δεν μπορούν να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας. Θέλουν να πλήξουν την εθνική μας ακεραιότητα και συμφέροντα. Θέλουν να κάνουν έναν ακαριαίο πόλεμο με πολλά θύματα. Κάθε μέρα βομβαρδίζουν σπίτια στο Ντονμπάς. Φέρνουν οχήματα και βαρέα όπλα. Ο βομβαρδισμός των αμάχων δεν σταματά. Ο δήθεν πολιτισμένος κόσμος και οι Δυτικοί μας εταίροι, πώς μπορούν να το ανέχονται; Ο μόνος λόγος είναι ότι οι ρωσόφονοι του Ντονμπάς δεν δέχονταν το πραξικόπημα του 2014. Καταπατούν βασικά τους δικαιώματα, να μιλούν την γλώσσα τους» ανέφερε λίγο πριν την ανακοίνωση την απόφασή του.

Putin signs ‘immediate’ recognition of Donbass

Μαραθώνιο και ιστορικό διάγγελμα

Η ανακοίνωση Πούτιν ήλθε σε μακράς διάρκειας τηλεοπτικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο αναλώθηκε κατά βάση σε ιστορική αναδρομή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας, της Σοβιετικής Ένωσης, επρόκειτο για αποτυχία των ηγετών της και της πολιτικής τους.

Αποδόμησε ιστορικά, πολιτισμικά και οικονομικά την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος, αποκαλώντας την ανατολική Ουκρανία «αρχαία ρωσικά εδάφη».

«Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, πιο συγκεκριμένα από τους μπολσεβίκους, στην κομμουνιστική Ρωσία. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την Επανάσταση του 1917», είπε ο Πούτιν.

«Στη συνέχεια, κατά την παραμονή και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Στάλιν προσάρτησε στην ΕΣΣΔ και μετέφερε στην Ουκρανία κάποια εδάφη που προηγουμένως ανήκαν στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία» ανέφερε για να προσθέσει ότι το 1954, «για κάποιο λόγο», ο Χρουστσόφ πήρε την Κριμαία από τη Ρωσία και την έδωσε στην Ουκρανία. «Στην πραγματικότητα, έτσι διαμορφώθηκε το έδαφος της Σοβιετικής Ουκρανίας» είπε ο Πούτιν υποβαθμίζοντας την κρατική υπόσταση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

O Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει το τηλοπτικό του διάγγελμα (Screengrab, Russia Today)

«Αθετήθηκαν οι υποσχέσεις»

Παράλληλα, επανέλαβε πως αθετήθηκαν οι υποσχέσεις έναντι της Ρωσίας περί μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να φθάνει τελικά στο «κατώφλι» της, αγνοώντας τις ανησυχίες και προειδοποιήσεις της.

«Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί, επεσήμανε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. Όμως, συνέβη το αντίθετο».

Όπως τόνισε ο Πούτιν, είδαμε πέντε κύματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ πρόσφατα. Κατανοούμε, συμπλήρωσε, πως η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί ζήτημα χρόνου.

Αναφερόμενος ειδικά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η όλη κατάσταση αποτελεί μια κάλυψη για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η ένταξη, μάλιστα, της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Εξάλλου, ο κίνδυνος ενός ξαφνικού πλήγματος εναντίον της χώρας μας θα αυξηθεί ραγδαία, εάν επεκταθεί το ΝΑΤΟ, είπε ο Πούτιν και η βασική πλατφόρμα ενός πλήγματος εναντίον της Ρωσίας θα είναι η Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, είπε πως τα κέντρα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ισοδυναμούν με στρατιωτικές βάσεις.

«Το Κίεβο έχει από καιρό διακηρύξει πορεία προς το ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει η αρχή στα διεθνή έγγραφα να μην ενισχύεται η ασφάλεια σε βάρος άλλων. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την Ουκρανία και τη Γεωργία για να ασκήσουν αντιρωσική πολιτική. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όχι τώρα, αλλά λίγο αργότερα δεν αλλάζει τίποτα για τη Ρωσία» υποστήριξε.

«Δυτικοί έχουν μεταφέρει οπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμβούλους στην Ουκρανία. Όλες αυτές οι κινήσεις, στοχεύουν στη Ρωσία. Και το ΝΑΤΟ έχει κάνει ασκήσεις και θέλει να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, για να κατασκοπεύουν από εκεί το έδαφος της Ρωσίας. Η Ουκρανία επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα» προσέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος

Αναφορικά με την Κριμαία υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις στην χερσόνησο, αλλά ο λαός της Σεβαστούπολης, με το δημοψήφισμα του 2014, δεν το επέτρεψε» είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και αναφέρθηκε στις ιστορικές καταβολές της περιοχές, στο πώς κατακτήθηκε από τη Ρωσική Αυτοκρατορίας και ονομάστηκε την εποχή εκείνη «Νέα Ρωσία» (Νοβοροσίγια).

Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι «σχεδιάζει τα δικά της πυρηνικά όπλα», ούσα πιο προχωρήμενη τεχνολογικά στον τομέα αυτόν από το Ιράν. «Διαθέτει τέτοια τεχνογνωσία με μεγάλη προϊστορία στον συγκεκριμένο τομέα και θα απειλεί τη Ρωσία, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει την υποστήριξη από άλλες χώρες. Και έτσι η Ευρώπη θα βρεθεί σε κατάσταση αποσταθεροποίησης» τόνισε.

«Η Ρωσία έχει δικαίωμα να προστατεύσει την ασφάλειά της»

Συνοψίζονοτας όλη την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε στο διάγγελμά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβει αντίμετρα: «Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει την ασφάλειά της κι αυτό κάνουμε», λέγοντας πως η Δύση θα επιβάλει έτσι κι αλλιώς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, τόνισε ο Πούτιν, βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων στο Ντονμπάς και σκοτώνουν αμάχους, προτού διερωτηθεί «πόσο ακόμη μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό;»

About Μαρία Νικολοπούλου