Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Συγκινητική η υποστήριξη των Ελλήνων για φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία

Συγκινητική η υποστήριξη των Ελλήνων για φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία

Συγκινητική η υποστήριξη των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πληθυσμός που φεύγει από πολλές πόλεις της Ουκρανίας κατευθύνεται κυρίως σε γειτονικές χώρες, ωστόσο οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 1.000 άτομα.

Κραυγή αγωνίας των συμπατριωτών τους που ζουν στην Ελλάδα για άμεση αποστολή βοήθειας ειδών πρώτης ανάγκης και εξεύρεση χώρων φιλοξενίας.

Ετοιμοι να φιλοξενήσουν ανθρώπους από την Ουκρανία δηλώνουν ήδη κάποιοι δήμοι, ενώ καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των γυναικόπαιδων που εγκαταλείπουν τη χώρα. Ο πληθυσμός που φεύγει από πολλές πόλεις της Ουκρανίας κατευθύνεται κυρίως σε γειτονικές χώρες, ωστόσο οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 1.000 άτομα τα οποία φαίνεται ότι φιλοξενούνται κυρίως από ανθρώπους που εργάζονται και διαμένουν εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, 25.000 πολίτες Ουκρανίας –κυρίως γυναίκες– ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Παράλληλα, το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου στην ιστοσελίδα https://migration.gov.gr/ukraine/ αναφέρει λεπτομερώς πληροφορίες στην ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα για τη διαδικασία εισόδου Ουκρανών προσφύγων, τις υλικές παροχές και τις συνθήκες φιλοξενίας, καθώς και ειδικές οδηγίες για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ξεκινάει η λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου help desk από Δευτέρα έως Παρασκευή (07.00-22.00) για την παροχή πληροφοριών σε ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα (τηλ: +30 213 1629600), ενώ παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση . Ουκρανοί πολίτες οι οποίοι δεν φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα (τηλ. +30 23230 41079). Εκεί θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Οι γυναίκες και τα παιδιά τους που βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στον δρόμο με δύσκολες καιρικές συνθήκες χρειάζονται άμεσα:

 

-Παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, οινόπνευμα, φυσιολογικούς ορούς

-Ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες

-Παπλώματα και κλινοσκεπάσματα

-Είδη βρεφικής φροντίδας (πάνες, κ.ά.)

-Βρεφικές τροφές και γάλα σε σκόνη

-Είδη ατομικής υγιεινής

-Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας

-Κονσέρβες

-Δημητριακά, παξιμάδια

Επειδή υπάρχει άμεση ανάγκη και σε χρήματα , όποιος επιθυμεί να στείλει οικονομική βοήθεια στον τραπεζικό λογαριασμό της Πρεσβείας της Ουκρανίας: IBAN GR 3401 7205 3000 5053 1057 4421

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων θα ορίσει ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κατερίνη και Χαλκιδική προκειμένου να φιλοξενήσουν γυναίκες και παιδιά της Ουκρανίας που βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ελλάδα.

Όποιος θα ήθελε να προσφέρει το σπίτι του για φιλοξενία των προσφύγων της Ουκρανίας πληροφορίες δίνονται από την πρεσβεία και το προξενείο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδα μας  και η Κόρινθος πιθανότατα να φιλοξενήσει Ουκρανούς πρόσφυγες   και  μιας  και είμαστε  δήμος με έντονο το προσφυγικό στοιχείο,  επιβάλλεται να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας, ώστε σε  τέτοιες καταστάσεις να είμαστε αλληλέγγυοι προς τους συνανθρώπους μας που περνούν την λαίλαπα ενός άδικου πολέμου .

 

About Μαρία Νικολοπούλου