Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Συμβουλές για γονείς με ντροπαλά παιδιά!

Συμβουλές για γονείς με ντροπαλά παιδιά!

Υπάρχουν  παιδιά που είναι πιο μαζεμένα και που δεν μπορούν να ανοιχτούν εύκολα όταν βρίσκονται ανάμεσα σε ξένους ανθρώπους. Το να είναι ντροπαλό ένα παιδί τις περισσότερες φορές είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν θα έπρεπε να σε ανησυχεί.

Ωστόσο, το να μπορείς να προσαρμόζεσαι γρήγορα σε ένα νέο περιβάλλον είναι απαραίτητο. Έτσι είναι  καλό να βρεις τρόπους ώστε να το βοηθήσεις να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις χωρίς να κατακλύζεται από κοινωνικό άγχος. Δες παρακάτω μερικές συμβουλές για γονείς με ντροπαλά παιδιά.

Συμβουλές για γονείς με ντροπαλά παιδιά

 

Τα θετικά χαρακτηριστικά ενός ντροπαλού παιδιού

μαμά με παιδί αγκαλιά

Τα πιο ντροπαλά παιδιά γίνονται πάρα πολύ καλοί ακροατές και συνήθως έχουν υψηλότερες επιδώσεις στο σχολείο. Πολλές φορές καταφέρνουν και γίνονται το κέντρο της προσοχής επειδή μπορούν να κάνουν τους άλλους να ανοιχτούν και να τους εκμυστηρευτούν πράγματα, οπότε γίνονται πολύ συμπαθείς. Συνήθως είναι πολύ καλά στο να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος και να καταλαβαίνουν τα συναισθηματικά μηνύματα που θέλει ο άλλος να περάσει. Εξαιτίας αυτού πρέπει να είσαι προσεκτική όταν μιλάς γι αυτά γιατί μπορούν να καταλάβουν περισσότερα πράγματα απ’ όσα νομίζεις.

Παιδί sthn Kορινθία

Η σωστή στάση του γονέα

μητέρα αγκαλιά με το παιδί της

Μπορεί εσύ σαν γονέας να είσαι ένας πολύ κοινωνικός και ανοιχτός χαρακτήρας και να μην μπορείς να καταλάβεις εύκολα γιατί το παιδί σου συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Είναι βασικό να αποδεχτείς τη ντροπαλότητα του παιδιού σου αφού είναι στοιχείο του χαρακτήρα του. Μερικές απλές συμβουλές για γονείς με ντροπαλά παιδιά είναι:

  • Μη το περιπαίζεις για αυτή και μη το κοροϊδεύεις ακόμα και για μια καλοπροαίρετη πλάκα.
  • Απέφυγε τη ταμπέλα ”ντροπαλό παιδί” όταν μιλάς σε φίλους  για το παιδί σου. Επίσης μη το χρησιμοποιείς για να απολογηθείς για τη πιο συνεσταλμένη συμπεριφορά του. Προσπάθησε να αποτρέψεις τους φίλους σου από το να χρησιμοποιούν και οι ίδιο τον όρο ντροπαλό καθώς τα παιδιά έχουν την τάση να προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τις ταμπέλες που τους δίνονται. Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο αυτοεκπληρούμενη προφητεία για να περιγράψουν αυτή τη τάση.
  • Τα παιδιά, ειδικότερα στις μικρές ηλικίες, έχουν τη τάση να εξιδανικεύουν τους γονείς τους. Χρησιμοποίησε παραδείγματα από τη δική σου ζωή από περιπτώσεις που ήσουν ντροπαλός και πως μπόρεσες και το ξεπέρασες. Δείχνοντας μια πιο ευάλωτη πλευρά του εαυτού σου μπορείς να κάνεις το παιδί σου να νοιώσει καλύτερα και να του μειώσεις το άγχος.

 

Πότε χρειάζεται βοήθεια

γονείς με παιδί παιδοψυχολόγος συμβουλευτική

 

Μερικές φορές η ντροπαλότητα σε ένα παιδί μπορεί να υποδείξει κάποιο πρόβλημα. Συνήθως πρόκειται για παιδιά που ενώ σε γενικές γραμμές είναι πολύ κοινωνικά, κάποια στιγμή κλείνονται στον εαυτό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι η ντροπαλότητα το πρόβλημα αλλά εκφράζεται μέσω αυτής σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά. Εάν ένα παιδί αποφεύγει τη βλεμματική επαφή και έχει συμπεριφορικά προβλήματα τότε είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια βοήθεια. Συνήθως αν εστιάσεις πάνω του και το παρατηρήσεις θα διαπιστώσεις ότι πολλές φορές αντιδρά από θυμό. Εάν εντοπίσεις μια τέτοια συμπεριφορά είναι καλό να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό όπως έναν παιδοψυχολόγο.

ediva.gr

About Μαρία Νικολοπούλου