Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Συνεχίζονται τα παζάρια για την διακύβέρνηση και η αποχώρηση διπλωματών (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Συνεχίζονται τα παζάρια για την διακύβέρνηση και η αποχώρηση διπλωματών (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Ταλιμπάν στο γραφείο του Προέδρου του Αφγανιστάν

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια για την διακυβέρνηση, στους Ταλιμπάν τόσο στην Καμπούλ, όσο και στην Ντόχα του Κατάρ, την ώρα που συνεχίζεται η μαζική έξοδος διπλωματών και υπηκόων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης της χώρας και της ηγεσίας των Ταλιμπάν, βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου πραγματοποιήθηκαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις της  αμερικανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν, οι οποίες το 2020 οδήγησαν στην συμφωνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Σήμερα αναμένεται να έχουν την πρώτη συνάντηση και με την συμμετοχή διπλωματών των ΗΠΑ.

Ρόλο στις εξελίξεις θέλει να διαδραματίσει η κυβέρνηση της Τουρκίας. Ενδεικτική των παζαριών είναι και η δήλωση που έκανε ο μουλά Μοχάμεντ Γιακούπ, γιος του πρώην ηγέτη Μουχάμεντ Ομάρ, με την οποία επισημαίνει ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις».

Το Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα σχεδόν ολόκληρο στα χέρια των Ταλιμπάν, μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος παραδέχθηκε τη «νίκη» τους, έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.

Ξένες χώρες σπεύδουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους με πτήσεις που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, γύρω από το οποίο έχει στήσει «περίμετρο ασφαλείας» ο αμερικανικός στρατός και στο οποίο καταγράφονται σκηνές χάους και πανικού από χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν.

Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται «να κυβερνήσουν»

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο, ενώ ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν λέει πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς θα ασκήσουν την εξουσία οι ισλαμιστές. «Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» στέλεχος των Ταλιμπάν, το οποίο δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σε βίντεο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, εξήρε τη νίκη και πρόσθεσε πως «είναι ώρα να δείξουμε πως μπορούμε να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την άνεση στη ζωή» των Αφγανών.

Το στέλεχος των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Ναΐμ δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν «τέλειωσε» και σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος. Διαβεβαίωσε ότι καμιά διπλωματική εγκατάσταση και κανένα διπλωματικό σώμα δεν έγινε στόχος, καθώς και ότι εγγυώνται την ασφάλεια των ξένων και των διπλωματικών αποστολών.

Από την πλευρά τους οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

 

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν στο κείμενο αυτό ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας» στο Αφγανιστάν φέρουν «την ευθύνη» και θα «δώσουν λόγο» για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας» και καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

Η σημαία των ΗΠΑ κατέβηκε από το κτίριο της Πρεσβείας

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τερματίστηκε η εκκένωση με απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας» των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις«Όλο το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, γύρω από το οποίο έστησε περίμετρο ασφαλείας ο αμερικανικός στρατός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος. «Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης.

Ελικόπτερα μετέφεραν διπλωμάτες από τη συνοικία των πρεσβειών, στη λεγόμενη πράσινη ζώνη, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ από χθες.

Πανικός στην Καμπούλ και το αεροδρόμιο

Την ίδια ώρα και παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνουν οι Ταλιμπάν περί «ομαλής μετάβασης» και «ηρεμίας» που επικρατούν στην Καμπούλ, φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν τεράστιες ουρές έξω από τράπεζες και καταστήματα τροφίμων, ενώ ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν αυτοκίνητα στον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Στο αεροδρόμιο επικρατούν σκηνές χάους.Εκατοντάδες οικογένειες χωρίς αποσκευές διακρίνονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ να προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα και να φύγουν από το Αφγανιστάν. (Δείτε  βίντεο).

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα προκειμένου να ελέγξουν το πλήθος των Αφγανών που ελπίζουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν (Δείτε βίντεο).

https://twitter.com/ajnewsclub/status/1427029133935132675

Το προσφυγικό επαναφέρουν οι MED-7 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης

Στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη ψηφιακά, βάζουν οι MED-5 την κατάσταση στο Αφγανιστάν, αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου.

Οι πέντε μεσογειακές χώρες ζητούν με επιστολή που έστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον σλοβένο υπουργό Εσωτερικών Αλές Χόις, να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, dpa)

About Μαρία Νικολοπούλου