Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Συνταγές για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας

Συνταγές για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας

Σε γιορτινά τραπέζια, κυριακάτικα οικογενειακά γεύματα ή σε ένα ρομαντικό δείπνο με το άλλο σας μισό, χρειάζεστε πιάτα προσεγμένα, ιδιαίτερα, που να έχουν «κάτι παραπάνω» από το καθημερινό σας φαγητό. Τέτοιες συνταγές συγκεντρώνουμε παρακάτω, από ψαρονέφρι τυλιγμένο σε σφολιάτα, γνωστό ως Wellington, μέχρι παέγια με άρωμα Μεσογείου ή ρολό «with a twist» και μία πρωτότυπη «τούρτα» σολομού, που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο τραπέζι.

Wellington με ψαρονέφρι 
Υλικά:
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κύβος βοδινού, 2 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. μέλι, 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.σ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, 1 ψαρονέφρι, 2 φύλλα κρούστας, 2 φύλλα σφολιάτας, 10 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι, 100 γρ. βερίκοκα ξερά, χωρίς κουκούτσι, 100 γρ. βρασμένα κάστανα, 1 κρόκος αυγού, 2 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στον αέρα. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει. Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1-2 κσ ελαιόλαδο. Σπάμε με τα χέρια μας τον κύβο και τον ρίχνουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι και αλείφουμε το ψαρονέφρι. Βάζουμε το ψαρονέφρι στο τηγάνι και σοτάρουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα σε μικρά κομμάτια. Αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μουστάρδα με το μέλι. Ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα κρούστας και απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια τους. Απλώνουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Σπάμε τα κάστανα με τα χέρια σε κομματάκια και τα απλώνουμε μαζί με τα αποξηραμένα φρούτα. Στο κέντρο των φύλλων βάζουμε το ψαρονέφρι. Διπλώνουμε τα φύλλα φτιάχνοντας ένα ρολό.
Ανοίγουμε ένα φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας. Ρολάρουμε ελαφρά με τον πλάστη και βάζουμε το ρολό με το ψαρονέφρι στο κέντρο της σφολιάτας. Διπλώνουμε την σφολιάτα “αγκαλιάζοντας” το ψαρονέφρι. Γυρίζουμε τις άκρες διπλώνοντάς τις προς τα κάτω και μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και κόβουμε την μισή σφολιάτα, με το ειδικό εργαλείο για διακόσμηση σφολιάτας. Διακοσμούμε από πάνω «αγκαλιάζοντας» το ρολό. Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τη σφολιάτα σε όλη την επιφάνεια της. Ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Ισπανική παέγια με θαλασσινά
Υλικά:
1/4 φλ. ελαιόλαδο, 2 σκ. σκόρδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 καλαμάρια ή 2 σουπιές, 2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες, 2 πρέζες κρόκος Κοζάνης, 1 συσκευασία ντοματάκια ολόκληρα, 1 φλ. αρακάς, 4 φλ. ρύζι Καρολίνα ή αρμπόριο, 6 φλ. ζωμό ή νερό βραστό, 500 γρ. φρέσκα μύδια, 500 γρ. γαρίδες, ½ ματσάκι μαϊντανό, 1 δαφνόφυλλο, 2 κλαδάκια θυμάρι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 λεμόνι σε τέταρτα
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε την παέγια ζεσταίνοντας το λάδι σε ένα ρηχό και φαρδύ σκεύος. Προσθέτουμε τα καλαμάρια ή τη σουπιά και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε ένα δαφνόφυλλο και λίγο θυμάρι. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις πιπεριές, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αρακά ή φασολάκια (ό,τι έχουμε), κρόκο Κοζάνης και αλατοπιπερώνουμε. Αλέθουμε τα ντοματάκια ή τα «σπάμε» με κουτάλι και τα προσθέτουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια βάζουμε και το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 7-8 λεπτά και στρώνουμε πάνω πάνω τα ωμά θαλασσινά (γαρίδες, μύδια). Πιέζουμε με κουτάλα τα υλικά, να βραχούν καλά με τα υγρά της παέγιας. Χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά, έως ότου σκάσει το ρύζι και ανοίξουν τα θαλασσινά. Η παέγια συνολικά θέλει περίπου 20 λεπτά ψήσιμο και είναι έτοιμη όταν αρχίσει και «πιάνει» το ρύζι στη βάση του σκεύους. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
Η συνταγή είναι από εδώ

Ψητό ρολό τυλιγμένο με μπέικον, τζίντζερ και λαχανικά

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

 

 

Υλικά:
Για το ρολό και το ψήσιμο: 80 γρ. ελαιόλαδο, 300 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 150 γρ. καρότο, χοντροτριμμένο, 35 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 80 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο,600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, 300 γρ. κιμάς χοιρινός, 2 αυγά, 150 γρ. γάλα, 150 γρ. ψωμί του τοστ, τριμμένο, 70 γρ. μουστάρδα Ντιζόν, 100 γρ. σάλτσα μπάρμπεκιου, 10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 5 γρ. ρίγανη, 15 γρ. αλάτι, 600 γρ. μπέικον, (περίπου 30 φέτες)
Για το ψήσιμο: 200 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο, 300 γρ. καρότα, σε χοντρά κομμάτια, 250 γρ. πατάτα, κομμένη σε λεπτές ροδέλες, 400 γρ. ντομάτα, τριμμένη, 6 σκόρδο, σκελίδες, 100 γρ. ελαιόλαδο, 100 γρ. κρασί λευκό, 30 γρ πελτές ντομάτας, θυμάρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε κρεμμύδι και το καρότο, αλατίζουμε και τα «ιδρώνουμε» μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά. Σε ένα μπολ βάζουμε τους 2 κιμάδες, τα αβγά, το γάλα, το τριμμένο ψωμί, τη μουστάρδα, τη σάλτσα μπάρμπεκιου, τον μαϊντανό, το αλάτι, τη ρίγανη και το μείγμα των λαχανικών. Ζυμώνουμε τον κιμά καλά και στρώνουμε τις φέτες μπέικον σε μια λαδόκολλα. Στρώνουμε τον κιμά πάνω στο μπέικον και τον φορμάρουμε σε ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες ώστε να σφίξει λίγο το μείγμα. Ρίχνουμε τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, το νερό και το κρασί σε ένα ταψί 30×40 εκ. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με προσοχή από το ρολό και το βάζουμε στο ταψί πάνω από τα λαχανικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (μέχρι το εσωτερικό του να φτάσει στους 65 βαθμούς), για 50 λεπτά περίπου. Αφήνουμε το ρολό να κρυώσει λίγο, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με τα λαχανικά.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Τούρτα καπνιστού σολομού
Υλικά:
Για το παντεσπάνι: 2.5 κ.σ. βούτυρο, 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 3/4 κούπας γάλα, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, 4 αυγά
Για τη ροζ κρέμα: 200 γρ. τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια, 150 γρ. φιλέτο καπνιστού σολομού, 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού, 1 κ.γ. πάστα ντομάτας
Για την πράσινη κρέμα: 200 γρ. τυρί κρέμα, 3 κ.σ. κρεμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, 3 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι
Για την άσπρη κρέμα επικάλυψης: 400 γρ. τυρί κρέμα, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 2 κ.σ. σόγια σος, πιπέρι πράσινο
Επιπλέον για τη διακόσμηση: λεμόνι, πιπεριά πράσινη, 150 γρ. φιλέτο καπνιστού σολομού (περίπου)
Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι, σωτάρουμε το βούτυρο με το αλεύρι, σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας δυνατά, μη σβολιάσει, ώστε να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα μπεσαμέλ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, χτυπάμε και τα ασπράδια μαρέγκα και τα ρίχνουμε κι αυτά στη μπεσαμέλ, ανακατεύοντας καλά το μείγμα.
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, να ροδίσει καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, αφαιρούμε προσεχτικά τη λαδόκολλα και κόβουμε το “παντεσπάνι”, κάθετα σε 3 ίσα μέρη.
Ετοιμάζουμε τις κρέμες μια-μια, πρώτα τη ροζ, μετά την πράσινη, τέλος την άσπρη, χτυπώντας στο multi τα υλικά τους. Όταν έχει κρυώσει το “παντεσπάνι”, απλώνουμε τις κρέμες: Μια στρώση παντεσπάνι, μια στρώση ροζ κρέμα. Μια στρώση παντεσπάνι, μια στρώση πράσινη κρέμα. Μια στρώση παντεσπάνι, μια στρώση άσπρη κρέμα. Από πάνω διακοσμούμε με φέτες λεμονιού, φιλέτα σολομού σε χωνάκι και πιπεριές.

in2life.gr

About Μαρία Νικολοπούλου