Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Συνταγή από το Πήλιο για το πιο νόστιμο ψωμί που φάγατε ποτέ!

Συνταγή από το Πήλιο για το πιο νόστιμο ψωμί που φάγατε ποτέ!

Τι διαχωρίζει το καλό ψωμί από το τέλειο ψωμί; Μάλλον η συνταγή. Είχα προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να κάνω χειροποίητο ψωμί με τα χεράκια μου, καλό ήταν δε λέω, αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα. Ώσπου πήγαμε διακοπές στη Τσαγκαράδα Πηλίου. Όσο να πεις οι άνθρωποι εκεί ξέρουν από καλό ψωμί!

Το καλύτερο ψωμί που έφαγα ποτέ μου το έφαγα στο πρωινό που μας ετοίμαζε κάθε μέρα η Μαίρη από τον ξενώνα Αμάλθεια! Ναι, κάθε μέρα η Μαίρη εδώ και 15 χρόνια ζυμώνει ψωμί και το προσφέρει ζεστό και φρέσκο! Και είναι ρε παιδιά τόσο νόστιμο!

Δεν θα μπορούσα να φύγω εάν δεν έπαιρνα τη συνταγή της! Και μόλις γυρίσαμε σπίτι, την ίδια μέρα (νύχτα μάλλον) έφτιαξα το ζεστό φρέσκο ψωμί της Μαίρης! Και μου πέτυχε! Και από τότε το φτιάχνω συνέχεια!

συνταγή για ψωμί 3
Μιααααααααμ!!!! Τραγανό από έξω και μαλακό όσο πρέπει από μέσα!!!

Η συνταγή είναι πανεύκολη και το ψωμί βγαίνει θεϊκό! Δεν ξεραίνεται, δεν μπαγιατεύει (την επόμενη μέρα είναι τόσο φρέσκο όσο την πρώτη, αν και πιστέψτε με, δεν θα μείνει για πολύ καιρό γιατί φαγώνεται όλο με μιας!) και έχει ΓΕΥΣΗ ΨΩΜΙΟΥ! Μου είχε λείψει γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι πλέον ακόμα και τα καλύτερα αρτοποιεία δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που λέμε καλό ΨΩΜΙ!

 

Τα υλικά για 2 μεγάλα ψωμιά:

  • 1 κιλό αλεύρι «Μύλοι Αγίου Γεωργίου» το πορτοκαλί
  • 2,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 2 κυβάκια νωπή μαγιά των 25gr (δηλαδή σύνολο 50gr- θα τα βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
  • 3 ποτήρια νερό (το ποτήρι του νερού, να είναι μεσαίο, όχι πολύ μεγάλο, όχι πολύ μικρό σαν αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία. Το μέτρησα και βγαίνει 630 ml.)
ποτήρι ψωμί
Το μεσαίο είναι αυτό με το νερό. Το έβαλα δίπλα σε ένα μεγάλο για σύγκριση. όπως και να έχει η ποσότητα βγαίνει 630 ml 🙂

 

zaxaro

Αρτοποιεία Ζαχαροπλαστεία … Τα καλύτερα της Κορινθίας με ένα κλικ

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και βάζουμε τα κυβάκια της μαγιάς. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το νερό (σιγά σιγά, όχι με τη μια, για να ελέγχετε το ζυμάρι, αν θεωρήσετε ότι δεν πρέπει να βάλετε άλλο, μη βάλετε) και «λιώνουμε» με το χέρι τη μαγιά. Μόλις λιώσει ζυμώνουμε με το αλεύρι για να γίνει το ζυμάρι.(Προσοχή! Μη προσθέσετε επιπλέον αλεύρι από αυτό που λέει η συνταγή!!!)

Ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτάκια.

Βάζουμε το ζυμάρι σε μια σακούλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.

2 εκδοχές τώρα. Αν βιάζεστε, το αφήνετε να ξεκουραστεί μόνο μια φορά και μετά κατευθείαν ψήσιμο όπως θα δείτε παρακάτω. Στη δεύτερη εκδοχή που ακολουθεί, του δίνετε μια ώθηση για να γίνει θεϊκό το ψωμάκι σας!  Και στις 2 εκδοχές γίνεται ένα χειροποίητο ψωμί μμμμ μιαμ!!!

2η εκδοχή με περισσότερη “περιποίηση” 🙂

Το βγάζουμε από τη σακούλα, το ξαναζυμώνουμε λίγο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Και εδώ ισχύει ότι όσο περισσότερη ώρα το αφήσουμε στο ψυγείο τόσο το καλύτερο. (Η Μαίρη μου είπε ότι πολλές φορές το βάζει στο ψυγείο όλο το βράδυ και το ψήνει το πρωί. Όπως επίσης ότι όταν βιάζεται πολύ δεν το βάζει καθόλου. Πάλι βγαίνει πολύ νόστιμο.)

Όταν το βγάζουμε από το ψυγείο το αφήνουμε πάλι μια ώρα να ξεκουραστεί.

Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσει (εγώ βάζω κατευθείαν λαδόκολλα και είναι οκ)

Τα κάνουμε στρόγγυλα και τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας να απλώσουν και να πάρουν σχήμα.

Δεν χρειάζεται προθέρμανση ο φούρνος. Μπαίνει κατευθείαν στους 180ο με αέρα πάνω-κάτω και το ταψί στο προτελευταίο επίπεδο για 45 λεπτά με μια ωρίτσα (όχι παραπάνω!!!) ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας.

συνταγή για ψωμί 4Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη μυρωδιά που αναδύεται καθώς ψήνεται! Μυρίζει όλο το τετράγωνο ΑΛΗΘΙΝΟ ΨΩΜΙ!!! Σου έρχεται λυποθυμία!!! 🙂 Μόλις ψηθεί και είναι ζεστό ζεστό, δοκιμάστε το με λίγο βουτυράκι! Θα πάθετε πλάκα!

Το λάτρεψα για ένα ακόμη λόγο. Γιατί μου θυμίζει πολύ το ψωμί των παιδικών μου χρόνων, εκείνο το ψωμί που αγόραζε η μαμά μου από το φούρνο της γειτονιάς, τότε που όλα ήταν πιο αγνά και νόστιμα…

συνταγή για ψωμί 2
Και ο Mini Me είναι fan!!! Tο τρώει με μανία!!! 🙂

 

 

Καλή όρεξη!

mama.gr

About Μαρία Νικολοπούλου