Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Συνταγή: Πως να φτιάξεις γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα!

Συνταγή: Πως να φτιάξεις γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα!

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα…τι άλλο να ζητήσει κανείς;  Το Πάσχα, προ των πυλών αλλά για μένα το τσουρέκι είναι,πάντα στη μόδα. Ειδικά η σοκολάτα , λευκή ή μαύρη , πηγαίνει με τα πάντα και τα αποθεώνει.

 

 

Λαχταριστό τσουρέκι με σοκολάτα

tsoureki-sokolata

 

Υλικά για 3 μέτρια τσουρέκια με σοκολάτα:

tsoureki

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο
  • 250 γραμμάρια βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 380 γραμμάρια γάλα
  • 340 γραμμάρια ζάχαρη
  • 75 γραμμάρια νωπή μαγιά (θα τη βρείς στους φούρνους της γειτονιάς σου)
  • ξύσμα από τρια πορτοκάλια
  • 1 δόση (1 μικρό φακελάκι) μαχλέπι
  • 1 σφηνάκι λικερ μαστίχα ή μισό κουτ. γλυκού τριμμένη μαστίχα

Υλικά για τη γέμιση σοκολάτας:

  • 250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
  • 250 γραμμάρια λευκή σοκολάτα κουβερτούρα

 

 

 

foyrnoi 2

Αρτοποιεία Ζαχαροπλαστεία   – Εδώ θα βρείτε τα πιο νόστιμα και φρεσκα τσουρέκια, για εσάς που δεν θέλετε να φτιάξετε μόνες σας 

Υλικά για την επικάλυψη:

  • 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό
  • 100 γραμμάρια τριμμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση της ζύμης

Λιώσε τη νωπή μαγιά σε χλιαρό νερό,ανακατεύοντας με τα χέρια σου. Χτύπησε τη ζάχαρη και τα αυγά στο μιξερ ,μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά. Λιώσε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.

Σε μια λεκάνη βάλε το αλεύρι,τη μαστίχα,το μαχλέπι και το ξύσμα απο τα πορτοκάλια.Πρόσθεσε το βούτυρο,το μείγμα των αυγών με τη ζάχαρη,το γάλα και τη μαγιά και  ζύμωσε καλά τη ζύμη.

 

Όταν η ζύμη μαλακώσει αρκετά και  έχει μια απαλή υφή,σκέπασε τη με διάφανη μεμβράνη και άσε τη να ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες, σε ζεστό περιβάλλον,μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Όταν φουσκώσει,χώρισε τη σε τρία ίσα μέρη και άνοιξε το καθένα σε εναν αλευρωμένο πάγκο. Το πάχος του πρέπει να είναι περίπου 2 εκ.

Δείτε επίσης 

Συνταγή για Αγιορείτικα παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια

Πάρε τη σοκολάτα και άπλωσε τη πάνω σε κάθε φύλο ζύμης. Έχεις 2 επιλογές. Ή θα τρίψεις τη σοκολάτα και θα τη πασπαλίσεις στη ζύμη για να λιώσει στον φούρνο,ή θα τη λιώσεις στο μπεν μαρί,πρώτα και μετά θα την αλείψεις πάνω στη ζύμη.

tsoureki-sokolata-edivagr

Αφού βάλεις και τη σοκολάτα,ρόλαρε στριφογυριστά τη κάθε ζύμη και τοποθέτησε τη κάθε μια σε βουτυρωμένα ταψάκια ή με αντικολλητικό χαρτί.

Άφησε τα τσουρεκάκια να ξεκουραστούν για μισή ώρα ακόμα σε θερμοκρασία δωματίου. Άλειψε το κάθε τσουρέκι με αυγό και αμύγδαλο και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

tsoureki-sokolatas

Γεμιστό Τσουρέκι με Επικάλυψη Λευκής Σοκολάτας

Για το τσουρέκι

  • 75 γρ. φρέσκο βούτυρο + 30 γρ. (λιωμένο)
  • 150 γρ. φρέσκο γάλα (προσοχή: ζεστό όχι καυτό)
  • 5 γρ. ξερή μαγιά
  • 2 γρ. μαστίχα Χίου (τριμμένη σε γουδί μαζί με 1 κ.γ. ζάχαρη)
  • 6 γρ. μαχλέπι (τριμμένο)
  • 40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κρόκο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 380 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

Για τη γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας

  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
  • 150 – 200 γρ. λιωμένη λευκή σοκολάτα (για την επικάλυψη)
  • 30 – 40 γρ. καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε σημείο λίγο πριν το βρασμό.
  2. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 100 γρ. σοκολάτας γάλακτος. Ανακατεύουμε έως ότου λιώσει και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για 1.30 ώρα.
2
ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
  1. Λιώνουμε τα 75 γρ. βούτυρο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Σε ένα μεσαίο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά.
    Προσοχή: αν το γάλα είναι καυτό θα κάψει τη μαγιά και δεν θα φουσκώσει το τσουρέκι.
  3. Παράλληλα σε ένα γουδί ή στο μούλτι προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, 1 κ.σ. ζάχαρη και τα κάνουμε σκόνη.
  4. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο γάλα το μαχλέπι με τη μαστίχα και τη ζάχαρη, το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό και τον κρόκο, το αλάτι και ανακατέυουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.
  5. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα 2/3 από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη.
  6. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και με τα χέρια μας δουλεύουμε καλά τη ζύμη εώς ότου να μην κολλάει στο χέρι και να έχει μια μαλακή υφή. Δημιουργούμε μία μπάλα και την αφήνουμε στη λεκάνη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί.
  7. Σε μία καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας μεταφέρουμε τη φουσκωμένη πλέον ζύμη, αλευρώνουμε και το πάνω μέρος και με ένα πλάστη την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα περίπου 35×20 εκ.
  8. Απλώνουμε τη σοκολάτα αφήνοντας 1.5 εκ. περιθώριο περιμέτρικα της ζύμης.
  9. Ρολάρουμε από τη μεγάλη πλευρά δημιουργώντας ένα σωλήνα.
  10. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τη ζύμη κι έτσι δημιουργούμε δύο μακριά κομμάτια.
  11. Με τα χέρια μας ενώνουμε τις δύο άκρες, ζουλώντας τη ζύμη, έτσι ώστε να κολλήσει και στη συνέχεια περνάμε σταυρωτά το ένα κομμάτι πάνω από το άλλο ώστε να δημιουργήσουμε μια πλεξούδα. Με τον ίδιο τρόπο ζουλάμε τις δύο άκρες που έχουν μείνει για να τις ενώσουμε.
  12. Βουτυρώνουμε 1 ατομική μακρόστενη φόρμα για κέικ και μεταφέρουμε το τσουρέκι. Σκεπάζουμε μια πετσέτα και αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 45 – 60 λεπτά, έως ότου φουσκώσει ξανά.
  13. Προθερμαίνουμε το φούρνο σε 180 βαθμούς..
  14. Με το υπόλοιπο βούτυρο, βουτυρώνουμε την επιφάνεια του τσουρέκιου και ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
  15. Αφαιρούμε από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε ομοιόμορφα από πάνω τη λιωμένη σοκολάτα για την επικάλυψη και τα αμύγδαλα.

Καλή επιτυχία!

About Μαρία Νικολοπούλου