Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΣΥΝΤΑΓΗ-ΒΙΝΤΕΟ: ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΕΣ (ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΕΣ)

ΣΥΝΤΑΓΗ-ΒΙΝΤΕΟ: ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΕΣ (ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΕΣ)

Η Εύη, μια φίλη  όταν είχα ανεβάσει τη συνταγή για τη Γλυκειά πηλειορίτικη ρυζόπιτα με κόκκινη κολοκύθα είχε επισημάνει πως στην Κύπρο κάνουν με τα ίδια υλικά και πληγούρι αντί για ρύζι, τις κολοκοτές, παραδοσιακές νηστίσιμες πίτες με σπιτική ζύμη και μας είχε δώσει τη συνταγή της γιαγιάς της.

Τη δοκίμασα και την συστήνω. Νόστιμη γέμιση, κρυμμένη μέσα σε τραγανή ζύμη, καταπληκτικές κολοκοτές! Η Κύπρος στολίζει πολύ τα ψωμιά και τις ζύμες της και αυτές οι πίτες είναι ιδανικός καμβάς για να μάθετε τρόπους στολίσματος.

Κορδονάκια πλεκτά

Είχα την ευκαιρία να κάνω πρακτική σε καλλιτεχνικά κλεισίματα και χάρηκα πολύ όταν βρήκα τρόπο να κάνω μακριά κορδονάκια, να τα στρίψω και να τα κολλήσω πάνω στο κλείσιμο. Η ζύμη έσπαγε και δεν με άφηνε να ανοίξω αρκετά μακρύ κορδόνι. Όπως είχα ανοιγμένο το φύλλο, έκοψα με τη ρόδα δύο μακριές και στενές λωρίδες, στρογγύλεψα την κάθε μια για να γίνει κορδόνι και τις έπλεξα μεταξύ τους. Χάρηκα που το σκέφτηκα!

Τσιμπητά

Το δεύτερο κλείσιμο είναι το τσιμπητό, όπως κάνουμε στις τάρτες και τα κρητικά λυχναράκια και γίνεται εύκολα τσιμπώντας με τον αντίχειρα και τον δείκτη τη ζύμη.

Στριφτό κλείσιμο

Το τρίτο, το πιο δύσκολο για μένα γιατί δεν το έχω κατανοήσει απόλυτα, είναι το κλείσιμο που κάνουν όσοι ξέρουν από πίτες- το ίδιο κάνουν και στις καλτσόνε πίτσες. Πέρασαν κάποια χρόνια και ήρθε η στιγμή που το έμαθα καλά.

Δείτε το άρθρο και το βίντεο στο Στριφτό κλείσιμο πίτας σαν ντελικάτος κόθρος.

Έκανα ζύμη με 300γρ αλεύρι και έβγαλε 12 κομμάτια. Μου περίσσεψε γέμιση που την έκανα νοστιμότατο ρυζόγαλο. Ευχαριστούμε Εύη 🙂

κολοκοτές

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500γρ μαλακό αλεύρι
  • 60ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • περίπου μια κούπα νερό ή χυμό πορτοκαλιού (ο χυμός με την οξύτητά του κάνει πιο τριφτό το φύλλο)

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κόκκινη κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/4 κούπας λάδι
  • 1/2 κούπα πληγούρι ψιλό
  • 1/2 κούπα σταφίδες μαύρες
  • 1 κουτάλι γλυκού κανέλα

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Αν η κολοκύθα είναι φρέσκια και ζουμερή, την αφήνουμε να βγάλει τα υγρά της σε ένα σουρωτήρι για μισή ως μια ώρα. Αν είναι κομμένη μέρες, μπορεί να μην έχει υγρά, σ’αυτή την περίπτωση δεν περιμένουμε και την αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Το πληγούρι και οι σταφίδες θα φουσκώσουν από τα υγρά που θα αφήσει η ζάχαρη και η κολοκύθα. Η γέμιση δεν γίνεται ιδιαίτερα γλυκειά, γι’αυτό οι σταφίδες είναι απαραίτητες.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι μας, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι. Αρχίζουμε να τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι και μετά αρχίζουμε να προσθέτουμε νερό ή χυμό, μέχρι να πάρουμε ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Φτιάχνουμε τις πίτες

Ανοίγουμε λεπτό φύλλο – όχι πιο χοντρό από 3 χιλιοστά- και κόβουμε κύκλους, διαμέτρου 15 εκατοστών, με ένα πιάτο. Βάζουμε γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Πατάμε με πηρούνι για να μην ανοίξει ή ιδανικά τυλίγουμε την άκρη όπως κάνουμε στις πίτες ή κάνουμε τσιμπήματα ή σταυρωτό κορδόνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίζει η ζύμη. Όταν βγήκαν ζεστές, άλειψα  μερικές με ελαφρύ μέλι και γλασάρισαν.

Φτάχνει γύρω στις 20 ατομικές κολοκυθόπιτες.

tastefull.gr

About Μαρία Νικολοπούλου