Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

«Συνωμοτούν για να εξαφανίσουν τον άνθρωπο που ξεσκέπασε εγκλήματα πολέμου»

«Συνωμοτούν για να εξαφανίσουν τον άνθρωπο που ξεσκέπασε εγκλήματα πολέμου»

Την απόφαση βρετανικoύ δικαστηρίου για την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου απειλείται με ποινή κάθειρξης 175 ετών και είναι πιθανό να αυτοκτονήσει υπό την ασφυκτική πίεση, επικρίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 σχολιάζει σε ανάρτησή του πως «την ώρα που οι αγγλο-αμερικάνοι ηγέτες απαιτούν να ξεσηκωθούμε εναντίον του παράνομου πολέμου του Πούτιν & της δίωξης όσων τον αποκαλύπτουν, συνωμοτούν για να εξαφανίσουν τον άνθρωπο που ξεσκέπασε, με κίνδυνο της ζωής του, τα δικά τους εγκλήματα πολέμου».

Πλέον εναπόκειται στην υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ, να εγκρίνει την απόφαση του της βρετανικής Δικαιοσύνης, αν και οι συνήγοροί του μπορούν πάντα να ασκήσουν έφεση στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου.

Στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες που περιλαμβάνουν δημοσίευση και παροχή πληροφοριών στους δημοσιογράφους, συνωμοσία και παραβίαση του νόμου για κατασκοπία, επειδή το 2010 δημοσιοποίησε μέσω του αποκαλυπτικού ιστότοπου περίπου 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και 500.000 απόρρητα έγγραφα για τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Υποστηρικτές του έργου του Ασάνζ και οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας τονίζουν ότι είναι δημοσιογράφος-ερευνητής που αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου και προειδοποιούν ότι η υπόθεση δημιουργεί πολύ ανησυχητικό νομικό προηγούμενο.

efsyn.gr

About Μαρία Νικολοπούλου