Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτικές κλινικές, γηροκομεία και φυλακές

Συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτικές κλινικές, γηροκομεία και φυλακές

Δεκάδες κρούσματα καταγράφονται σε γηροκομεία, ιδιωτικές κλινικές και άλλες δομές,

Στον Πειραιά υπολογίζονται σε πάνω από 70 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εργαζόμενους και τρόφιμους σε ιδιωτική κλινική. Μάλιστα, πάνω από 10 άνθρωποι είχαν διακομιστεί σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου από την συγκεκριμένη μονάδα.

Στο Περιστέρι, άλλη μια Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων μετατράπηκε σε εστία διασποράς, μετρώντας πάνω από 30 κρούσματα Covid-19 σε τρόφιμους και εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου «Pfizzer» και περίπου 20 ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής.

Μέχρι σήμερα το βράδυ 7 ηλικιωμένοι από τους 42 βρέθηκαν θετικοί στον ιό και σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Γέρακα.

Τουλάχιστον 15 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου και σε ίδρυμα στην Πάτρα, το οποίο φιλοξενεί παιδιά κι ενήλικες με χρόνια προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, «μόνο μια πόρτα χωρίζει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τους υπόλοιπους, κι ακόμη δεν έχει γίνει μοριακός έλεγχος σε όλο το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους».

Στο έλεος του ιού είναι και οι χιλιάδες κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας, που διαβιούν σε απαράδεκτες συνθήκες και ο συγχρωτισμός είναι ο κανόνας. Στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 50.

«Τον αυξημένο κίνδυνο εκτεταμένης διασποράς του κορονοϊού στις ιδιωτικές κλινικές και τα γηροκομεία» έχει επισημάνει έγκαιρα το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν γίνονται μοριακοί έλεγχοι (test-COVID) σε εργαζόμενους και ασθενείς. Με τα πρωτόκολλα που ισχύουν καταργείται στην πράξη η αξία του μοριακού ελέγχου ως προληπτικού μέτρου. Αποκλείεται εξ ορισμού η περίπτωση να εντοπιστεί έγκαιρα θετικό κρούσμα εργαζόμενου ή ασθενή (…). Μόνιμη τακτική των διευθύνσεων είναι η προσπάθεια να κρυφτούν επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα, κυρίως από τους εργαζόμενους. Πολλοί συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η προστασία των χώρων εργασίας βρίσκεται αποκλειστικά στην ευχέρεια των διευθύνσεων με παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών από το κράτος (…) Οι χώροι εργασίας παραμένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι».

About Μαρία Νικολοπούλου