Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Σφοδρές μάχες στην Ουκρανία και καταγγελίες για «βρώμικες βόμβες»

Σφοδρές μάχες στην Ουκρανία και καταγγελίες για «βρώμικες βόμβες»

Με φόντο την ρωσική αποχώρηση από τμήματα της Χερσώνας, τις αλληλοκατηγορίες για σχεδιαζόμενες προβοκάτσιες στο φράγμα Καχόφκα στη Χερσώνα και για σχέδια να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά και «βρώμικες βόμβες», συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με εμφανή τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Το ΝΑΤΟ απορρίπτει τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη» βόμβα στο έδαφός της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Άμυνας του ΗΠΑ και τον ομόλογό του, του Ηνωμένου Βασιλείου. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό. Η Ρωσία δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για κλιμάκωση. Παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», υποστήριξε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Οι κατηγορίες της Μόσχας για το Κίεβο σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θέλει να καταφύγει σε μια «βρόμικη βόμβα», είναι «ψευδείς», ανέφεραν σήμερα σε κοινή δήλωση το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον.

Απο την πλευρά της, η ρωσική κυβέρνηση επανέλαβε πως η Ουκρανία έχει εισέλθει «στο τελικό στάδιο» της κατασκευής «βρώμικης βόμβας». «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη “βρόμικη βόμβα”. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα.

Όπως είπε, «ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο», εκτιμώντας πως το Κίεβο θέλει κυρίως να «εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό και να αυξήσει τη ροή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη»«Η πυροδότηση ενός εκρηκτικού ραδιενεργού μηχανισμού θα προκαλούσε αναπόφευκτα τη μόλυνση της περιοχής σε μια επιφάνεια που μπορεί να φθάσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα», προειδοποίησε.

Οι «βρώμικες βόμβες» χρησιμοποιούν συμβατικά εκρηκτικά όπως ο δυναμίτης, μαζί με ραδιενεργό υλικό, το οποίο εκτινάσσεται και διασπείρεται λόγω της δύναμης της έκρηξης

Ο Κιρίλοφ κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία ότι διατηρεί «επαφές» με το Κίεβο «για το θέμα της απόκτησης κάποια στιγμή των (απαραίτητων) τεχνολογιών για την παραγωγή πυρηνικών όπλων» από την Ουκρανία.

Παράλληλα, σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι ανώτατοι στρατηγοί των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες για πρώτη φορά από τον Μάη. Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο «Reuters» δεν έδωσε αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνομιλία μεταξύ του αρχηγού του αμερικανικού στρατού Μαρκ Μίλι, του Αρχηγού του Μικτού Επιτελείου Στρατού, και του Ρώσου ΑΓΕΕΘΑ Βαλέρι Γκερασίμοφ. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η γραμμή επικοινωνίας Ουάσινγκτον – Μόσχας είναι ανοιχτή και ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είναι έτοιμος να δεχτεί κλήση από τον Ρώσο ομόλογό του.

Κι ενώ το σχέδιο της Ρωσίας για εκκένωση περίπου 60.000 αμάχων από την περιφέρεια της Χερσώνας «διεξάγεται κανονικά», σύμφωνα με τον Ρώσο υποδιοικητή της περιοχής που προσαρτήθηκε πρόσφατα, οι ρωσικές αρχές στην πόλη Χερσώνα κάλεσαν τους αμάχους να εγκαταλείψουν άμεσα την πόλη, εξαιτίας επικείμενης ουκρανικής αντεπίθεσης και να «περάσουν στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου».

Τις προηγούμενες μέρες Κίεβο και Μόσχα αντάλλαξαν κατηγορίες πως έχει ναρκοθετηθεί το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόφκα, που απέχει περίπου 40 χλμ. από τη σημερινή γραμμή του μετώπου στην περιοχή της Χερσώνας και έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τον Μάρτη. Ενδεχόμενη ανατίναξη του φράγματος θα πλημμύριζε δεκάδες πόλεις και κοινότητες και θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θύματα.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη «δεξαμενή σκέψης», Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει να αποχωρούν από το τμήμα που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Δνείπερου και μεταφέρουν «αρκετά ενεργά» πυρομαχικά, στρατιωτικό εξοπλισμό και κάποιες μονάδες από τη δυτική όχθη στην ανατολική.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Ria Novosti» 902.gr)

About Μαρία Νικολοπούλου