Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Σχολικές καθαρίστριες σε καθεστώς …αιχμαλωσίας

Σχολικές καθαρίστριες σε καθεστώς …αιχμαλωσίας

Οργή στις σχολικές καθαρίστριες που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Πυρ και μανία κατά του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη από 31 σωματεία καθαριστριών σχολικών κτιρίων, καθώς την ερχόμενη χρονιά θα προσληφθούν με «μισθό» 180 ευρώ και μεγαλύτερο φόρτο εργασίας αφού θα είναι λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια.

Kαι με μισθούς πείνας και σε αριθμό κατώτερο των πραγματικών αναγκών υπολογίζεται να προσληφθούν οι καθαρίστριες σχολικών κτιρίων την ερχόμενη σχολική χρονιά. Ο τρόπος κατανομής των σχολικών καθαριστριών ανά δήμο από το υπουργείο Εσωτερικών έχει προκαλέσει προβληματισμούς στις τάξεις των δημάρχων και πραγματική οργή στις τάξεις των εργαζομένων, που καλούν τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, να αναθεωρήσει την «απαράδεκτη, ντροπιαστική και με πλήρη ασέβεια στα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκη μας σε μισθούς των 180 ευρώ μηνιαίως».

Οι καθαρίστριες διαμαρτύρονται με ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από 31 σωματεία (που το καθένα εκπροσωπεί και από έναν δήμο, νομό ή και περιφέρεια) και εξηγούν ότι το μεγάλο πρόβλημα με την οικονομική τους επιβίωση ξεκινά από τον τρόπο που το υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε να κατανείμει τις ανθρωποώρες ανά δήμο. Πέρυσι εγκρίθηκαν συνολικά 45.922 ανθρωποώρες ημερησίως που επιμερίστηκαν σε 9.474 προσλήψεις (5.500 πλήρους και 4.474 μερικής, δηλαδή τρίωρης απασχόλησης).

Για το ερχόμενο σχολικό έτος αυξήθηκαν κατά τι οι ανθρωποώρες (46.421), τα κονδύλια παρέμειναν ίδια και δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να προκηρύξουν μέχρι και 15.482 θέσεις εργασίας, όλες όμως με μέγιστο αριθμό τριών ωρών ημερήσιας απασχόλησης – δηλαδή οι προσλήψεις είναι περισσότερες, αλλά οι μισθοί πολύ χαμηλότεροι. Με λίγα λόγια, «θα μειωθούν οι αποδοχές μας στα 180 ευρώ, από τα 700 ευρώ πλήρους απασχόλησης και τα 330 ευρώ της μερικής» απασχόλησης, εξηγούν τα σωματεία, που καταλογίζουν στον κ. Βορίδη «αποκλειστική ευθύνη για αυτό που συμβαίνει» και ζητούν την παρέμβασή του γιατί «εσείς μόνο μπορείτε με γενναιότητα και ευαισθησία να διορθώσετε άμεσα αυτήν την αδικία».

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε»

«Θεωρείτε ότι μπορεί μια εργαζόμενη μάνα και ένας εργαζόμενος πατέρας να ζήσει την οικογένειά του με 180 ευρώ; Να πηγαινοέρχεται καθημερινά από το σπίτι στο σχολείο και από το σχολείο στο σπίτι, πληρώνοντας εισιτήρια, και να μπορεί να προσφέρει στον ίδιο και την οικογένειά του τα στοιχειώδη για την επιβίωση;» είναι το ερώτημα που θέτουν.

Η σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών δίνει το περιθώριο στους δήμους να αυξήσουν τις ώρες ημερήσιας απασχόλησης των καθαριστριών πέραν των πλαφόν που τίθενται, αλλά οι πρόσθετες δαπάνες που θα προκύψουν θα καλυφθούν αποκλειστικά από δημοτικούς πόρους. Συνολικά, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, θα χορηγηθούν στους δήμους 84,7 εκατ. ευρώ για τις αμοιβές των σχολικών καθαριστριών.

Ομως οι πρόσθετες δαπάνες που θα κληθούν να καλύψουν οι δήμοι από τους προϋπολογισμούς τους «σε πολλές περιπτώσεις είναι της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ», χρήματα που «είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν και θα πρέπει να αναζητηθούν από εθνικούς πόρους», τονίζει η ΚΕΔΕ, που προτίθεται να απευθυνθεί για το θέμα στα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών.

Περαιτέρω, στη χθεσινή συνεδρίαση του συνδικαλιστικού οργάνου των δημάρχων εκφράστηκαν ανησυχίες ότι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς να υπάρχει επαρκές σε αριθμό προσωπικό καθαριότητας και θα είναι αδύνατο να επιτευχθούν τα «στάνταρ» του αριθμού εργαζομένων που απαιτούν τα οριζόμενα λόγω πανδημίας. Ενδεικτική η ανησυχία που εξέφρασε ο β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος: «Οι υπηρεσίες μου μου λένε ότι δεν καλύπτονται ούτε οι προ κόβιντ ανάγκες. Αυτό είναι πρωτοφανές».

About Μαρία Νικολοπούλου